Συνεχίζουν να εξαπολύουν απειλές κατά της χώρας μας οι Τούρκοι όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος στις 6/12 απαίτησε για άλλη μια φορά την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, διότι σε διαφορετική περίπτωση η γειτονική χώρα θα έρθει μια νύχτα και μάλιστα ξαφνικά, σκυτάλη… πήραν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Εμφανώς ενοχλημένοι οι Τούρκοι από την άσκηση της Ελλάδας στη Λέσβο, άρχισαν πάλι να παραληρούν.

Για την προαναφερόμενη στρατιωτική άσκηση θεωρούν ότι είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο και προειδοποιούν για εισβολή στα ελληνικά νησιά.

Τα προαναφερόμενα αποτελούν δήλωση που έκανε σε Μέσο Ενημέρωσης της Τουρκίας ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν.

Συγκεκριμένα είπε: «Η άσκηση που πραγματοποίησε η Ελλάδα στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο. O πολιτικός στόχος της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών. Όχι μόνο να μην κάνετε στρατιωτικές ασκήσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου όπλα. Οι Συνθήκες αυτό λένε.

Όταν δεν συμβαίνει αυτό, δεν μένουν άλλες επιλογές για την Τουρκία. Γι αυτό και η Τουρκία δηλώνει ότι εξαντλείς τις επιλογές και ως συνέχεια αυτού είναι να μπορούμε να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά.».

Μάλιστα στην Πράγα, Έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Τουρκίας για το αν σκοπεύει να κάνει εισβολή στα νησιά. Ο ίδιος απάντησε  ως ακολούθως; «Ναι σωστά καταλάβατε. Πράγματι δηλώνουμε πως μπορούμε να πάμε στα νησιά».

Ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ υποστήριξε ότι: «Δεν θα υπάρχει στόλος κοντά στους Έλληνες και δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω τους».

Ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου (καθηγητής Διεθνών Σχέσεων) σχολίασε: «Το δικαίωμα της Τουρκίας για νόμιμη άμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του ΟΗΕ, δημιουργήθηκε εξαιτίας της άσκησης της Ελλάδα. Γιατί νόμιμη άμυνα; Διότι η Ελλάδα μονομερώς αλλάζει το καθεστώς των νησιών, τα οποία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα  και τώρα αυτά αποτελούν απειλή. Τώρα πια υπάρχει μια νέα δημιουργία απειλής που βρίσκεται σε απόσταση 18 ή και 5.5 χιλιομέτρων. Το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας περιλαμβάνει και τον πόλεμο όπως και η καταπιεστική διπλωματία. Να το τονίσουμε αυτό».