Ο σώζων εαυτόν σωθήτω και ο Χρήστος Καλογρίτσας για να διασώσει ότι μπορεί – στην προκείμενη περίπτωση 3.000.000 ευρώ- δεν δίστασε να αποκαλύψει εκείνα που όλοι γνώριζαν. Την απελπισμένη προσπάθεια του Νίκου Παππά να στήσει ένα νέο μιντιακό τοπίο ως παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ!
Ο Χρήστος Καλογρίτσας υπήρξε κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την προσπάθεια, αρχικά με την διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας και μετά με την βραχύβια συμμετοχή του στο Documento εκεί που όπως ομολογεί κατέληξαν τα 3.000.000 ευρώ που άγνωστο για ποιο λόγο και με τι ανταλλάγματα βρέθηκαν σε λογαριασμό του για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Όταν το σχέδιο αυτό ναυάγησε τότε μπήκε σε εφαρμογή το plan B.
Μαέστρος σε όλη αυτή την προσπάθεια ο Νίκος Παππάς ο οποίος ξαναμπαίνει στο επίκεντρο των αποκαλύψεων. Ο περιβόητος διαγωνισμός Παππάς που ακυρώθηκε όπως αναμενόταν ήταν η προσπάθεια για να ελεγχθεί το μιντιακό τοπίο.
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας Παππά ο οποίος σόκαρε ακόμα και τους ΣΥΡΙΖΑίους ήταν πως το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου 2016 κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα έκλειναν όλα τα μέσα που δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια μετά το πέρας πέντε ημερών από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης! Είχε δε εξασφαλίσει και την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα με ανακοίνωση του Μαξίμου να τονίζει πως «η τροπολογία Παππά αποβλέπει στην κατοχύρωση της επένδυσης των υπερθεματιστών, στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».
Μπροστά στο σκάνδαλο που θα οδηγούσε χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία, παρενέβη ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η τροπολογία αποσύρθηκε με τον Παππά να ομολογεί πως είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος του «εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής».
Για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών αδειών ο Μάκης Βορίδης είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, όπως και η Ενωση ιδιοκτητών. Σε αυτή κατέγραφε το ιστορικό και αναδείκνυε πως Παππάς και Κρέτσος έκαναν τα στραβά μάτια.
Πέρασαν δύο χρόνια και ενώ η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Αθανασίου, την ανέσυρε από το αρχείο το 2018, όπου την είχε τοποθετήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προχωρώντας στην άσκηση διώξεων κατά των μελών της τότε επιτροπής ελέγχου των αδειών. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους της υπόθεσης είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος ενώ για το ίδιο αδίκημα διώκονται και τα μέλη της ειδικής πενταμελούς επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού. Για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης διώκεται και ο Ιωάννης Καλογρίτσας. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο Λευτέρης Κρέτσος και τα μέλη της επιτροπής είχαν «αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη». «…Αναμφίβολα -τονίζεται- καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ανωτέρων Ειδική Πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση 4 αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρεκπομπής λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας δεν διενήργησε όπως όφειλε σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προελεύσεως και τρόπου αποκτήσεως των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας Καλογρίτσας ΑΕ».
Ο ίδιος ο Λευτέρης Κρέτσος διέψευσε την άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα στον ίδιο και στα μέλη της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που έγινε στη ΓΓΕΕ το 2016, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και δεν διερευνάται πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά πλημμεληματικού. «Επιπλέον με τον τρόπο που αναπαράχθηκε η συγκεκριμένη είδηση παραβιάζεται η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας και το τεκμήριο της αθωότητας», αναφέρει.
Στη μηνυτήρια αναφορά Βορίδη αναφερόταν ότι η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού επιχείρησε απροκάλυπτα να «ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη». Ανάμεσα σε άλλα κατήγγειλε ότι «η Επιτροπή ψευδώς βεβαίωσε ότι διενήργησε τον έλεγχο επάρκειας των οικονομικών μέσων του Καλογρίτσα με βάση τους όρους της προκήρυξης, αφού είναι σαφές ότι δεν ενήργησε τέτοιο έλεγχο». Η υπόθεση δεν πήρε ποτέ τη δικαστική οδό και μπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Διαφθοράς δυο μήνες αργότερα. Το 2018 η Εισαγγελία Εφετών ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο και τον Απρίλιο 2019 κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του Λευτέρη Κρέτσου, του Ιωάννη Καλογρίτσα και των μελών της Επιτροπής.
Δείτε τι αναφέρει ο Μάκης Βορίδης