Η Μαρία είναι 16 ετών και ζει σε μία πόλη της Κρήτης. Ερωτεύθηκε έναν νεαρό 20 ετών και στην αρχή όλα έμοιαζαν με παραμύθι.
Της φερόταν καλά, την πρόσεχε, έδειχνε ότι νοιαζόταν για εκείνη. Μέχρι που κάποια στιγμή άρχισε να έχει περίεργη συμπεριφορά και να είναι απότομος απέναντί της. Η Μαρία αποφάσισε να χωρίσει μαζί του. Όμως εκείνος δεν το δεχόταν.
Λίγο πριν τον Δεκαπεντάγουστο δέχεται την πρώτη απειλή και μάλιστα στο σπίτι της. Εκείνος να φωνάζει και να δημιουργεί αναστάτωση… Γείτονες προσπαθούν να ηρεμήσουν τον μαινόμενο άνδρα και το καταφέρνουν. Φεύγει και δύο ημέρες μετά ζητά από το κορίτσι να συναντηθούν για να μιλήσουν. Εκείνη δέχεται. Η συνάντηση γίνεται στο αυτοκίνητό του. Η Μαρία του λέει για άλλη μία φορά ότι δεν θέλει να είναι μαζί του και ότι πρέπει να χωρίσουν. Τότε εκείνος ξεπερνά τα όρια: την χτυπά και επιχειρεί να την πνίξει. Το κορίτσι καταφέρνει να ξεφύγει από τα χέρια του και πηγαίνει σε κεντρικό σημείο στην πόλη που ζει και ειδοποιεί τη μητέρα της. Η καταγγελία στην αστυνομία είναι άμεση.
Η μητέρα της περιγράφει στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» τα όσα έζησε εκείνη την ημέρα
«Το παιδί πήδηξε από το αμάξι γιατί το είχε πιάσει από τον λαιμό, το είχε χτυπήσει, οπότε άνοιξε την πόρτα πήδηξε από το αμάξι και έφυγε και πήγε κάπου κεντρικά στη στάση ενός λεωφορείου. Εγώ με το παιδί επικοινώνησα μετά από δέκα λεπτά, ένα τέταρτο. Ειδοποίησα το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Ο αξιωματικός υπηρεσίας μαζί με ένα άλλο άτομο ξεκίνησαν αμέσως να πάνε στο σημείο που βρισκόταν το παιδί και να το παραλάβουν και από εκεί και πέρα πήγα εγώ στο Α/Τ και έγινε μήνυση. Το παιδί πέρασε από ιατροδικαστή». Η υπόθεση έχει και συνέχεια όμως γιατί μόλις έμαθαν οι συγγενείς του 20χρονου ότι έχει κατατεθεί μήνυση προσπάθησαν με κάθε τρόπο να πείσουν την 16χρονη και την οικογένειά της να αποσυρθεί. Ακόμα και με απειλές όπως καταγγέλλει η μητέρα.
Ο πατέρας του μάλιστα επικοινωνεί με τη μητέρα της. «Ο μπαμπάς του μετά που είδανε ότι με απειλές δεν βγάζουν κάτι έφθασε στο σημείο να με πάρει δωδεκάμισι ώρα τη νύχτα και να μου ζητάει συγνώμη για να αποσύρω τη μήνυση, κάτι που δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο δισεκατομμύριο να κάνω και μου είπε ότι ο γιος του έχει ψυχολογικά προβλήματα και ότι παίρνει αγωγή. Του είπα δεν με ενδιαφέρει και ότι εμένα δεν θα με κάνει χαροκαμένη μάνα» υποστηρίζει η μητέρα του κοριτσιού. Ο 20χρονος από την πλευρά του είχε φθάσει στο σημείο να ξεστομίσει απειλές για το κορίτσι και στην ίδια τη μητέρα. Απειλές ότι θα τη σκοτώσει …ότι θα πετάξει το κεφάλι της στη θάλασσα. Ο νεαρός θα δώσει εξηγήσεις απέναντι στη δικαιοσύνη και οι δικαστές είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για την τιμωρία του ή όχι. Η 16χρονη από την άλλη πλευρά από την ημέρα που την χτύπησε και επιχείρησε να την πνίξει ζει σε ένα καθεστώς τρόμου. Δεν μπορεί να βγει από το σπίτι ενώ παρακολουθείται ήδη από ψυχολόγο σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί την κατάσταση. Αυτές είναι οι δύο όψεις του νομίσματος. Από την πλευρά του θύματος και από την πλευρά του φερόμενου ως δράστη.
Την έστειλε στο νοσοκομείο…»
Στις 31 Αυγούστου στην Θεσσαλονίκη θα εκδικαστεί η μήνυση ενός κοριτσιού 18 ετών κατά του 22χρονου πρώην συντρόφου της. Τα χτυπήματα που δέχτηκε ήταν τόσο βαριά που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λίγο μετά τον Δεκαπεντάγουστο με τους γιατρούς να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Ήταν η τρίτη φορά που την ξυλοφόρτωσε μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών. Ήταν μία επαναλαμβανόμενη κακοποιητική συμπεριφορά. Κάθε φορά που την χτυπούσε ζητούσε συγνώμη αλλά μετά από λίγο γινόταν και πάλι επεισόδιο με αφορμή κάποιον καυγά. Η 18χρονη έχει δίπλα της τους γονείς της που όπως λένε θέλουν την παραδειγματική τιμωρία του δράστη γι’ αυτό και προχώρησαν σε μήνυση εναντίον του. Το κορίτσι είναι σε άσχημη κατάσταση και προσπαθεί να συνέλθει από τα τραύματα σωματικά αλλά και ψυχικά.
Ο δικηγόρος της Όθων Παπαδόπουλος
«Η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό ούτως ή άλλως προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες στον δράστη. Κάθε καυγάς είχε πάντα σαν αποτέλεσμα την άσκηση βίας από πλευράς του συντρόφου. Όταν τα πράγματα ηρεμούν τότε για τον ίδιο είναι όλα καλά αλλά λίγες ημέρες, μετά έχουμε επανάληψη της ιστορίας. Στο τελευταίο επεισόδιο υπήρξε σοβαρή σωματική βλάβη και μάλιστα οι γιατροί συνέστησαν στην κοπέλα να παραμείνει στο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή η 18χρονη είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενώ δίπλα της στέκονται βράχοι οι γονείς της. Και αυτό είναι το σημαντικό να υπάρχει στήριξη στα θύματα από το περιβάλλον».
Η δικηγόρος Χριστίνα Βαθειά
«Η βασική κατηγορία είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων που έχει ακόμα και χαρακτήρα κακουργήματος. Αυτό που παρατηρούμε στις καταγγελίες είναι ότι συνεχώς οι υποθέσεις αυξάνονται και μλάμε πάντα για reveng porn. Βεβαίως η ασφαλής μέθοδος είναι να μην υπάρχει κάποιο υλικό για να χρησιμοποιήσει ένας εκ των δύο συντρόφων αλλά ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει βιντεοσκόπηση προσωπικών στιγμών δεν σημαίνει ότι υπάρχει συγκατάθεση για δημοσιοποίηση. Το φαινόμενο μπορεί να πάρει και ανησυχητικές διαστάσεις. Μελέτες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία έδειξαν ότι τα θύματα ενίοτε δεν μπορούν να διαχειριστούν το ψυχολογικό βάρος μίας τέτοιας απαξιωτικής δημοσιότητας και οδηγούνται ακόμη και στην αυτοκτονία».
«Το καμπανάκι έχει χτυπήσει προ πολλού…»
Πρωταγωνιστής αυτό τον Αύγουστο είναι η βία. Ακόμα και οι δικηγόροι εξεπλάγησαν με τις πολλές καταγγελίες. Θύματα είναι κυρίως νεαρά κορίτσια Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας αναλύει: «Η βία είναι μία. Πηγάζει από τη βία δημιουργείται μέσα στην οικογένεια ενισχύεται από την έλλειψη ορίων. Ο βίαιος άνθρωπος διαμορφώνεται, δεν είναι άρρωστος και γι’ αυτό τον λόγο η πρώτη φορά βίας πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως και τα θύματα πρέπει να απομακρύνονται και να μην παραμένουν κοντά του.
Ως κοινωνία δυστυχώς τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι πάνε να πούνε οι λέξεις καταγγελία και απομάκρυνση και επίσης τα συμπτώματα των βίαιων ανθρώπων είναι πασιφανή αλλά μέχρι τώρα δεν θέλαμε να τα δούμε γιατί φοβόμασταν το στίγμα, τη διάλυση της οικογένειας και δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες και παιδιά είναι εξαρτημένες από τον κακοποιητή. Πρέπει να αλλάξουμε ως άτομα άρα ως κοινωνία και πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις ζητάμε άμεσα βοήθεια από οικείους, ειδικούς, κράτος (αστυνομία και ομάδες υποστήριξης). Οι ειδικοί προειδοποιούν: Πρέπει να ληφθούν μέτρα και κυρίως τα θύματα να καταγγέλλουν. Η φράση «θα σε σκοτώσω» πρέπει πλέον να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν.
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ