Η διπλή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι παρούσα και στη μετωπική με την κυβέρνηση για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Ολο αυτό το διάστημα, η παραπάνω πραγματικότητα έχει διαφανεί με τις αντιτιθέμενες αναγνώσεις των γεγονότων αλλά και τη διαφορετική λογική που έχουν για το θέμα μια σειρά κορυφαίων στελεχών. Αν μπορούσε να σχηματοποιηθεί η αντίθεση αυτή θα λέγαμε πως εντός ΣΥΡΙΖΑ οι όχθες είναι οι εξής: αυτή που θέλει έναν «ανένδοτο» μέχρι τέλους και με στόχο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκείνη που θεωρεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κινηθεί ναι μεν πιο σκληρά, αλλά οριοθετώντας τις πολιτικές ευθύνες και υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και άρα έχει δρομολογηθεί στο θεσμικό πλαίσιο της Δικαιοσύνης.
Οι εκατέρωθεν βολές στελεχών είχαν ως πεδίο αυτές τις ημέρες τα κοινωνικά δίκτυα. Ενώ και φίλια Μέσα ενεπλάκησαν στο διακύβευμα του τρόπου της αντιπολίτευσης. Οι προσεκτικοί παρατηρητές εντοπίζουν και δύο διαφορετικές κλιμακώσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ από την απαρχή της υπόθεσης. Σήμερα για παράδειγμα και ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή – όπως την προκάλεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – υπάρχει μια θεσμική αναδίπλωση παρότι η επίθεση στην κυβέρνηση είναι ασύμμετρη σε πλευρές της. Η αρχική πολεμική που έφτανε σε γενικεύσεις για το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε τη θέση της σε μια αντιπολίτευση Τσίπρα, με κέντρο δηλαδή τη Βουλή – ως γνωστόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει εσχάτως πιο ζεστά τη δραστηριότητά του στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
«Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται από τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο Τύπου, δεν χρεώνουμε φιλικές σχέσεις ή γνωριμίες σε κανέναν, η κριτική μας είναι παρά πολύ συγκεκριμένη», ήταν η θέση χθες του Νάσου Ηλιόπουλου (Θέμα fm), που κρίνεται ως θεσμική, αλλά και ως έμμεση απάντηση σε κέντρα εσωτερικά που θέλουν πιο γενικευμένο «πόλεμο». Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις όπως εκείνες του Νίκου Μπίστη, του Αγγέλου Τσέκερη ή του Πάνου Λάμπρου, που επίσης έπαιρναν αποστάσεις από μια ξεχειλωμένη επίθεση στον Πρωθυπουργό και εστιάζοντας στις ποινικές και πολιτικές ευθύνες. «Δεν απαντάμε στη χυδαιότητα με χυδαιότητα. Δεν μας αρμόζει, δεν είναι δικό μας και μας ζημιώνει πολύ…. Αλλο μαχητική, προγραμματική, κινηματική, δομική αντιπολίτευση, με βάση αρχές και αξίες και άλλο “αποδοχή” ή χρησιμοποίηση των όπλων της απέναντι όχθης», έγραψε ο Λάμπρου, εκ των 53 και επικεφαλής του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, στον αντίποδα του σκληρού πυρήνα των προεδρικών ή πασοκογενών ή του Παύλου Πολάκη που θέλουν μια άλλου είδους μετωπική με την κυβέρνηση.
Πάντως και εδώ υπάρχει διχογνωμία αφού παραδοσιακά πασοκογενή στελέχη, όπως ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, εγγράφονται στη θεσμική οδό: «Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει. Εχω εμπιστοσύνη σε αυτή», είπε ο ίδιος στα Παραπολιτικά. Πυκνώνουν πάντως εσωτερικά οι φωνές στην αξιωματική αντιπολίτευση που στοιχίζονται με τη γραμμή «συστημισμός και σύγκρουση αλλά εντός ορίων», παρά το αρχικό άγριο κλίμα που εκδηλώθηκε από συριζαϊκές δυνάμεις κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη Βουλή, πάντως, αναμένεται σφυροκόπημα της Λίνας Μενδώνη από την Κουμουνδούρου, αλλά και μια νέα πιο οριοθετημένη γραμμή επίθεσης στο Μέγαρο Μαξίμου.
του Δημήτρη Μανιάτη από Τα Νέα