Η προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και η άρση της ιδιότυπης προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών αποτελούν, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» και τη Μίνα Μουστάκα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή.
Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί όσο διαρκεί το lockdown, ενώ η Δικαιοσύνη θα λειτουργεί με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να μην πληγεί το κράτος δικαίου.
Ο Κ. Τσιάρας στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης προαναγγέλλει τη σύσταση Επιτροπής για τη δημιουργία της Δικαστικής Αστυνομίας, που μπορεί να δώσει ώθηση στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.
Με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων με βάση τον νόμο Κατσέλη επιχειρείται η ταχύτερη εκδίκασή τους, για την προστασία των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών. Ο αριθμός των υπηρετούντων ειρηνοδικών επαρκεί για να τρέξει ένας τόσο μεγάλος όγκος υποθέσεων;
Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή οριστικοποιείται το προσωρινό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η άρση της ιδιότυπης προστασίας που απολαμβάνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων ως το τέλος του 2021 είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη εξίσωση. Έχω ήδη συζητήσει με τους προϊσταμένους των Ειρηνοδικείων και έχω διαβεβαιώσει πως το υπουργείο θα παράσχει όλα τα μέσα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Παράλληλα, έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα για τη στελέχωση των Ειρηνοδικείων και την κάλυψη των κενών θέσεων του προηγούμενου έτους, ενώ σε συνεργασία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης εξετάζονται όλα τα πρόσφορα μέσα για την επαρκή ενίσχυση των Ειρηνοδικείων.
Δεδομένου ότι το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας έχει λήξει από τον Ιούλιο του 2019, πώς προστατεύονται οι πολίτες που πλήττονται από το νέο lockdown στη Δικαιοσύνη;
Όπως γνωρίζετε, όσοι πολίτες έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη απολαμβάνουν πλήρως των ευεργετικών διατάξεων, μέχρι την οριστικοποίηση της προστασίας τους από τη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών έλαβε συμπληρωματικά ευεργετικά μέτρα με το πρόγραμμα «γέφυρα», που νομοθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο οποίο υπήχθησαν περισσότεροι από 160.000 δανειολήπτες. Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρόνοιες για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Έτσι, ταυτόχρονα με την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων ανακοινώθηκε η αναστολή όλων των δικαστικών προθεσμιών και όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown.
Ποιο «μοντέλο» θα ακολουθηθεί για τη Δικαιοσύνη, ώστε και η δημόσια υγεία να προστατεύεται και η δικαστική προστασία να συνεχίζει να παρέχεται, μετά την απόφαση για lokcdown;
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Για εμάς η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. Μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, αναγκαζόμαστε δυστυχώς να λάβουμε μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα δικαστήρια, στο πρότυπο της περασμένης άνοιξης. Σας θυμίζω όμως πως από τότε, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησής της, που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις δικαστικές λειτουργίες. Ηδη έχουν νομοθετηθεί ρυθμίσεις που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διενέργεια των διασκέψεων, ενώ καθημερινά βελτιώνεται η ηλεκτρονική πρόσβαση των πολιτών, των διαδίκων και των δικηγόρων στα ψηφιακά πιστοποιητικά της Δικαιοσύνης. Από την αναστολή των δικαστηρίων εξαιρούνται κρίσιμες λειτουργίες της Δικαιοσύνης, όπως η εκδίκαση των αυτοφώρων και των αδικημάτων που κινδυνεύουν με παραγραφή. Έχουμε δημιουργήσει έτσι όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να μην πληγεί το Κράτος Δικαίου που βρίσκεται στον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Ποιες νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο μεταρρυθμιστικών κινήσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, ώστε ο θεσμός να εκσυγχρονιστεί χωρίς εκπτώσεις στους όρους του Κράτους Δικαίου;
Από το βήμα της Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων που θα επιταχύνουν τους ρυθμούς της απονομής της Δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας την επέκταση της πιλοτικής δίκης στην πολιτική Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο του επίσημου θεσμικού διαλόγου με τη διεύθυνση και τους διδάσκοντες της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την τροποποίηση του προγράμματος σπουδών της Σχολής, εντάσσοντας στην εκπαίδευση των σπουδαστών νέα επιστημονικά πεδία που εμπλουτίζουν τις δεξιότητες του σύγχρονου δικαστικού λειτουργού.
Αρκούν τέτοιες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι η πολυπλοκότητα των υποθέσεων απαιτεί υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Για την επίλυση των διαφορών που προκαλεί η πολυπλοκότητα των σχέσεων από την είσοδο των νέων τεχνολογιών στις οικονομικές και κοινωνικές συναλλαγές, απαιτείται ικανός αριθμός προσωπικού, αλλά και ένα υψηλού επιπέδου έμψυχο δυναμικό, ειδικών προσόντων και αυξημένων δεξιοτήτων. Προκειμένου να απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι αλλά και να τεθεί το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης, το υπουργείο προτίθεται να συστήσει άμεσα Επιτροπή, έτσι ώστε να επιλεγεί ο βέλτιστος τρόπος προκειμένου να προστεθούν στο προσωπικό του δικαστικού συστήματος ειδικοί εμπειρογνώμονες, που θα συνδράμουν με τις γνώσεις τους το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, υπάρχει μια σημαντική δουλειά από το παρελθόν για τη δικαστική αστυνομία, η οποία ωστόσο πρέπει να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Επ’ αφορμή της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή εκφράστηκε προβληματισμός για την επιεική μεταχείριση ορισμένων αδικημάτων. Η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα έχει θέσει υπό εξέταση τέτοιες διατάξεις; Μπορούμε να περιμένουμε νομοθετική πρωτοβουλία σύντομα;
Πολλές από τις αστοχίες των Κωδίκων που μας κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκαν από τη δική μας κυβέρνηση με τον Ν. 4637/2019. Η επιτροπή για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των Κωδίκων έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της για τις συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τις εγκληματικές οργανώσεις. Αισιοδοξούμε πως πέρα από τις επιμέρους και κατεπείγουσες ρυθμίσεις που εισηγείται η επιτροπή και ενσωματώνονται άμεσα στην εθνική νομοθεσία, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να νομοθετήσει στο τέλος του δικαστικού έτους μια συνολική δέσμη ρυθμίσεων για την καλύτερη εφαρμογή των Κωδίκων.