Πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο, στο οποίο αποτυπώνεται η βούληση της κυβέρνησης για συνέχιση της στήριξης των πολιτών, με ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Άλλωστε, χθες στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ιεράρχησε εκ νέου τις τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες της τρέχουσας τετραετίας, για καλύτερους μισθούς, καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, καλύτερο κράτος και τέλος μια καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό νομοσχέδιο, θα υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για το 2024. Σε αυτό εντάσσονται η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από και αναμόρφωση του μισθολογίου και αύξηση των επιδομάτων θέσης. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές, με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Η καταβολή του youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται -το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%.

Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με το οικονομικό επιτελείο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, «πολλές από αυτές (σσ. τις παρεμβάσεις) θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών και το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί πριν από τις αρχές Αυγούστου».