Άκρως διαφορετική στάση σε σύγκριση με τον Ερντογάν θα έχει η νυν αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας στα ζητήματα που άπτονται των σχέσεών της με την Ελλάδα και την Κύπρο, εάν γίνει κυβέρνηση.
Τα 6 ενωμένα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας ή αλλιώς «Το Τραπέζι των 6» όπως αποκαλείται, παρουσίασαν στις 30 Ιανουαρίου το μανιφέστο τους για την επόμενη μέρα της χώρας, σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές.
Στο πρόγραμμά τους, οι αντίπαλοι του τωρινού προέδρου φαίνεται να είναι διαλλακτικοί απέναντι στη χώρα μας και στη μαρτυρική Μεγαλόνησο και μάλιστα με τάσεις σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.
Επίσης θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση. Όπως υπόσχονται «Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στις επιδιώξεις τους είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35.
Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το Καλό Κόμμα (İYİ Parti) υπό τη Μεράλ Ακσενέρ, το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP), του Τεμέλ Καραμολάογλου, το Κόμμα Δημοκρατίας και Πορόδου (DEVA), υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) υπό τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) υπό τον Γκιουλτεκίν Ουισάλ, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσουν τον υποψήφιο που θα τους εκπροσωπήσει στη μάχη με τον πρόεδρο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν.
Τις πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνουν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Το Αιγαίο θα πρέπει να θεωρείται περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας»
Σχετικά με την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές η Τουρκία θα επιδιώξει να αναθερμάνει τους δεσμούς έχοντας στόχο τη συνεργασία στο πιο προηγμένο και ανεπτυγμένο επίπεδο κάνοντας λόγο για ειρήνη, συνεργασία και δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων.
Συγκεκριμένα:
«Θα σεβαστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής, δεν θα επεμβαίνουμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα διευκολύνουμε λύσεις αντί να παίρνουμε θέση στα μεταξύ τους προβλήματα.
Θα δοθεί προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων.
Πέραν αυτού δηλώνεται ότι το Αιγαίο θα πρέπει να θεωρείται περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας», αναφέρουν. Επίσης, τονίζουν ότι σκοπός είναι να αποτραπεί η απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τις σχέσεις με την Ελλάδα αναφέρουν ότι τα άλυτα ζητήματα στα ελληνοτουρκικά θα επιλυθούν με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και την ευθυδικία.
«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση»
Όσον αφορά στο Κυπριακό, αποσκοπούν στην εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης.
Ειδικότερα υπόσχονται τα εξής:
«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ‘ΤΔΒΚ’ και των Τουρκοκυπρίων και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων».
Τα προαναφερόμενα θα κριθούν στην πράξη αν και εφόσον κερδίσουν τις εκλογές.