Σκληρή κριτική εξαπέλυσε προς την «κομματική γραφειοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου. Κληθείσα να σχολιάσει τις κατηγορίες, ότι η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη επιδιώκει να ανατρέψει την καθαίρεσή του στο συνέδριο, προκειμένου να μη γίνουν καθόλου εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Τζάκρη είπε ότι «ο κύριος Κασσελάκης κατέθεσε επίσημα υποψηφιότητα, που σημαίνει ότι ακόμη και όταν γίνει το συνέδριο, ο ίδιος επιθυμεί να γίνουν εκλογές, για να απαλλαγούμε από αυτά τα στοιχεία -όπως είπα προηγουμένως- απ' το παρελθόν, μια και καλή. Κι εν πάση περιπτώσει, για να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή, μετά απ' όλα τα φαινόμενα αμφισβήτησης που έγιναν».

Η κυρία Τζάκρη συνέχισε λέγοντας ότι «το συνέδριο -θέλω να σας διαβεβαιώσω-, που θέλουν να το κάνουν σε καφετέρια, ή και σε γκαρσονιέρα και με ζουμ. Θέλω να τους πω, ας το κάνουν και σε καφετέρια, κι ας πάνε από το πρωί να πιάσουν όλα τα τραπέζια. Έξω θα είναι 3.000 πραγματικοί σύνεδροι, που θα έχουν εκλεγεί από αυτή τη διαδικασία και θα είναι εκεί, για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες».

Καθώς όλα δείχνουν, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη επιδιώκει να γίνει το συνέδριο κανονικά, διότι θεωρεί πως έχει την πλειοψηφία στους συνέδρους. Αυτό σημαίνει πως όταν θα τεθεί στο συνέδριο το ερώτημα, εάν δηλαδή το όργανο αποδέχεται την απόφαση της κεντρικής επιτροπής για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, η πλειοψηφία θα ταχθεί κατά. Ο τρόπος με τον οποίο οι «87» προσπαθούν να ξεπεράσουν τον συγκεκριμένο σκόπελο, είναι κάνοντας «υβριδικό συνέδριο», όπου σε έναν μικρό και ελεγχόμενο χώρο θα υπάρχει φυσική παρουσία συνέδρων, ενώ οι υπόλοιποι θα συνδεθούν διαδικτυακά μέσω Zoom. Πάντως, θα είχε μεγάλο ψυχαγωγικό ενδιαφέρον, το «υβριδικό συνέδριο» του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί σε κάποια γκαρσονιέρα, ή σε κάποια καφετέρια, καθώς θα υπάρχουν έξω απ' τον χώρο εκατοντάδες -χιλιάδες κατά την κυρία Τζάκρη- αφιονισμένοι σύνεδροι, οι οποίοι θα απαιτούν να ανατραπεί η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη! Εμείς -ξεκάθαρα- στηρίζουμε αναφανδόν.

Θέλουν να ξαναρίξουν τον Κασσελάκη με την ιδια κεντρική επιτροπή

Ενδιαφέρον έχει η αποστροφή της κυρίας Τζάκρη, όπου περιγράφει τη διαφαινόμενη μεθόδευση των «87» αναφορικά με την κεντρική επιτροπή. Η κυρία Τζάκρη είπε για τους «87» ότι «έχουν πετύχει με τεχνητό τρόπο, να πάρουν αυτή τη στιγμή μια προσχηματική πλειοψηφία σε ένα μικρό όργανο που λέγεται κεντρική επιτροπή. Κανονικά εμείς την Κυριακή έπρεπε να κάνουμε συνέδριο. Που σημαίνει ότι η κεντρική επιτροπή θα έπρεπε να τερματίσει τις εργασίες της και να σταματήσει για να επανεκλεγεί νέα (...) το καταστατικό μας λέει ότι ο πρόεδρος και η κεντρική επιτροπή εκλέγονται ταυτόχρονα, από όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ψήφισαν να μην εκλεγεί νέα κεντρική επιτροπή και να παραμείνει η ίδια, παρά το γεγονός ότι θα έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος. Γιατί όπως είπα και στην ομιλία μου, αυτοί είναι ικανοί για όλα. Θέλουν πραγματικά, ακόμη κι αν έχει εκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης, να τον ξαναρίξουν, γιατί δεν τους αρέσει».

Η συγκεκριμένη καταγγελία έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεν υπάρχει κάποιος λογικός -ή έστω λογικοφανής- λόγος, προκειμένου να ψηφιστεί η συγκεκριμένη αλλαγή, για τον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται η κεντρική επιτροπή. Και σε κάθε περίπτωση, ακριβώς επειδή περιγράφεται επακριβώς η διαδικασία της εκλογής της κεντρικής επιτροπής, μια τυχόν αλλαγή στη διαδικασία θα έπρεπε να συνοδεύεται και με ένα ολοκληρωμένο σκεπτικό, με το οποίο πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη αλλαγή. Εκτός κι αν ο λόγος, είναι πράγματι να καθαιρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, μερικές ημέρες μετά την επανεκλογή του. Βέβαια, αυτό το σενάριο ακούγεται παρατραβηγμένο, καθώς κάτι τέτοιο θα διέλυε τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοστιγμεί. Το πιο πιθανό είναι οι «87» να έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον Στέφανο Κασσελάκη, οπότε φροντίζουν να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου με την εκλογή της κεντρικής επιτροπής, προκειμένου να μην περάσει στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη.

Το σκεπτικό, είναι μάλλον απλοϊκό: εάν πράγματι οι σύνεδροι που πρόσκεινται στην πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, έχουν ικανό αριθμό για να ανατρέψουν την καθαίρεσή του, τότε μπορούν να πάρουν και την κεντρική επιτροπή. Ο μόνος τρόπος να μην περάσει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη, είναι να γίνει σε δεύτερο χρόνο -και οπωσδήποτε μετά την επανεκλογή του-, με την ελπίδα να χάσουν το ενδιαφέρον τους οι «κασσελακικοί» για την κεντρική επιτροπή μετά την επανεκλογή του. Έτσι, θα παραμείνει υπό την επήρεια της «κομματικής γραφειοκρατίας». Δηλαδή, όλο αυτό γίνεται για να μην τους «πετάξει έξω απ' το κόμμα» ο Στέφανος Κασσελάκης. Όχι για να τον καθαιρέσουν εκ νέου, με την παλιά σύνθεση.

Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη

Άκης Παυλόπουλος: «Σας κατηγορούν και για κάτι άλλο κυρία Τζάκρη, ότι μεθοδεύετε να ακυρώσετε την καθαίρεση του κυρίου Κασσελάκη, ώστε το κόμμα να μη φτάσει στις κάλπες, με δική σας πρωτοβουλία. Αυτό λένε».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Ο κύριος Κασσελάκης κατέθεσε επίσημα υποψηφιότητα, που σημαίνει ότι ακόμη και όταν γίνει το συνέδριο, ο ίδιος επιθυμεί να γίνουν εκλογές, για να απαλλαγούμε από αυτά τα στοιχεία -όπως είπα προηγουμένως- απ' το παρελθόν, μια και καλή. Κι εν πάση περιπτώσει, για να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή, μετά απ' όλα τα φαινόμενα αμφισβήτησης που έγιναν. Το συνέδριο -θέλω να σας διαβεβαιώσω-, που θέλουν να το κάνουν σε καφετέρια, ή και σε γκαρσονιέρα και με ζουμ. Θέλω να τους πω, ας το κάνουν και σε καφετέρια, κι ας πάνε από το πρωί να πιάσουν όλα τα τραπέζια. Έξω θα είναι 3.000 πραγματικοί σύνεδροι, που θα έχουν εκλεγεί από αυτή τη διαδικασία και θα είναι εκεί, για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες. Το συνέδριο το έχουν αρχίσει -»

Άκης Παυλόπουλος: «Μην πιαστείτε σακάκι με σακάκι».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Δε θα χρειαστεί, πραγματικά πιστέψτε με. Γιατί εμείς δε δυναμιτίζουμε τα πράγματα. Και εμείς δε φοβόμαστε την κρίση του λαού. Γιατί αυτοί φοβούνται να δουν στα μάτια τα μέλη».

Άκης Παυλόπουλος: «Ποιοι είναι αυτοί, κυρία Τζάκρη; Είναι ο κύριος Φάμελλος; Είναι η κυρία Γεροβασίλη; Ποιοι είναι αυτοί; Είναι ο κύριος Ραγκούσης;»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Είναι αυτοί που έχουν πετύχει με τεχνητό τρόπο, να πάρουν αυτή τη στιγμή μια προσχηματική πλειοψηφία σε ένα μικρό όργανο που λέγεται κεντρική επιτροπή. Κανονικά εμείς την Κυριακή έπρεπε να κάνουμε συνέδριο. Που σημαίνει ότι η κεντρική επιτροπή θα έπρεπε να τερματίσει τις εργασίες της και να σταματήσει για να επανεκλεγεί νέα. Αυτή όμως τι ψήφησε -με οριακές πλειοψηφίες- αυτή η κεντρική επιτροπή; Ψήφισε όχι απλά να πάμε - το καταστατικό μας λέει ότι ο πρόεδρος και η κεντρική επιτροπή εκλέγονται ταυτόχρονα, από όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ψήφισαν να μην εκλεγεί νέα κεντρική επιτροπή και να παραμείνει η ίδια, παρά το γεγονός ότι θα έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος. Γιατί όπως είπα και στην ομιλία μου, αυτοί είναι ικανοί για όλα. Θέλουν πραγματικά, ακόμη κι αν έχει εκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης, να τον ξαναρίξουν, γιατί δεν τους αρέσει. Το συνέδριο που είναι το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητήσει για το θέμα, για το άγος της ανατροπής του κυρίου Κασσελάκη».

Δημήτρης Οικονόμου: «Θα το συζητήσει λέτε αυτό; Με ποια προοπτική; Να αρθεί αυτό;»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Θα συζητήσει μόνο για αυτό. Και θα πει, είτε ότι "τα κάνατε καλά", είτε ότι "τα κάνατε μαντάρα". Και οι λιγότερο υποψιασμένοι -»

Δημήτρης Οικονόμου: «Μπορεί να αρθεί αυτό, από το συνέδριο;»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Το συνέδριο μπορεί να κάνει τα πάντα. Μπορεί να πει ότι "κακώς τον καθαιρέσατε". Μπορεί να πει επίσης - που σε κάθε περίπτωση έχουν αρχίσει να ψιλιάζονται ότι οι σύνεδροι που θα έρθουν, είναι πιο κοντά προς τη βούληση των 150.000 μελών και λιγότερο προς τη βούληση των 300».

Δημήτρης Οικονόμου: «Εάν το πει αυτό, ότι ακυρώνεται, θα γίνουν εκλογές;»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Θα γίνουν εκλογές. Θα γίνουν εκλογές. Είναι η βούληση του κυρίου Κασσελάκη να γίνουν εκλογές, γιατί πρέπει να πάψει η έωλη κατάσταση».