Την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στο Κιλκίς, μετέφερε στις τοπικές αρχές, τον νομικό κόσμο και τους κατοίκους του νομού, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του στην ακριτική πόλη. Ως επικρατέστερο σημείο -μάλιστα- για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου προβάλλει οικόπεδο, έκτασης περίπου επτά στρεμμάτων, το οποίο, σε σημαντικό ποσοστό, ανήκει στο Δήμο Κιλκίς που προτίθεται να το παραχωρήσει.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το Κιλκίς να αποκτήσει ένα δικαστικό μέγαρο αντάξιο της πόλης και του νομού, αλλά κυρίως αντάξιο μιας κοινωνικής ανάγκης που προκύπτει από το δικαίωμα των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας» διαβεβαίωσε ο κ. Τσιάρας και εξέφρασε την πίστη του ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τετραετία.
Σε δηλώσεις που έκανε από το δημαρχείο Κιλκίς ο υπουργός, ρωτήθηκε για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, σημειώνοντας ότι οι επιλογές κινούνται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις: «ή με ανάδοχο, ενδεχομένως την Περιφέρεια, ή θα μπει στην λογική της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», αν, και, όπως πρόσθεσε, η δεύτερη επιλογή «θα ήταν η καλύτερη, αλλά είναι μικρό το ποσό που χρειάζεται η κατασκευή».
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έγκριση καταλληλότητας του υποδεικνυόμενου οικοπέδου και μετά την παραχώρησή του από το Δήμο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Αναφορικά με το συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο και επισκέφθηκε, ο κ. Τσιάρας σχολίασε ότι «κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν ότι υπάρχουν συμφέροντα» από τη στιγμή που ανήκει στη Δημοτική Αρχή.
Υπερθεματίζοντας υπέρ της προταθείσας έκτασης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς, που συνόδευε στην επίσκεψή του τον υπουργό Δικαιοσύνης, είπε ότι είναι η μοναδική που δεν χρειάζεται τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, κάτι που θα καθυστερούσε τη διαδικασία «κατά 2 με 3 χρόνια». Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι θα επιλεγεί η πιο ουσιαστική και αποτελεσματική λύση, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Τσιάρα που ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα ζήτημα που έθεσε το προηγούμενο διάστημα κι ο ίδιος στον υπουργό και είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Ο υπουργός από την πλευρά του εξήρε τις ενέργειες του υφυπουργού στο συγκεκριμένο θέμα.
Προηγουμένως ο κ. Τσιάρας, συνοδευόμενος τόσο από τον κ. Γεωργαντά όσο κι από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτρη Κυριακίδη, επισκέφθηκε διαδοχικά τα μισθωμένα κτίρια, όπου στεγάζονται σήμερα το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο/Εισαγγελία της πόλης, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τις «απαξιωμένες δομές» -όπως τις χαρακτήρισε- στις οποίες απονέμεται η Δικαιοσύνη. Ο υπουργός συνομίλησε με δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους και υπαλλήλους των δικαστηρίων, που του μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην άσκηση των καθηκόντων τους, περιγράφοντας μία κατάσταση που προσβάλει το νομικό πολιτισμό.
Στο μεταξύ, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Κιλκίς, ο κ Τσιάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις παθογένειες που ταλαιπωρούν τη Δικαιοσύνη και τους Έλληνες πολίτες. Χαρακτήρισε ως «μεγαλύτερο πρόβλημα» της Θέμιδας την καθυστέρηση στον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης, που «εάν την συνδυάσει κανείς με την πολυνομία και τις επικαλύψεις νόμων, δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα σε σχέση μ’ αυτό που ζητά ο μέσος Έλληνας πολίτης από την Πολιτεία», ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα κτιριακών υποδομών και την υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό (αριθμός δικαστών και υπαλλήλων).
Στόχος της νέα ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «να δημιουργήσουμε ένα δικαιικό σύστημα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και θα καλύπτει τις ανάγκες που μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία του 21ου αιώνα οφείλει να ικανοποιεί απέναντι στους δικούς της πολίτες». Κατά τον κ. Τσιάρα αυτό συνιστά και μία «μεγάλη πρόκληση», διότι οι παθογένειες έχουν χτιστεί πάνω στην αδυναμία των προηγουμένων χρόνων αλλά και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε λάθος αντίληψη και λάθος νοοτροπία. «Έχοντας καταγράψει όλα τα παραπάνω», σημείωσε, «θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε βήμα-βήμα προκειμένου να φέρουμε μία Δικαιοσύνη η οποία θα στέκεται με μεγάλη αξιοπρέπεια, αποτελεσματικότητα και σοβαρή θεσμική προσέγγιση απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».