Έως την Παρασκευή θα υπάρχει νέα ΚΥΑ για το ποιες ενέργειες της Δικαιοσύνης θα παραμείνουν ενεργές.
«Δεν υπάρχουν εικόνες συγχρωτισμού στα δικαστήρια ενώ δεν αποτέλεσαν χώρους μετάδοσης του κορωνοϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ”Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «όποια προβλήματα εμφανίζονται αντιμετωπίζονται άμεσα», ενώ τόνισε πως «παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1:
Για την εικόνα των δικαστηρίων της χώρας, ο κ. Τσιάρας σημείωσε: «Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες μέρες που είτε λόγω προθεσμιών είτε λόγω της ανάγκης προσαρμογής σε μια πραγματικότητα που έδειχνε και καθοδηγούσε η πλέον επίκαιρη κοινή υπουργική απόφαση νομίζω ότι η πραγματικότητα δείχνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Όλα έχουν εξομαλυνθεί, δεν υπάρχουν ζητήματα, δεν υπάρχουν ούτε εικόνες συγχρωτισμού, ούτε πολύ περισσότερο μια πραγματικότητα η οποία δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις προκειμένου να διαδοθεί η πανδημία μέσω των δικαστηρίων. Άλλωστε για να είμαστε ειλικρινείς δεν υπάρχει κάποιο γενικευμένο φαινόμενο ή κάποια γενικευμένη πραγματικότητα μέσα από την οποία να φαίνεται ότι ο χώρος των δικαστηρίων ήταν χώρος μετάδοσης του κορονοϊού. Δεύτερον στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες υπήρξε lockdown δεν σταματήσανε να λειτουργούν τα δικαστήρια».
«Αντιλαμβάνεστε ότι το κράτος δικαίου πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις συνθήκες για αυτό και έχουμε προβλέψει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου αφενός μεν να υπάρχει η βασική λειτουργία του κράτους δικαίου αλλά και από την άλλη πλευρά ο Έλληνας πολίτης να αισθάνεται ασφαλής. Τα αυτόφωρα , οι παρέλευσης των προθεσμιών και βεβαίως τα δικαστήρια που μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία των διαδίκων νομίζω ότι είναι η βασική πραγματικότητα η οποία μπορεί να λειτουργήσει στο χώρο της δικαιοσύνης χωρίς να δημιουργεί ούτε προβλήματα ούτε ερωτηματικά ούτε πολύ περισσότερο αίσθημα ανασφάλειας. Βεβαίως όλα επικαιροποιούνται πάντα σε επικοινωνία του υπουργείου μαζί με τον ΕΟΔΥ και βεβαίως πάντα σε συνεννόηση των προϊσταμένων των δικαστηρίων. Υπάρχουν προβληματάκια τα οποία υπάρχουν παντού αλλά το ζήτημα είναι ότι όλα αυτά αντιμετωπίζονται έγκαιρα και δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο ώστε να υπάρχει μια εικόνα ότι παίζουμε είτε με τις ζωές των δικαστικών λειτουργών είτε με τις ζωές των δικαστικών υπαλλήλων είτε γενικότερα με ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς πότε θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία τα δικαστήρια, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας, γίνεται μια επικαιροποίηση της πραγματικότητας με βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας λήγει η ισχύς της συγκεκριμένης ΚΥΑ μέσα από την οποία λειτουργεί ο χώρος της Δικαιοσύνης και αναμένεται ως την Παρασκευή το αργότερο να υπάρχει η καινούργια ΚΥΑ η οποία θα προβλέπει το επόμενο χρονικό διάστημα ποιες λειτουργίες στο χώρο της Δικαιοσύνης θα παραμείνουν ενεργές».
«Φαίνεται ότι υπάρχει μια αποσυμπίεση τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς όμως αυτο πρέπει να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ξέρουμε ότι η κρίσιμη εβδομάδα προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα είναι αυτή η τρίτη εβδομάδα του lockdown μέσα από την οποία μπορούμε να δούμε ποια είναι η πιθανή εξέλιξη αυτής της φάσης της πανδημίας. Με σοβαρότητα, με ευθύνη, με πολύ μεγάλη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη μας όλες τις παραμέτρους παίρνουμε τις όποιες αποφάσεις», διευκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά με το πάρτι του κ. Βερβεσού και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην επέτειο του Πολυτεχνείου, σημείωσε: «Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και λειτουργεί ανεξάρτητα. Η Δικαιοσύνη δεν είναι, δεν πρέπει να είναι επ’ ουδενί κατευθυνόμενη από τη όποια κυβέρνηση από την όποια πολιτική εξουσία. Δυστυχώς τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία είχαμε δει σε ένα προηγούμενο χρόνο και μάλιστα σχετικά πρόσφατα αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργήσανε προσβλητικά και απέναντι στη λειτουργία της Δικαιοσύνης αλλά και απέναντι τη λειτουργία της Δημοκρατίας . Προφανώς κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και βεβαίως όλα όσα γίνονται νομίζω ότι γίνονται μέσα από μια λογική αληθινής, ουσιαστικής και πραγματικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης».
«Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι κανείς δεν είναι ούτε υπεράνω του νόμου, ότι η Δικαιοσύνη είναι και λειτουργεί ανεξάρτητα και ότι βεβαίως αν και εφόσον υπάρχουν άτομα τα οποία είτε λειτουργούν εκτός της Δικαιοσύνης, εννοώ αντίθετα με τους νόμους του κράτους, είτε από την άλλη πλευρά δημιουργούν γενικότερα ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία μέσα από μια «έκνομη» συμπεριφορά, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο από την ίδια την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι αν πρέπει να κάνουμε μαζί όλοι ως κοινωνία τα απαραίτητα βήματα ούτως ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί μέσα από μια θεσμική κατά κάποιο τρόπο προσέγγιση και βεβαίως να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να εξελίξουμε και να θεραπεύσουμε όλες τις παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν θα πρέπει κάποια στιγμή να δεχτούμε και για τον εαυτό μας ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ότι η Δικαιοσύνη απλά και μόνο κάνει τη δουλειά της, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτική σκοπιμότητα και βεβαίως όλα αυτά αποδεικνύονται μέσα από την κρίση των ελλήνων δικαστών», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτό το ζήτημα απαντήθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ήδη είχαμε προβλέψει την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν πλειστηριασμοί. Όλα αυτά είναι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται ανάλογα με την εξέλιξη που υπάρχει και ανάλογα και με τις δεσμεύσεις. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η προσπάθεια που γίνεται από αυτή την κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους, να στηρίξει την πρώτη κατοικία είναι μια προσπάθεια η οποία νομίζω ότι ξεπερνάει τα όρια ή ενδεχομένως και αυτό που περίμεναν οι πολιτικοί αντίπαλοι μιας και πρόβλεπαν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα έδειχνε την ευαισθησία και την φροντίδα απέναντι στους οικονομικά αδύναμους».
Για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη, ανέφερε: «Και εκεί φροντίζουμε να λάβουμε όλες τις προβλέψεις, ενδεχομένως σε αυτή τη πρώτη φάση να λειτουργήσει απλά και μόνο η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή χωρίς να γίνονται ταυτόχρονα οι δικονομικές διαδικασίες ή να χρειάζεται να συλλεγούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων που ξέρουμε ότι είναι ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει επί μακρόν και το δικαστικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία».
Ερωτηθείς αν θα προλάβουν τα Ειρηνοδικεία μέχρι το τέλος του 2021 να εκκαθαρίσουν τις υποθέσεις, ο κ. Τσιάρας απάντησε: «Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει ακόμη και σήμερα είμαστε εντός στόχων. Ακόμη και αν στην επόμενη ΚΥΑ προβλέψουμε απλά και μόνο την ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς να ξεκινήσουμε τις δικονομικές διαδικασίες οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου κανείς να συλλέξει και τα απαραίτητα έγγραφα και να μπορέσει να ολοκληρώσει το φάκελο, αυτή τη στιγμή ακόμη είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρήσουμε μια δική μας δέσμευση προκειμένου και το δικαστικό μας σύστημα να αποσυμφορηθεί από ένα τεράστιο όγκο αλλά και οι πραγματικοί δικαιούχοι της προστασίας της πρώτης κατοικίας να μπορούν να την έχουν ξεκαθαρίζοντας ένα τοπίο το οποίο από το 2015 και μετά εξακολουθεί να παραμένει ανεξέλεγκτο, εξακολουθεί να παραμένει σε μια πραγματικότητα η οποία δημιουργεί και ερωτηματικά αλλά και σκιές για πολλές διαφορετικές κατηγορίες γενικά της λειτουργίας της ελληνικής πολιτείας».