Ως δείγμα πανικού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της κατρακύλας των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις κι επειδή όσα λέει δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα.
«Σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που οι πολίτες αντιμετωπίζουν εκτός από τις υγειονομικές, τις βαριές οικονομικές συνέπειες και η Τουρκία προκαλεί, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν το άγχος να κερδίσουν λίγα λεπτά προβολής με αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Επισημαίνουν δε ότι αυτό έγινε μάλιστα τη στιγμή που η ηγεσία της Χρυσής Αυγής οδηγείτο με χειροπέδες στη φυλακή.
Στην κυβέρνηση είδαν τη συζήτηση που ξεκίνησε την Παρασκευή ως μια ευκαιρία προβολής του κυβερνητικού έργου, ιδίως στον τομέα της οικονομίας. Γι΄αυτό θα λάβουν το λόγο όλοι οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων τονίζοντας ο καθένας τι έχει γίνει στον τομέα του. Η συζήτηση θα κλείσει με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή το βράδυ. Ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να παρουσιάσει τα πεπραγμένα και το σχέδιό του για την οικονομία και να αποφύγει τις άγονες αντιπαραθέσεις, που επιδιώκει ο Αλ.Τσίπρας προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ του και να στρέψει τη συζήτηση αλλού από την αμφισβήτηση που υφίσταται στο εσωτερικό του κόμματός του.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει μόνο στην καταστροφή. Σε αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, στην οικονομική ύφεση, στην κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία. Μεγάλωσε μέσα από την καταστροφή που προκλήθηκε από την οικονομική κατάρρευση και αυτός είναι ο μόνος δρόμος που ξέρει» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπηρετήσει το μοντέλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης γιατί ούτε στο προφίλ του Αλ.Τσίπρα ταιριάζει, ούτε έχει εναλλακτικές προτάσεις. «Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πανδημίας όπου από τη μια ζητάει πρόσθετα μέτρα κι όταν λαμβάνονται τα καταγγέλλει» λένε χαρακτηριστικά.
«Δεύτερη Ευκαιρία»
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Προστασία, η οποία όμως δεν υφίσταται ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς καταργήθηκε με Νόμο της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα επι ΣΥΡΙΖΑ το 2015 θεσπίστηκε ο Νόμος 4346/2015, ο οποίος έθεσε ως καταληκτική προθεσμία προστασίας την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2019, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταργεί την προστασία, με τον νόμο 4592/2019.
Άρα, παύει η όποια προστασία 1ης κατοικίας εκείνη την ημερομηνία.
Ακολούθως, ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε έναν άλλο Νόμο με τίτλο περί προστασίας της 1ης κατοικίας, όμως νομικά απέκλειε όλους όσοι είχαν «κόκκινο» δάνειο μετά την 31.12.2018 και όσους δεν πληρούσαν μια σειρά κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Από τις εκατοντάδες χιλιάδες που είχαν κόκκινα δάνεια, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και ψήφισε να «προστατεύσει» μόλις 90.000.
Και αυτός ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διάρκεια 6 μηνών. Αποτελούσε, δηλαδή, ένα προσωρινό πρόγραμμα με μικρή διάρκεια και συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.
Στην πράξη όμως, κανείς τους δεν μπορούσε να υποβάλει αίτηση, γιατί ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ τούς ζητούσε δικαιολογητικά που αδυνατούσαν να προσκομίσουν.
Άρα τόσο νομικά όσο και στην πράξη, κανένας οφειλέτης δεν μπορούσε να προστατέψει την 1η κατοικία του ήδη από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο 2019 και μετέπειτα η μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών έμενε απροστάτευτη.
Ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε ότι οι πλειστηριασμοί είναι καλοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Υστερα από συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ τέλη του 2017, δήλωνε ότι «αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα». Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν σταμάτησε εκεί. Τον Δεκέμβριο του 2017 έφερε και τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμπόδιζαν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ήταν η περίοδος που ο πρώην σύντροφος τους Παναγιώτης Λαφαζάνης οδηγούνταν στη ΓΑΔΑ. Τότε ήταν που η «Αυγή» βγήκε με πρωτοσέλιδο «Τέρμα η ασυλία στους κακοπληρωτές πολυτελείας» και με υπέρτιτλο «η Κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει την τρίτη αξιολόγηση».
Συμπέρασμα για την προστασία 1ης κατοικίας του ΣΥΡΙΖΑ.
1ον. Κατήργησε το πλαίσιο που βρήκε σε ισχύ (δηλ. τον Νόμο 3869/2010).
2ον. Δημιούργησε ένα άλλο προσωρινό εργαλείο (για 6 μήνες).
3ον. Απέκλειε μια ομάδα πολιτών, χωρίς αιτιολογία.
4ον. Δεν έδινε συνολική και βιώσιμη λύση στα χρέη (μόνο στα δάνεια 1ης κατοικίας).
5ον. Δεν προστάτευε την περιουσία των πολιτών, δεν προστάτευε τους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν προστάτευε συνολικά τους μισθούς, ούτε τις συντάξεις, ούτε τα υπόλοιπα εισοδήματα των πολιτών.
6ον. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη.
Αυτή ήταν η επονομαζόμενη «προστασία» του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
1ον. Αποτελεί ένα μόνιμο πρόγραμμα. Δεν έχει διάρκεια ή προθεσμία λήξης. Η προστασία της 1ης κατοικίας θεσμοθετείται πλέον ως μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.
2ον. Παρέχει συνολική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Θεσμοθετείται, πλέον, εξωδικαστικός μηχανισμός με αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο. Έτσι, παρέχουμε μια ευνοϊκή, μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση οφειλών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συνεπώς, ο οφειλέτης, εφόσον αποπληρώσει τα χρέη του σε έως 20 έτη, διασώζει ολόκληρη την περιουσία του (και όχι μόνο την 1η κατοικία του) και προστατεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τον μισθό, τη σύνταξη και εν γένει τα εισοδήματά του.
3ον. Παρέχει κρατική επιδότηση των δανείων 1ης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη. Έτσι, βοηθούμε τον οφειλέτη να ανταπεξέλθει στη συνολική ρύθμιση χρεών και να διασώσει ολόκληρη την περιουσία του.
4ον. Προβλέπει την πλήρη διαγραφή όλων των χρεών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, δηλαδή που έχουν πλήρη οικονομική αδυναμία ή το χρέος τους είναι μη βιώσιμο. Σε αυτή την περίπτωση, δίνουμε τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, με ταχείες διαδικασίες, με τη διαγραφή χρεών, κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας.
5ον. Ειδικά για την προστασία της 1ης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών με ισχυρή ή πλήρη οικονομική αδυναμία, προβλέπουμε την ίδρυση ενός ιδιωτικού Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί υπό τις προδιαγραφές του Νόμου, θα αγοράζει την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών και στη συνέχεια υποχρεούται να τους τη μισθώνει. Το Κράτος στηρίζει έμπρακτα τους αδύναμους αυτούς πολίτες, παρέχοντας επίδομα ενοικίου, όπως ήδη παρέχεται σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Επίσης, ο Φορέας υποχρεούται να επαναπωλήσει το εν λόγω ακίνητο, σε τιμές αγοράς, εφόσον το νοικοκυριό ανακάμψει οικονομικά, εντός 12 ετών.
6ον. Η διαγραφή όλων των οφειλών επέρχεται σε 1 έτος μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, εφόσον ο οφειλέτης απώλεσε περιουσία. Εάν ο οφειλέτης δεν απώλεσε περιουσία, τότε η απαλλαγή των οφειλών επέρχεται σε 3 έτη μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης και επιπρόσθετα καλείται να πληρώνει το ποσό που περισσεύει μετά την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης, όπως καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Με όλα τα ανωτέρω μέτρα παρέχουμε έμπρακτη και πραγματική προστασία της 1ης κατοικίας, όχι μόνο σε αυτούς που διατηρούν την ιδιοκτησία της, αλλά ακόμη και σε αυτούς που τη χάνουν.
Τι ισχύει για το ζήτημα των πλειστηριασμών
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:
1ον.Ψήφισε την αναστολή των πλειστηριασμών από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
2ον. Νομοθέτησε την αναστολή τους για διάστημα 1 έτους σε όλες τις περιοχές που πλήττονται από τον «Ιανό».
3ον Εδώ και 1 μήνα, συμφώνησε με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, την αναστολή των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας όλων των ευάλωτων νοικοκυριών, έως το τέλος του έτους, οπότε και θα εφαρμοστούν τα ανωτέρω μέτρα προστασίας του νέου νομοσχεδίου.
Και επειδή αναφέρεται ότι έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται πλειστηριασμοί:
Ναι, όντως πάντοτε γίνονταν πλειστηριασμοί, όπως και σε κάθε χώρα.
Στην Ελλάδα, πριν την κρίση, διενεργούνταν 80.000 πλειστηριασμοί ετησίως.
Όμως και επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 25.672 πλειστηριασμοί.
Το 2017 έγιναν 28, το 2018 έγιναν 17.195 και το 2019 (έως τέλος Ιουνίου) είχαν γίνει 8.449.
Από την «Σεισάχθεια» που υποσχόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 περάσαμε σε «έκρηξη» πλειστηριασμών.
Το 2018, ξεκίνησαν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέσω της ειδικής πλατφόρμας.
Ας δούμε ποιοι πλειστηριασμοί γίνονται σήμερα.
Κατά το διάστημα του τελευταίου 1,5 μήνα διενεργήθηκαν:
5 πλειστηριασμοί κατοικιών, όπου το κάθε ακίνητο είχε αξία άνω του 1.000.000 ευρώ.
18 πλειστηριασμοί κατοικιών, όπου το κάθε ακίνητο είχε αξία μεταξύ 500.000 και 1.000.000 ευρώ.
47 πλειστηριασμοί κατοικιών, όπου το κάθε ακίνητο είχε αξία μεταξύ 300.000 – 500.000 ευρώ.
Από σήμερα μέχρι τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί να γίνουν:
5 πλειστηριασμοί κατοικιών, όπου το κάθε ακίνητο έχει αξία άνω του 1.000.000 ευρώ.
14 πλειστηριασμοί ακινήτων, όπου το κάθε ακίνητο έχει αξία μεταξύ 500.000 και 1.000.000 ευρώ.
10 πλειστηριασμοί ακινήτων, όπου το κάθε ακίνητο έχει αξία μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ.