Αναστέλλονται τα πρόσημα για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων, Ε9, που θα υποβληθούν μέχρι να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο σε ολόκληρη τη χώρα, ακυρώνονται τα πρόστιμα για ης εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων (ΜΥΦ) της χρήσης του 2014, ενώ δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε φορολογούμενους, σε περιόδους κατά τις οποίες οι λογιστές τους απέχουν αναγκαστικά από τα καθήκοντά τους, λόγω της προσβολής τους από τον κορωνοϊό.
Οι σημαντικές αυτές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και επιλύουν ζητήματα που αποτελούσαν σημεία τριβής με τους φορολογούμενους.
Δηλώσεις ακινήτων
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις ακινήτων, παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν στο σύστημα ΤΑXlSnet εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων -Ε9- για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010-2020 χωρίς επιβάρυνση με το πρόστιμο των 100 ευρώ, προκειμένου να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους, προκειμένου να είναι πλήρως «ευθυγραμμισμένα» με τις αντίστοιχες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Για τους φορολογούμενους που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους μετά ης διορθώσεις θα αυξηθεί, θα πληρώσουν αναδρομικά επιπλέον ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι αμελήσουν να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9 θα κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων του Περιουσιολογίου και του Κτηματολογίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν στην εφαρμογή e- Περιουσιολόγιο που έχει αναπτύξει στο σύστημα ΤΑXlSnet η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα πραγματικά στοιχεία των ακίνητων ιδιοκτησιών τους, όπως αυτά πρέπει να έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ή όπως πρόκειται να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο εφόσον η διαδικασία κτηματογράφησης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ή βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δυνατότητα τροποποιήσεων-διορθώσεων στα στοιχεία των ήδη υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 χωρίς την επιβολή προστίμων θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Κτηματολογίου στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Τελικός σκοπός της δυνατότητας που παρέχει η ρύθμιση αυτή είναι η πλήρης ταύτιση των πληροφοριακών στοιχείων για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών τα οποία περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό «Περιουσιολόγιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τα στοιχεία που θα είναι δηλωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κατά την οποία από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 θα προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων) ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει τον φόρο αυτό. Την αποπληρωμή του επιπλέον φόρου θα μπορεί να τη ρυθμίσει σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με βάση την ήδη πάγια ρύθμιση φορολογικών οφειλών.
Όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, ώστε τα στοιχεία αυτά να ταυτίζονται πλήρως με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων και, στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα κληθούν να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις της τάξεως του 10%-50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.
Οι ΜΥΦ της χρήσης 2014
Με άλλες ρυθμίσεις του ΥΠΟΙΚ που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται:
■ Διαγραφές προστίμων που επιβλήθηκαν αδίκως σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για «εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων ομολογιών» (Μ.Υ.Φ.) που αφορούσαν συναλλαγές του έτους 2014. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που υπέβαλαν στο σύστημα ΤΑXlSnet τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων της χρήσης του 2014 τη χρονική περίοδο από τις 21 έως ης 25 Ιανουάριου 2016, κατόπιν συνεχών παρατάσεων που είχε δώσει η λειτουργούσα τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στην προθεσμία υποβολής των καταστάσεων αυτών. Αιτία των επανειλημμένων παρατάσεων ήταν τα πολλαπλά τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε τότε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των καταστάσεων. Από τα δελτία Τύπου της λειτουργούσας τότε ΓΓΔΕ, καθώς και από ενημερώσεις συλλόγων λογιστών είχε γίνει σαφές, τότε, προς τον κλάδο των λογιστών ότι η ΓΓΔΕ είχε χορηγήσει σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25/1/2016 για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της χρήσεως του 2014. Ωστόσο, ουδέποτε εκδόθηκε η απαραίτητη υπουργική απόφαση για τη συγκεκριμένη παράταση, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους οι ΔΟΥ-για να αποτρέψουν την παραγραφή όλων αυτών των υποθέσεων στις 31/12/2020- να καταλογίζουν σωρηδόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή σε όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του 2014 την περίοδο από 22 έως 25 Ιανουάριου 2016.
Χωρίς ποινή σε περιπτώσεις αποχής λογιστών λόγω Covid
Στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται και η μη επιβολή προστίμων και άλλων χρηματικών ποινών σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα δηλώσεις για διάφορα φορολογικά αντικείμενα επειδή οι λογιστές τους έχουν αρρωστήσει από κορωνοϊό Covid-19 και κατά το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας στην οποία τίθενται δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Συγκεκριμένα, σε κάθε τέτοια περίπτωση προβλέπεται πλέον η μετάθεση για τουλάχιστον έναν μήνα των προθεσμιών υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεων των εντολέων πελατών του, καθώς επίσης και των προθεσμιών εκπλήρωσης των λοιπών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους.
του Γιώργου Παλαιτσάκη από τη Ναυτεμπορική