Την πεποίθησή του πως η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εμφανιστεί μαζί με αυτές των κρατών που θα πάρουν μέρος στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων -οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Τόκιο- δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει πως «η σημαία της ΕΕ πρέπει να εμφανιστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ως σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ανοχής και αλληλεγγύης. Αξίες που είναι κοινές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ολυμπιακό κίνημα».

Εκτός όμως από τη δημοσιοποίηση της πεποίθησής του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε και σε πράξεις. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας στην Ε.Ε., Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, να καταθέσει αίτημα μαζί με τη σημαία της χώρας του να υπάρχει και αυτή της Ε.Ε.

Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται: «Ως Πρωθυπουργός της χώρας που έχει την Προεδρία της ΕΕ και ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής θα θέλαμε να προτείνουμε με την ευκαιρία της παρουσίασης των εθνικών ομάδων στην επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπιακή Ομάδα της Σλοβενίας να μπει στο στάδιο κρατώντας μαζί με την σλοβενική σημαία και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η κίνηση καθιστά τους Σλοβένους αθλητές πρεσβευτές της ευρωπαϊκής ενότητας και των αξιών που στηρίζουν την Ένωσή μας και ταιριάζουν με αυτά του ολυμπιακού κινήματος».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι από την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα και την αναγέννησή τους στην σύγχρονη εποχή, «οι Ολυμπιακοί Αγώνες προωθούν την ειρήνη και την ενότητα εδώ και αιώνες.

Αποτελούν ισχυρό σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ανοχής και αλληλεγγύης, αξίες που βρίσκονται στα θεμέλια της ΕΕ».

Η πρόταση έγινε δεκτή από τον Τσέχο πρωθυπουργό. Έτσι, Μ. Σχοινάς και Γ. Γιάνσα, έστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. Με αίτημα, η ομάδα της Σλοβενίας να φέρει εκτός από τη σημαία της χώρας και αυτή της ΕΕ.

«Ο ίδιος ο αθλητισμός αναγνωρίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ ειδικά για τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο και τώρα η ΕΕ έχει ειδικά προγράμματα για την προώθηση του αθλητισμούς για νέους» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους.

Προσθέτοντας ότι «πιο πρόσφατα, η δημιουργία χαρτοφυλακίου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής συμπεριέλαβε τον αθλητισμό στη σύνθεσή του ως ένδειξη της συνεισφοράς του στις αξίες και τα θεμέλια της ΕΕ».