Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές προετοιμασίες της και είναι αποφασισμένη να επιτεθεί στις δυνάμεις του συριακού στρατού, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, αν αυτές δεν αποσυρθούν άμεσα από τις θέσεις που κατέλαβαν κατά την προέλασή τους, εις βάρος των αντικαθεστωτικών ανταρτών, τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομάρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα διεμήνυσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της στη Ρωσία, η οποία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.
Οι δηλώσεις Τσελίκ, που μαρτυρούν σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, έγιναν ενώ συνεχίζονταν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα στη Μόσχα οι ατελέσφορες μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διαχείριση της κρίσης στο Ιντλίμπ, η οποία έχει θέσει σε δεινή δοκιμασία τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ο Σεργκέι Βερσίνιν, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν για το συριακό, ενώ της τουρκικής αντιπροσωπείας ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Ανώτεροι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών των δύο πλευρών μετέχουν στις συνομιλίες.
Ρωσία και Τουρκία επανήλθαν από χθες 18/2 στις κοινές στρατιωτικές τους περιπολίες στη βόρεια Συρία, οι οποίες είχαν διακοπεί από τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η προέλαση του συριακού στρατού. Οι ρωσοτουρκικές περιπολίες αφορούν σε οκτώ πόλεις στην επαρχία Χασάκα, ενώ κανονικά συνεχίστηκαν οι ρωσικές περιπολίες στην επαρχία της Ράκα. Τα περισσότερα από τα φυλάκια που είχε δημιουργήσει ο τουρκικός στρατός στην επαρχία Ιντλίμπ βάσει της ρωσοτουρκικής συμφωνίας του Σότσι βρέθηκαν και εξακολουθούσαν μέχρι χθες το βράδυ να είναι περικυκλωμένα από τον στρατό του προέδρου Άσαντ.
Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ κατήγγειλε χθες ότι κυβερνητικές επιδρομές έπληξαν νοσοκομεία και προσφυγικούς καταυλισμούς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 300 άνθρωποι από την αρχή του χρόνου. «Οι πρόσφυγες δεν έχουν πού να καταφύγουν πλέον», αφού οι ασφαλείς περιοχές συρρικνώνονται κάθε μέρα, διευκρίνισε χθες η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Μισέλ Μπατσελέ. Παράλληλα εκπρόσωπος της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ενέργειες της Δαμασκού εναντίον νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων και σχολείων να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Η παρέμβαση Μπατσελέ ήρθε μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου Άσαντ, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει την εκστρατεία του στο Ιντλίμπ μέχρις ότου εκδιωχθούν και από τους τελευταίους θύλακες οι «τρομοκράτες».
Μόλις προχθές, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για 875.000 Σύρους εκτοπισμένους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που έχουν εγκαταλείψει πόλεις και χωριά, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο επιδρομών από τις αρχές Δεκεμβρίου. Μόνο τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουν φύγει από τα σπίτια του πάνω από 40.000 άνθρωποι από το δυτικό Χαλέπι, αποκάλυψε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Σουάνσον. Κατά τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία είναι περίπου ένα εκατομμύριο.
Σύγχυση στη Λιβύη
Στο μέτωπο της Λιβύης, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που μάχονται την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, ισχυρίστηκαν ότι βύθισαν τουρκικό πλοίο, το οποίο μετέφερε όπλα και πυρομαχικά για τις κυβερνητικές δυνάμεις, έξω από το λιμάνι της λιβυκής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χάφταρ, το τουρκικό πλοίο παραβίασε το διεθνές εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ωστόσο την πληροφορία αυτή διέψευσαν τόσο η Άγκυρα, όσο και οι λιμενικές αρχές της Τρίπολης. Μια μέρα νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κατηγορήσει τον Σάρατζ ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, εντείνοντας την πολιορκία της Τρίπολης με επιθέσεις σε κεντρικές συνοικίες της πόλης.