Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος φτιάχνει το πιο κολασμένο τσουρέκι γεμιστό με σάλτσα και επικάλυψη σοκολάτας.
Υλικά
Για το τσουρέκι
500 ml γάλα πλήρες
60 ml σπορέλαιο
350 γραμμ. ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα τριμμένη
2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο τριμμένο
2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι τριμμένο
2 πορτοκάλια ξύσμα
4 αυγά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
70 γραμμ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
Για τη σάλτσα σοκολάτας
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1 βανίλια σε σκόνη
230 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
25 γραμμ. βούτυρο
½ φλιτζ. κονιάκ
Για την επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
400 γραμμ. κουβερτούρα γάλακτος
Για τη λευκή σοκολάτα
60 γραμμ. λευκή σοκολάτα
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Για το τσουρέκι: Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα. Ρίχνετε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το κάρδαμο, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύετε και χαμηλώνετε στο ελάχιστο τη φωτιά.
Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά, τα διαλύετε απαλά με έναν αυγοδάρτη και αφήνετε το μείγμα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ρίχνετε το αλάτι και τη μαγιά, ανακατεύετε και προσθέτετε το μείγμα γάλακτος-αυγών.
Ανακατεύετε με τα χέρια σας ζυμώνοντας παράλληλα. Όσο ανακατεύετε, ρίχνετε σιγά σιγά και το λιωμένο βούτυρο και δουλεύετε μέχρι να το ρουφήξει. Δεν βάζετε όμως επιπλέον αλεύρι όσο βλέπετε τη ζύμη να κολλάει σχεδόν. Λαδώνετε τα χέρια και συνεχίζετε το ζύμωμα. Σκεπάζετε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και περιμένετε μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας.
Για τη σάλτσα σοκολάτας: Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με την βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν ζεσταθεί καλά και αρχίζει να αχνίζει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε στην κατσαρόλα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Προσθέτετε το κονιάκ, ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη.
Για την επικάλυψή σοκολάτας γάλακτος: Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζετε την κρέμα γάλακτος να βράσει. Μόλις αρχίζει να αχνίζει, ρίχνετε τη γλυκόζη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε την κουβερτούρα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει και αφήνετε στην άκρη.
Για τη λευκή σοκολάτα: Σε μπεν μαρί λιώνετε τη λευκή σοκολάτα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε στην άκρη.
Για το τσουρέκι: Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζετε σε 9 ίσες μπάλες που αντιστοιχούν σε 9 πλεξούδες (3 για κάθε τσουρέκι). Πλάθετε αρχικά την κάθε μπάλα σε μακρόστενα μπαστουνάκια και, στη συνέχεια, με τον πλάστη τα ανοίγετε κατά μήκος ώστε να γίνουν πλατιά και μακρόστενα. Μοιράζετε τη σάλτσα σοκολάτας σε κάθε λωρίδα ζύμης απλώνοντας στη μέση και κατά μήκος της επιφάνειας, αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. γύρω γύρω.
Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολά και κλείνετε πιέζοντας με τα δάχτυλά σας τη ζύμη στις άκρες των ρολών, ώστε να ενωθούν καλά. Ξαναδίνετε το σχήμα κορδονιού που είχαν πριν. Με τα 3 λοιπόν κορδόνια κάνετε τις πλεξούδες. Όταν φτάσετε στην άκρη φροντίζετε να την σφηνώσετε προσεχτικά από κάτω. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κορδόνια.
Τα τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί, το οποίο έχετε αλείψει προηγουμένως με λίγο βούτυρο, και αφήνετε μεγάλο κενό ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170. Αφήνετε τα τσουρέκια σε ζεστό σημείο να ξαναφουσκώσουν.
Τοποθετείτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε τα τσουρέκια στους 170, για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τοποθετείτε το τσουρέκι που θέλετε να επικαλύψετε σε μια σχάρα και τη σχάρα πάνω σε ένα ταψί.
Περιχύνετε με τη σοκολάτα μέχρι να το καλύψετε όλο. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα τσουρέκια. Μόλις κρυώσει και σταθεί καλά η επικάλυψη πάνω στο τσουρέκι, παίρνετε ένα κουτάλι και -αφού το βουτήξετε στη λευκή λιωμένη σοκολάτα- κάνετε γραμμές επάνω στο τσουρέκι.