Λίγες ακόμα ώρες απομένουν και η αμφιβολία αν ακουστεί ο Ολυμπιακός ύμνος στο άδειο από θεατές στάδιο της Ιαπωνικής πρωτεύουσας και δούμε τηλεοπτικά την ελληνική σημαία να κυματίζει στον ιστό. Τους αθλητές μας να μπαίνουν επικεφαλής 11.000 συναθλητών τους. Και τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο να κηρύσσει την έναρξη της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής. Τους Ολυμπιακούς αγώνες 2020 στην καρδιά του κορωνοϊού με ένα χρόνο καθυστέρηση.
Κανείς δεν περίμενε ότι η πανδημία θα “κέρδιζε τον Μαραθώνιο” των αγώνων συνεχίζοντας την θανατηφόρα για τον άνθρωπο πορεία του περίπου 360 ημέρες.
Μέχρι λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη, ο υπεύθυνος ενημέρωσης της οργανωτικής επιτροπής δεν ήθελε να απαντήσει “αν υπάρχει πιθανότητα οι αγώνες να αναβληθούν οριστικά. Ο Τοσίρο Μούτο με κόπο συγκράτησε τα δάκρυα του. Τα νέα από το Ολυμπιακό χωριό ήταν απογοητευτικά και απειλητικά. Ο αριθμός των θετικών αθλητών συνοδών και δημοσιογράφων στον κορωνοϊό έφθασε τους 167!
Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν ήθελε ούτε να σκεφθεί μια πιθανή ματαίωση των αγώνων. Οι χορηγοί ένας μετά τον άλλον εγκατέλειπαν την προσπάθεια συντήρησης του προϊόντος τους. Διαφημιστικά σποτ και καμπάνιες ακυρώνονταν. Η καταστροφή και το πλήγμα για το ολυμπιακό κίνημα ακόμα δεν έχει προσμετρηθεί.
Προσκλήσεις στο μεταξύ και δηλώσεις συμμετοχής υψηλών προσκεκλημένων ακυρώθηκαν. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ απομονωμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Τόκυο δεν θέλει να ακούσει για ματαίωση των αγώνων.
” Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια πανδημία. Είναι η στιγμή που πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και με την ανάλογη ψυχραιμία και πίστη να φέρουμε σε πέρας τους αγώνες” ήταν η δήλωση στην είδηση των ΜΜΕ ότι οι αγώνες θα αναβληθούν και πάλι.
Το γραφείο επικοινωνίας των αυτοκρατορικών ανακτόρων με ανακοίνωση τους γνωστοποίησαν την παρουσία του Αυτοκράτορα Ναρουχίτο καθώς και την εναρκτήρια ομιλία του. Αντίθετα, δεν θα παρευρεθεί η Αυτοκράτειρα Μασάκο επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι ουδείς επίσημος δεν θα συνοδεύεται από συζύγους, ή άλλο συγγενικό του πρόσωπο εφαρμόζοντας τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού!.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα με την προσθήκη ότι “τους αγώνες υπολογίζεται ότι θα παρακολουθήσουν από την τηλεόραση περίπου 4 δισεκατομμύρια 900 εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο”.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Σέικο Χασιμότο προκειμένου να εμψυχώσει τους Ιάπωνες πολίτες, αλλά και τις ξένες αποστολές δήλωσε ότι “οι αγώνες θα ξεκινήσουν ξεπερνώντας κάθε μικρή η μεγάλη δυσκολία. Τα σπορ και οι αθλητές θα είναι οι εκπρόσωποι της δύναμης πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και το μέλλον μας”.
Όπως είναι ευνόητο καθημερινά όλα τα Μέσα ενημέρωσης του πλανήτη μεταδίδουν πολλές λεπτομέρειες και εξελίξεις από το Τόκυο.
Οι αναδρομές των προηγούμενων Ολυμπιακών αγώνων είναι πάντα στην επικαιρότητα. Η Αθήνα 2004 παραμένει στις μνήμες και τις καρδιές εκατομμυρίων φιλάθλων. Και για την ΔΟΕ η διοργάνωση των αγώνων παραμένει και έχει καταγραφεί στις ολυμπιακές σελίδες της βίβλου στην Λωζάννη. Η πρόεδρος του “Αθήνα 2004” Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη με τον σύζυγο της Θεόδωρο γύρισαν τον κόσμο. Έπεισαν τους “αθάνατους” μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει! Τα κατάφεραν.
Μια εκπληκτική τελετή έναρξης από τον δημιουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου. Και μια τελετή λήξης ενός σπουδαίου φινάλε της εορτής των εορτών!
Η Γιάννα Αγγελοπούλου με ένα εκλεκτό επιτελείο συνεργατών ώρες ατέλειωτες με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν όλες τις λεπτομέρειες. Ο κόσμος ήταν με το μέρος της επιτροπής. Οι χιλιάδες εθελοντές η δύναμη στην αρτιότητα της διεξαγωγής των αγώνων. Μεγάλος σύμμαχος και φίλος μας ο αείμνηστος πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ!
Οι αγώνες που ακολούθησαν στο Πεκίνο και το Ρίο είναι απλώς μια ανάμνηση… Η Αθήνα του 2004 παραμένει στις μνήμες και τις καρδιές των ανθρώπων που πίστεψαν στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του στερεώματος.
Σήμερα στο Τόκυο δοκιμάζεται το ολυμπιακό κίνημα. Η πανδημία έτρεξε να προλάβει τα φαβορί των αγώνων. Χωρίς φραγμούς. Η χαρά και το γέλιο των οργανωτών όταν ανέλαβαν τους αγώνες έδωσαν τώρα την θέση τους στην ελπίδα και την αισιοδοξία. Μαχητές αιώνες τώρα σε πολλά μέτωπα οι Ιάπωνες ως λαός καλείται τώρα να σώσει τον αγώνα των χιλιάδων αθλητών πού θα διεκδικήσουν ένα μετάλλιο. Μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες.
Η Αθήνα όμως έχει να θυμάται με πικρία την χρονιά που στην ίδια πόλη το 1990 η ΔΟΕ και οι “Αθάνατοι” δεν προτίμησαν την ελληνική πρωτεύουσα για την διοργάνωση τού 1996. Των Ολυμπιακών της εκατονταετηρίδας (1896-1996).
Είμαστε εκεί. Είδαμε και μάθαμε το παρασκήνιο. Θυμόμαστε…
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δήμαρχος Αθηναίων ο Μιλτιάδης Έβερτ. Πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης ο Σπύρος Μεταξάς. Αρχιτέκτονας σχεδιασμού των αθλητικών εγκαταστάσεων ο Γιώργος Κανδύλης και οι συνεργάτες του. Μαζί στην αποστολή Μελίνα Μερκούρη, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Παπανδρέου.
Τα ΜΜΕ όλου του κόσμου θεωρούσαν και στήριζαν ως φαβορί την Αθήνα….Την επόμενη ημέρα, σε μία από τις εφημερίδες παγκόσμιας κυκλοφορίας στην πρώτη της σελίδα αντί για τίτλο είχε ένα σκίτσο. Την Ακρόπολη με “κίονες” από μποτίλιες της Coca Cola…
Η Ατλάντα ήταν ή νικήτρια.
Αυτά για την ιστορία.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκιεβα.