Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου την Τετάρτη, στον απόηχο της συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι περιλήψεις των τηλεφωνημάτων θα δημοσιοποιηθούν αργότερα. Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Η δήλωση Μπάιντεν για την απελευθέρωση ομήρων 

Αναλυτικά η επίσημη δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα:

«Καλωσορίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κατά τη διάρκεια της βίαιης επίθεσης εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Jill και εγώ έχουμε όλους αυτούς που κρατούνται όμηροι και τους αγαπημένους τους στην καρδιά μας αυτές τις πολλές εβδομάδες, και είμαι εξαιρετικά ευτυχής που μερικές από αυτές τις γενναίες ψυχές, οι οποίες υπέμειναν εβδομάδες αιχμαλωσίας και μια ανείπωτη δοκιμασία, θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους μόλις εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία.

Ευχαριστώ τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι του Κατάρ και τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι της Αιγύπτου για την κρίσιμη ηγεσία και τη συνεργασία τους στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Και εκτιμώ τη δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η κυβέρνησή του για την υποστήριξη μιας παρατεταμένης παύσης ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και η παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των δεινών των αθώων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα.

Ανυπομονώ να μιλήσω με καθέναν από αυτούς τους ηγέτες και να παραμείνω σε στενή επαφή καθώς εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία αυτή θα υλοποιηθεί στο σύνολό της. Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας.

Ως Πρόεδρος, δεν έχω μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη διασφάλιση της ασφάλειας των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό - από τις πρώτες στιγμές της βίαιης επίθεσης της Χαμάς - η ομάδα μου για την εθνική ασφάλεια και εγώ συνεργαστήκαμε στενά με τους περιφερειακούς εταίρους για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των συμπολιτών μας.

Είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας στα τέλη Οκτωβρίου, όταν δύο Αμερικανοί επανενώθηκαν με τους αγαπημένους τους. Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει στην πατρίδα και άλλους Αμερικανούς ομήρους, και δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι.

Η σημερινή συμφωνία αποτελεί απόδειξη της ακούραστης διπλωματίας και της αποφασιστικότητας πολλών αφοσιωμένων ατόμων σε όλη την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιστροφή των Αμερικανών στην πατρίδα».