Οι εκλογές στην Τουρκία αυτή την Κυριακή, που συμπυκνώνονται στο ερώτημα «πέντε ακόμη χρόνια Ερντογάν ή αλλαγή πορείας στην Άγκυρα», δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα και τη σχέση της με τον γείτονά της.

Οι Έλληνες είναι, μετά τους Τούρκους, οι πιο στενοί παρατηρητές των τουρκικών εκλογών, γράφει σε εκτενή ανάλυσή του το Politico, αλλά σημειώνει ότι έχουν λίγες αυταπάτες ότι όλα θα είναι ρόδινα με τον άσπονδο γείτονα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.


Όπως αναφέρει Τούρκος αναλυτής στο Politico, το δίλημμα για την Ελλάδα ανάμεσα σε Ερντογάν ή Κιλιντσντάρογλου, είναι τουλάχιστον δύσκολο και προκαλεί «ημικρανία». «Είτε ο νυν πρόεδρος θα χάσει και τα 20 χρόνια Ερντογάν θα τελειώσουν, είτε θα κερδίσει και η Τουρκία θα μετατραπεί σε πλήρη απολυταρχία. Έτσι, για την Ελλάδα, είναι μια επιλογή μεταξύ του να έχουμε μια δημοκρατία ή μια απολυταρχία δίπλα μας για το ορατό μέλλον», είπε.


Πρόσθεσε ότι οι απολυταρχικοί συνήθως χρησιμοποιούν την εξωτερική πολιτική για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα προβλήματά τους, ενώ ο Κιλιντσντάρογλου θα επιδιώξει να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Ευρώπη και τις εμπορικές της σχέσεις μέσω της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Άγκυρας - μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που ισχύει από το 1995.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφέρει να εξοργίσει την Ελλάδα, από τις υπερπτήσεις των μαχητικών στο Αιγαίο, στις απειλές Ερντογάν ότι θα έλθουν νύχτα για να καταλάβουν ένα νησί, μέχρι την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το 2020. Στο πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συνεχίζει η ανάλυση, στην Ελλάδα βλέπουν ίσως έναν πιο εύκολο εταίρο, αν και οι αλλαγές θα αφορούν περισσότερο το ύφος παρά την ουσία.


Ο αναλυτής Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο Politico λέει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο στιλ μεταξύ των αντιπάλων στις εκλογές της Τουρκίας, αλλά οι θέσεις τους δεν διαφέρουν πολύ για το βασικό ζήτημα της ασφάλειας του Αιγαίου.
Δεν θα είναι εύκολο για τον Κιλιτσντάρογλου να αλλάξει τη ρητορική, τη στιγμή που ο Ερντογάν ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά, επισήμανε ο ίδιος. Σχολίασε ακόμη ότι η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι να απαιτήσει από την Αθήνα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.


Είναι οι σεισμοί ευκαιρία για τη διπλωματία;


Η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έφεραν οι καταστροφικοί σεισμοί του Φεβρουαρίου στην Τουρκία, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα κρατήσει. Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως βλέπει ελάχιστες προοπτικές για μεγάλη αλλαγή.


Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο νέος πρόεδρός της Νίκος Χριστοδουλίδης προέβλεψε την αναβίωση των συνομιλιών μετά τις τουρκικές εκλογές, αν και αυτός δεν πιστεύει ότι ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου θα αποκλίνουν πολύ ως προς την προσέγγισή τους.


Υπάρχουν και οι εσωτερικές πιέσεις, εκτιμούν αναλυτές. Ακόμη και αν κερδίσει ο Ερντογάν θα βρεθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση μετά τις εκλογές ώστε θα χρειαστεί να επικεντρωθεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αντί να εστιάσει σε περισσότερες απειλές προς την Ελλάδα.