Η TEAM4UA, μια νεοσύστατη μη κυβερνητική οργάνωση έθεσε τα θεμέλια του πρώτου τρισδιάστατα εκτυπωμένου σχολείου σε εμπόλεμη ζώνη, στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση.
Πρόκειται για το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο σχολείο στον κόσμο που χτίζεται σε εμπόλεμη ζώνη, μέσα στους κατεστραμμένους από τις μάχες δρόμους της πόλης της Ουκρανίας που βομβαρδίζεται από τη Ρωσία.
«Εξοικονομούμαι χρόνο έτσι. Είναι αποδοτικό όσον αφορά το ενεργειακό κόστος και θα είναι γρήγορο», δήλωσε στο Euronews ο Τσαρλς Τινέ, μέλος της επιτροπής του TEAM4UA.
Σε συνεργασία με την περιφερειακή διοίκηση και άλλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία 3D για να βοηθήσουν όσους έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΜΚΟ TEAM4UA υλοποίησε μια πρόταση που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ εν μέσω πολέμου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, το Save Schools είναι ένα ουκρανικό πρόγραμμα που καταγράφει όλα τα κατεστραμμένα σχολεία της χώρας, συγκεντρώνοντας εικόνες των κτιρίων και τις ημερομηνίες που χτυπήθηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Κατεστραμμένα σχολεία
Πάνω από 2.000 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24Φεβρουαρίου.
«Κάθε μέρα που περνάει σε αυτόν τον πόλεμο, οι ζωές και το μέλλον των παιδιών τίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Όνο βαν Μάνεν, αναπληρωτής διευθυντής της Save the Children στην Ουκρανία.
Πάνω από 75.000 από τους 250.000 επίσημα καταγεγραμμένους Ουκρανούς πρόσφυγες στην περιοχή της Λβιβ, είναι μαθητές. Περίπου 3,6 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση βοήθειας World Vision.
«Ο πόλεμος θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών στην Ουκρανία», δήλωσε η Τζένιφερ Νίλσεν, διευθύντρια αντιμετώπισης κρίσεων της World Vision Ukraine.
Η ελπίδα παραμένει ζωντανή στη Λβιβ
Ο Τινέ είναι βέβαιος ότι το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σχολείο θα είναι μόνο η αρχή της χρήσης της τεχνολογίας στη χώρα και σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο.
«Μπορούμε να εκτυπώσουμε γέφυρες ή και αποθήκες», δήλωσε.
«Μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ιδέα είναι να μεταφέρουμε αυτούς τους εκτυπωτές σε άλλα μέρη όπου υπάρχει ανάγκη, μετά από σεισμό ή παρόμοιες καταστροφές», πρόσθεσε.
Η κατασκευή των τοίχων του σχολείου με τρισδιάστατο εκτυπωτή θα είναι ταχύτερη και φθηνότερη από εκείνη ενός νέου κτιρίου από σκυρόδεμα, η οποία, όπως λέει η εταιρεία, θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.
Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σχολείο θα χτιστεί και πάλι, αλλά οι εργασίες κατασκευής θα παρεμποδιστούν αναμφίβολα από το πρόσφατο μπλακ-άουτ της πόλης μετά τις ρωσικές επιθέσεις. Ο Τινέ δήλωσε ότι το σχολείο θα κατασκευαστεί μόλις είναι ασφαλές για την ομάδα να ταξιδέψει στην Ουκρανία.
«Η κατάσταση δεν θα μας εμποδίσει να εκπληρώσουμε τον στόχο μας, ο οποίος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανοικοδομήσουν ό,τι έχει καταστραφεί και να λάβουν μακροχρόνια εκπαίδευση», τόνισε.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering