Ούτε δυναμική ανέπτυξε το ΠΑΣΟΚ ούτε «επέστρεψε», όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν την εσωκομματική διαδικασία του πρώτου γύρου των εκλογών της Κυριακής. Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο. Αντιθέτως, τα δεδομένα που καταγράφονται δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη… εκεί που ήταν και μάλλον θα συνεχίσει…

Οι 301.000 ψηφοφόροι δεν αποτελούν ένδειξη. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θελησαν να γραφτούν μέλη του κόμματος και πόσοι ψήφισαν ως… φίλοι, έχοντας αυτήν τη δυνατότητα εκ του καταστατικού που αφορά στην εκλογική διαδικασία.

Κανείς δεν γνωρίζει δηλαδή πόσοι ψήφισαν σαν τον Γιώργο Κύρτσο, που κοίταξε τον εγγονό του στα μάτια και αποφάσισε να πάει στην κάλπη τρώγοντας ψάρι κάπου στα Καμμένα Βούρλα, ή όπως ο Δημήτρης Παπανώτας που δήλωσε ότι ψήφισε και θα ψηφίσει και στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για… προοδευτικό μέτωπο.

Ως προς τον αριθμό των ψηφοφόρων, η αύξηση που καταγράφεται σε σχέση με τους ψηφοφόρους του 2012 είναι της τάξεως του 11%, σίγουρα πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, που ενδεχομένως ευελπιστούσαν ότι θα μετακινηθεί προς τα εκεί σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει.

Ακόμη χειρότερα, κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισαν πρόσωπα όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διμαντοπούλου, εκτιμώντας ότι δύναται να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ έναν αέρα κυβερνησιμότητας. Αν δηλαδή αυτοί οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν να πάνε στον δεύτερο γύρο για να επιλέξουν μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, που βρίσκονται σε άλλο κλίμα από αυτό των δύο ηττημένων.

Και κάτι ακόμη. Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας. Τέτοιας που δεν δικαιολογεί τα πενιχρά αποτελέσματα σε επίπεδο μελών και φίλων..