«Η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού», είπε χθες ο Αλ. Τσίπρας και, μολονότι κανένα νερό δεν… ιδιωτικοποιείται, επέμεινε στα fake news!
Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Αν κάνει κάποιος μια βουτιά στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεράνει ότι ο κ. Τσίπρας και οι ιδιωτικοποιήσεις μόνο… εχθροί δεν είναι. Τουλάχιστον δέκα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας πέρασαν στα χέρια ξένων εταιρειών και μάλιστα το τίμημά τους ήταν αρκετά χαμηλό.
Ειδικότερα:
1. Πούλησε το 67% του ΟΛΠ στους Κινέζους της Cosco. Τον Ιούλιο του 2016 με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε και ψήφισε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Τότε, μάλιστα, υπερψήφισαν 223 βουλευτές με πρώτους της τότε συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου περιέχει τη σύμβαση παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων (υποδομές, ανωδομές, κινητά και ακίνητα του Δημοσίου) που παραχωρούνται στον ΟΛΠ προκειμένου να τα παραδώσει στη συνέχεια στον κινεζικό επιχειρηματικό όμιλο «Cosco» με την πώληση του 67% (51% αρχικά και 16% σε 5 χρόνια) των μετοχών του Οργανισμού.
2. Ξεπούλησε το 68% του ΟΛΘ. Την ίδια τακτική ακολούθησε η τότε κυβέρνηση αναφορικά με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τη σύμβαση είχε υπογράψει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Δημήτρης Μακρής.
Με τις ψήφους, τελικά, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η ΟΛΘ ΑΕ πέρασε στα χέρια της South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), της εταιρείας που σύστησε η ένωση του προτιμητέου επενδυτή «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd» και «Terminal Link SAS».
3. Ξεπούλησε το 66% του ΔΕΣΦΑ στον όμιλο SENFLUGA Energy. Το 2018 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έβαλε την υπογραφή του στη συγκεκριμένη πώληση. «Επιτύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, καθώς η κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό έχει ήδη σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Θα το επαναλάβω: τελικά, γίνεται διαφορετικά», υπογράμμιζε τότε πανηγυρίζοντας ο Γ. Σταθάκης.
4. Πούλησε στη γερμανική «Fraport» τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. H πρώτη, πάντως, ιδιωτικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προς τη συγκεκριμένη εταιρεία. Το τότε κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε στις 13 Αυγούστου του 2015 την ιδιωτικοποίηση, με το τίμημα να ανέρχεται στα 1,23 δισ. ευρώ.
Μπιρ παρά η εθνική περιουσία
Από τα πλέον σημαντικά φιλέτα που πούλησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., για μόλις 45 εκατ. ευρώ. Οχι μόνο η σύμβαση ήταν και παραμένει προβληματική, αλλά το τίμημα ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι έδινε για μόλις… 300 εκατ. ευρώ τμήμα της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι η εξαγορά του ΟΣΕ έφερε την απορρόφηση και της ΕΕΣΤΥ από την ιταλική εταιρεία, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της το σιδηροδρομικό έργο, τα εργοστάσια και τα μηχανοστάσια, τη συντήρηση και την επισκευή των τρένων.
Επιπροσθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το 49% του ΑΔΜΗΕ. Η συμφωνία προέβλεπε τη μεταβίβαση του 51% της θυγατρικής της ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου, με το υπόλοιπο 49% να πωλείται σε ιδιώτες επενδυτές (τουλάχιστον 29% σε στρατηγικό επενδυτή και 20% σε θεσμικούς επενδυτές μέσω Χ.Α.). Υπογράφων, πάλι, ήταν ο Γ. Σταθάκης.
Έργο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η υπογραφή της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς επίσης και η πώληση έκτασης 490 στρεμμάτων στην Κέρκυρα στην NCH Capital Inc.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε και ένα από τα μεγαλύτερα φιλέτα της Μεσογείου, τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Τον Οκτώβριο του 2017 στην Apollo Investment Holdco πέρασε το 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε. μετά την υπογραφή της σχετικής συναλλαγής από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Apollo.