Σε εντελώς νέα φάση αναμένεται να μπει η αξιοποίηση των ακινήτων των Ταμείων, μαζί και συνολικά η αγορά real estate μετά την εξαγγελία του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, περί επικείμενης σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ.
Η διάταξη αυτή, κατά δήλωση του κ. Χατζηδάκη, θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ το οποίο θα έλθει τις αμέσως επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, έπειτα να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφισθεί εντός του Ιανουαρίου 2022.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% –που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας– μένει τελείως αναξιοποίητο.
Με άλλα λόγια, σημαντική ακίνητη περιουσία (πολυώροφα κτίρια, οικόπεδα, διαμερίσματα κ.λπ.) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των εσόδων των Ταμείων, δηλαδή των ίδιων των ασφαλισμένων και των παροχών τους (συντάξεις, επιδόματα, κ.λπ.).
Η επερχόμενη Εταιρεία θα προβεί σε διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση, ενώ θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.
Πώς θα λειτουργήσει
Στελέχη των Ταμείων με γνώση των διαδικασιών που εξετάζεται να ακολουθηθούν για τη σύσταση και λειτουργία μίας τέτοιας εταιρείας σημειώνουν στο Capital.gr πως αυτή θα πάρει σάρκα και οστά κατά το πρότυπο πολλών ανεπτυγμένων δυτικών χωρών.
Συγκεκριμένα, θα “συγκεντρωθούν” όλα τα ακίνητα του e-ΕΦΚΑ, και να εισφερθούν σε μία Ανώνυμη Εταιρείας Επένδυσης Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η οποία θα συσταθεί για αυτόν τον λόγο. Παράλληλα, θα υπάρξει επαγγελματική διαχείριση.
Η εταιρεία αυτή, όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ, θα πρέπει να εισαχθεί εντός 2-3 ετών από τη σύστασή της, στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Μέσα από τη μίσθωση, πώληση ή αγορά ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του e-ΕΦΚΑ αναμένεται να δημιουργηθούν υπεραξίες. Από αυτές τις υπεραξίες θα κερδίζει ο e-ΕΦΚΑ καθώς μέσω αυτών θα ενισχύσει συνολικά έσοδα του προς όφελος των ασφαλισμένων, οι ανάγκες των οποίων (π.χ. εκκρεμείς συντάξεις, ασφαλιστικά επιδόματα υγείας κ.λπ.) θα καλύπτονται, από ταμειακή άποψη, πιο εύκολα από ό,τι μέχρι τώρα.
Κερδισμένος, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός και έτσι το σύνολο των πολιτών, καθώς αυξημένα έσοδα στα Ταμεία από την απόδοση της ακίνητης περιουσίας τους, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για σταδιακή μείωση της επιχορήγησής τους προς αυτά, συμβάλλοντας στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για αυξήσεις δαπανών σε άλλες κατευθύνσεις ή και για μείωσης φόρων.
Αρμόδια στελέχη τονίζουν στο Capital.gr πως στα θετικά της παραπάνω επιλογής θα πρέπει να προστεθούν και τα φορολογικά οφέλη που απολαμβάνουν οι ΑΕΕΑΠ σε περίπτωση της επιλογής διαφορετικής εταιρικής μορφής (Α.Ε.) για την καινούργια εταιρεία.
Πηγή: Capital.gr