Η Αγκυρα επέλεξε συνειδητά την αναβάθμιση της εικόνας, του πρώτου ύστερα από πέντε χρόνια γύρου των διερευνητικών. Η συμμέτοχη του Ιμπραήμ Καλίν, του alter ego του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν ήταν τυχαία, όπως και το μήνυμα που ανήρτησε ο ίδιος αμέσως μετά στο Twitter Εγκυρες διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα θεωρούν πως ο 61ος γύρος έκλεισε θετικά. Σε ό,τι αυτό μπορεί να μεταφραστεί.
του Ανδρέα Ρομπόπουλου
Ωστόσο η ουσία βρίσκεται στην πρόταση Καλίν που λέει ότι «η Αγκυρα έχει τη βούληση για επίλυση όλων των προβλημάτων».
Δύναται να υπάρξουν δύο ερμηνείες: Πρόκειται για ένδειξη καλής θέλησης με την πρόθεση απομάκρυνσης έστω και της παραμικρής πιθανότητας αναφοράς σε κυρώσεις τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες; Ιδιαίτερα μετά την πίεση των κυρώσεων των ΗΠΑ και την εκλογή Μπάιντεν. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε άμεσα την έναρξη των διερευνητικών.
Ή για αληθινή βούληση να πιάσουν το νήμα από εκείνη τη χρονική στιγμή που οι διπλωμάτες των δύο χωρών είχαν φτάσει αρκετά κοντά, σε πολύ μεγάλο ποσοστό σύγκλισης, για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες τις τελευταίες δεκαετίες στο Αιγαίο;
Αν ναι, θα φανεί σε βάθος χρόνου από την πρόοδο των διερευνητικών και εάν θα μετουσιωθούν σε έναν πραγματικό διάλογο που ίσως να δείξει το μονοπάτι που θα οδηγήσει στη Χάγη.
Ναι, η Χάγη πλέον βρίσκεται και στο λεξιλόγιο της Αγκυρας, που έχει πάρει το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ακόμη και με κόστος που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει για τις κυβερνήσεις που θα το τολμήσουν οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Φυσικά δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία, καθώς, πέρα από τη βούληση που πρέπει να αποδειχθεί όχι μόνο αληθινή αλλά και ακλόνητη, θα χρειαστεί να ξεπεράσει ριζωμένα πάθη, εμμονές, διεκδικήσεις και ριζωμένες αντιλήψεις. Εναν μακρύ και δύσβατο δρόμο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων κι αυτό για συμφωνία σε τι διαφωνούν, για να το πάνε σε διεθνές δικαστήριο.
Τότε ναι, πράγματι θα έχουν καταλάβει όλοι ότι η σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή είναι προς όφελος όλων.
από Τα Νέα