Ακόμη κι όλη αυτή την περίοδο, που υπήρχε αναστολή πολλών λειτουργιών και διαδικασιών στο χώρο της Δικαιοσύνης, τα ζητήματα τα οποία αφορούσαν είτε στην παρέλευση του 18μηνου είτε υποθέσεις, που θα συμπλήρωναν 18μηνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 ή έληγαν οι σχετικές προθεσμίες, πάντα εξετάζονταν και πάντα αντιμετωπίζονταν από το χώρο της Δικαιοσύνης τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή «Άνω Κάτω» και στον Άρη Τόλιο ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι «Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε ότι τα Ποινικά Δικαστήρια είναι μία διαδικασία, η οποία εξ ανάγκης συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο, άρα υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός στις δικαστικές αίθουσες. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένα βήματα επαναφοράς. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 6 του μηνός, ξεκίνησαν οι διαδικασίες τουλάχιστον στη διοικητική δικαιοσύνη, ΣτΕ, διοικητικά δικαστήρια χωρίς την παρουσία διαδίκων, με δήλωση δια των δικηγόρων τους. Από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα αστικά, πολιτικά δικαστήρια και είναι το σχέδιο, το οποίο επεξεργαζόμαστε και θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Υπάρχει μια αρμόδια επιτροπή, ποία εξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα, στην οποία προΐσταται ο Υφυπουργός και ο Γ.Γ. του Υπουργείου και βεβαίως, συμμετέχουν κι όλοι οι φορείς, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι δικαστές προκειμένου να κάνουμε τα συγκεκριμένα σωστά βήματα, περιορίζοντας τον όποιο κίνδυνο διάδοσης, μετάδοσης του κορονοϊού και της πανδημίας.
Από τη στιγμή που ανοίγουν οι διαδικασίες των πολιτικών δικαστηρίων και τα ασφαλιστικά μέτρα ταυτόχρονα από την 1η Ιουνίου, πρέπει να προσαρμόσουμε αυτή τη διαδικασία μέσα από βήματα ασφάλειας μέχρι να φτάσουμε στο άνοιγμα των ποινικών δικαστηρίων. Γι’ αυτό είπαμε θα πάμε βήμα- βήμα.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Δικαιοσύνη έχει κρατήσει μια σταθερή παρουσία, υπηρετώντας το κράτος δικαίου ακόμη κι αυτή τη πολύ δύσκολη περίοδο, προσέχοντας πάρα πολύ να μην υπάρξει παραβίαση των χρόνων και των δικονομικών προθεσμιών, ούτως ώστε να παραγραφούν αδικήματα ή κακουργήματα τα οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζουν ή επηρέασαν την κοινή γνώμη και βεβαίως απέδειξε με τον τρόπο της και με την υπευθυνότητα των Ελλήνων δικαστών και των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης ότι την κρίσιμη στιγμή, η ελληνική Δικαιοσύνη μπόρεσε να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Για την ψηφιακή Δικαιοσύνη
«Εκσυγχρονίζει συνολικά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ψηφιακή εποχή. «Είναι μια εξέλιξη που αφενός μεν διευκολύνει τους πολίτες που έχουν ανάγκη συναλλαγών με την ελληνική Δικαιοσύνη μέσω της κτήσης των πιστοποιητικών, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι εκσυγχρονίζει συνολικά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κάτι που από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος και το μεγάλο βήμα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε».
Όπως εξήγησε «ήδη από τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας, εκείνα που είχαν μπει στην πρώτη φάση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων εκδίδονται κάποια πιστοποιητικά τα οποία πριν έπρεπε να τα πάρει κανείς με αυτοπρόσωπη παρουσία κι από εκεί και πέρα, είμαστε σε μια πολύ στενή συνεργασία με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θέλω να πιστεύω ότι στα μέσα Μαΐου, σε μία εβδομάδα από τώρα, θα μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να εκδίδουμε πολλά πιστοποιητικά που αφορούν στο χώρο της Δικαιοσύνης με έναν απολύτως ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των ΚΕΠ. Θα είναι ένας μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών. Επειδή, όμως, κάθε Πρωτοδικείο έχει διαφορετικές δυνατότητες κι επειδή αναμένεται η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του συστήματος, υπάρχει η αδυναμία να πούμε ότι αυτό αφορά όλα τα δικαστήρια και σε όλα τα είδη των πιστοποιητικών. Υπάρχει, όμως, ένας ικανός αριθμός, δεκάδες πιστοποιητικά που θα μπορούν να εκδίδονται με αυτό τον τρόπο».
Για την αποσυμφόρηση των φυλακών ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «το θέμα των φυλακών είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από εκεί και πέρα, οι ποινές και το πώς επιβάλλονται είναι αυτές που μπορεί να δημιουργούν την πολυπρόσωπη παρουσία στο χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων και να δημιουργούν ζητήματα τα οποία ειδικά την περίοδο της πανδημίας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα. Όντως υπάρχει στο σχεδιασμό μας η «εξάλειψη» ποινών, που μπορεί να αφορούν φυλάκιση μέχρι ένα έτος, το οποίο είναι κάτι που επαναλαμβάνεται κάθε 5-6 χρόνια από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο το ζητούν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο οι επικεφαλής των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας κι αυτό είναι μια πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, πάντα υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών, αν για οποιοδήποτε λόγο η πανδημία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα εντός του χώρου των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ήταν σχέδια τα οποία είχαν επεξεργαστεί. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μέσα στις φυλακές, λόγω της έγκαιρης παρέμβασης και του σωστού προγραμματισμού που έγινε από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μας έδωσε τη δυνατότητα αυτό το σχέδιο να εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι και βεβαίως, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να το ενεργοποιήσουμε».
Για τις αντιδράσεις των δικηγόρων σχετικά με το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι το Υπουργείο εισηγείται υπέρ της χορήγησης του επιδόματος. «Το είχα εισηγηθεί από την πρώτη στιγμή, προσπαθούσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή και νομίζω ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό που ζήτησαν οι δικηγόροι ικανοποιήθηκε».
Για την υπόθεση Δημάκη
«Πολλά πράγματα πρέπει να επανεξεταστούν», είπε ο κ. Τσιάρας, Όπως εξήγησε η υπόθεση εξελίχθηκε μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις και επιλογές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως τόνισε χρειάζεται μια διαφορετική θεσμική προσέγγιση στο θέμα των σπουδών στις φυλακές. «Χρειάζεται να έχουμε ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οι φυλακισμένοι θα μπορούν να προχωρούν κι ενδεχομένως να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ή να εξελίσσουν ακόμη και τον εαυτό τους μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία προσωπικής μόρφωσης. Αυτό για μένα είναι αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της πολιτείας να μπορεί να το παράσχει, ακόμη και για έναν άνθρωπο που έκανε κάτι απολύτως ακραίο. Από εκεί και πέρα βέβαια, όλα αυτά κινούνται σε μια λεπτή γραμμή και πολλές φορές, η επιθυμία είναι προσχηματική κι όχι πραγματική για να μπορέσουν να αποκτηθούν άλλου είδους δικαιώματα κι άλλου είδους ενδεχομένως συνθήκες μέσα στο χώρο των φυλακών για κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους».
Για τους πλειστηριασμούς
Το δικαστικό έτος ήδη έχει παραταθεί μέχρι τη 15η Ιουλίου και ξεκινάει ξανά από την 1η Σεπτεμβρίου. Άρα, λοιπόν, 15 Ιουλίου με 31 Αυγούστου είναι ο χρόνος των δικαστικών διακοπών και στο διάστημα αυτό, δε γίνονται οι διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης. Ανεξάρτητα με το γεγονός ότι ήδη έχει υπάρξει εξαγγελία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου υπάρχει αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αναγκαστική εκτέλεση ήδη αναστέλλεται μέσω των ΚΥΑ, που εκδίδονται από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία του κορονοϊού κι επίσης, η δέσμευση για τη μη διενέργεια των πλειστηριασμών από την πλευρά του πρωθυπουργού μέχρι τις 31 Ιουλίου, έχει αφήσει κι ένα ανοιχτό παράθυρο, αυτό να συνεχιστεί. Άρα, λοιπόν, είμαστε σε μια διαρκή ουσιαστικά διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για να δούμε πώς θα βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, να μη βρεθούν υπό τη Δαμόκλειο σπάθη ενός πλειστηριασμού που αφορά στην πρώτη κατοικία.