«Για πρώτη φορά θεσπίζεται εξίσου, η γονική μέριμνα και από τους δυο γονείς και η από κοινού λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τα παιδιά» τόνισε στο “Κανάλι Ένα” ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Όπως είπε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πέντε καινοτομίες που δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα και υιοθέτηση μίας κουλτούρας που θα άρουν τις αντιδικίες μεταξύ των γονέων.
Για το νομοσχέδιο για το νέο οικογενειακό δίκαιο
“Συνήθως παίρνουμε επί μέρους τμήματα ή επί μέρους δηλώσεις και βγάζουμε συμπεράσματα. Ένα νομοσχέδιο πρέπει να το βλέπουμε στο σύνολο του. Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι από το 1983. Από τότε έχει αλλάξει ο ρόλος και του πατέρα και της μητέρας. Το νέο νομοσχέδιο είναι «παιδοκεντρικό». Βασικός του γνώμονας είναι το συμφέρον του παιδιού και όχι κάποιου γονέα. Δεν θέλουμε το παιδί να είναι πεδίο διαμάχης μεταξύ των δύο γονέων. Πρέπει να δούμε πως θα αλλάξουμε την συλλογική κουλτούρα των γονέων”.
Θεσπίζεται για πρώτη φορά η γονική μέριμνα και από τους δύο γονείς
“Όταν φτάνουμε στην απόλυτη διαφωνία έχουμε δύο στάδια: την διαμεσολάβηση και το δικαστήριο. Κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να λύσει την κάθε περίπτωση και να προβλέψει την κάθε λεπτομέρεια. Κάθε γονέας θα διασφαλίζει το ένα τρίτο επικοινωνίας από το χρόνο του παιδιού. Νομίζω ότι κανένας γονέας δεν θέλει ανισορροπία στην ζωή του παιδιού του. Πρέπει να ξεπεραστεί η αντίληψη ότι ο ένας γονέας θέλει να εκδικηθεί τον άλλο μέσω του παιδιού. Οι γονείς να φροντίζουν ώστε να πληγώνεται το παιδί λιγότερο”.
Τέλος, στο ερώτημα σχετικά με τον γονέα που κακοποιεί το παιδί και για να μην το πλησιάζει πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση που μπορεί να κάνει έως και 10 χρόνια να εκδοθεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:
“Πάντα υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Ακόμα και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση ο δικαστής θα λάβει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους”.