Η επανεκλογή Ματαρέλα στην προεδρία οδηγεί τον γραμματέα της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι στην ένταξη στο ΕΛΚ.  Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί τις πιέσεις εξόδου από τη θέση του ως προσκεκλημένου παρατηρητή στην Σοσιαλδημοκρατική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Αλέξη Τσίπρα. Επιτάχυνση ζητούν και οι δύο επικεφαλής, Λέγκα και ΠΑΣΟΚ.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Το παιγνίδι άρχισε να παίζεται μετά τις εκλογές νέου προέδρου του ΕΚ στο Στρασβούργο. Ο θάνατος του Ντάβιντ Σασόλι οδήγησε στις εκλογές αντικατάστασης του καθώς και στην εκλογή των δεκατεσσάρων αντιπροέδρων.

Δύο Έλληνες ταυτόχρονα στην αντιπροεδρία έγινε για πρώτη φορά. Εύα Καϊλή και Δημήτρης Παπαδημούλης κάθονται ήδη στα έδρα του Στρασβούργου και των Βρυξελλών.

Για πρώτη φορά tomanifesto.gr αποκαλύπτει σήμερα το παρασκήνιο των εκλογών αυτών το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει επί προεδρίας Σασόλι και υλοποιήθηκε μετά τον χαμό του επιτυχημένου Ιταλού τον οποίο μάλιστα ο Ενρίκο Λέττα πρώην πρωθυπουργός και νυν γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών ήθελε να είναι ένα άξιο εναλλακτικής για την θέση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ενορχηστρωτής του δύσκολου έργου ήταν ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος του ΡΡΕ. Ο Γερμανός εδώ και πέντε μήνες είχε επιλέξει να προωθήσει στην θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου μία γυναίκα. Την Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ο συμπατριώτης της Σάιμον Μπουσουτιλ γενικός γραμματέας σήμερα της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ δίπλα στον Βέμπερ; Έκανε την δουλειά στο παρασκήνιο. Συζητώντας με τους εκπροσώπους των άλλων πολιτικών ομάδων στις μυστικές επαφές αφήνοντας μόνους τους προέδρους να διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες των εξελίξεων ο Μπουσουτιλ έφερε πιο κοντά αντιπάλους κάνοντας τους φίλους.

Η μεγάλη όμως διαπραγμάτευση έγινε με τους αρχηγούς. Κυρίως μεταξύ Σοσιαλιστών και  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Γιατί απλούστατα οι δύο αυτές ομάδες διαθέτουν τους 323 από τους 750+1 ευρωβουλευτές!

Έμενε η συμφωνία για τα υπόλοιπα. Το ΕΛΚ ήθελε πάση θυσία την προεδρία. Παιγνίδι δύσκολο από μόνο του. Αφού πέτυχε να εκλέξει την Μετσόλα υποψήφια για την προεδρία έψαχνε την φόρμουλα συμβιβασμού με τους σοσιαλιστές.

Παίρνοντας την έγκριση της πλειοψηφίας του ΡΡΕ ο Βέμπερ έκανε την πρόταση ανταλλαγής του αριθμού των θέσεων αντιπροέδρων. Έτσι το ΕΛΚ κράτησε αντί των πέντε δικαιωματικά θέσεων μόνο τις τρεις δίνοντας πέντε αντιπροεδρίες στην Σοσιαλδημοκρατική ομάδα.

Στις εσωτερικές υποψηφιότητες από την Ενωμένη αριστερά προτάθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Από δε τους σοσιαλιστές η Εύα Καϊλή!

Ακολούθησαν οι εκλογές για τις ονομαστικές ψηφοφορίες κάθε πολιτικής ομάδας! Με γνώμονα τους αριθμούς η Εύα Καϊλή πήρε τις ψήφους της ομάδας της αλλά και τον άλλο μεγάλο αριθμό από το Ευρωπαϊκό κυρίως Λαϊκό Κόμμα. Έτσι έφθασε τις 145+ 309 ψήφους. Συνολικά 454! Μεγάλη επιτυχία αφού κατέλαβε την 5η θέση του συνόλου των δώδεκα θέσεων!

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ουσιαστικά εξελέγη αποκλειστικά με ψήφους του… ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και συγκεκριμένα έφθασε τις 492 ψήφους προερχόμενους από τις 39 ψήφους της ενωμένης αριστεράς και τους υπόλοιπους 453 από ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες!

Πολλοί αναρωτήθηκαν πώς το ΕΛΚ δέχθηκε να υποστηρίξει τον εκπρόσωπο της αριστεράς. Ήταν τακτικός ελιγμός του Βέμπερ λέγεται. Γιατί οι συνεδριάσεις του προεδρείου του Κοινοβουλίου είναι δύσκολες και οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση. Άρα το έργο της προέδρου χρειάζεται συμμαχίες που ξεφεύγουν από κάθε πολιτική τάση και γραμμή. Ο Δ. Παπαδημούλης κατέλαβε την 10η θέση στην δεύτερη επαναληπτική εκλογή.

Για την ιστορία αναφέρουμε τους δώδεκα αντιπροέδρους.

1) Κάρας ΕΛΚ Γερμανία 2) Πίνα Πιτσιαρνο Σοσ/δ Ιταλία 3) Πέντρο Σίλβα Σοσ/ης Πορτογαλία 4) Έβα  Κορατζ ΕΛΚ Πολωνία 5) Εύα Καϊλή Σοσ/α Ελλάδα 6) Έβελυν Ρεγκνερ Σοσ/α Αυστρία 7) Ράινερ Βίλαντ ΕΛΚ Γερμανία 8) Καταρίνα Μπάρλου Σοσ/α Γερμανία 9) Μίκαελ Σζιμεσκα Σλοβακία Renéw 10) Δ. Παπαδημούλης Ελλάδα Ενωμ. Αριστερά  11) Ντίντα Χαραντζοβα Τσεχία Renéw 12) Nικολα Μπεερ Γερμανία Renéw 13) Ρόμπερτς Ζούλε Συντηρητικοί Λετονία 14) Χένρι Χαουφταλα Φινλανδία Πράσινοι.

Στον επίλογο μας στεκόμαστε στην διαμάχη που θέλει τον Σαλβίνι κοντά στην διάσπαση της κεντροδεξιάς. Και τον Μπερλουσκόνι να συμβουλεύει τον γερουσιαστή της Λέγκα να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.  Κουμπάρος ο ίδιος. Αφού μία ένταξη σε πολιτική ομάδα στο ΕΚ απαιτεί την έγκριση του αναγνωρισμένου κόμματος στην χώρα προέλευσης. Τέτοιο είναι για την Ιταλία η Φόρτσα Ιτάλια των Μπερλουσκόνι- Ταγιάνι.

Στη ίδια ακριβώς θέση βρίσκουμε το ΠΑΣΟΚ του νεοεκλεγέντα Νίκου Ανδρουλάκη ως μόνο αναγνωρισμένο κόμμα της σοσιαλιστικής ομάδας για την Ελλάδα. Τον δε Αλέξη Τσίπρα παρατηρητή επισκέπτη στις συνεδριάσεις που συνήθως πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες ή άλλες πόλεις των 27.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ν. Ανδρουλάκης διατηρώντας τις θέσεις της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά δεν πρόκειται να δεχθεί ένταξη επίσημη του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ως “Σοσιαλιστική παράταξη”.

Αντίθετα οι πληροφορίες μας λένε ότι σε ένα από τα προσεχή συνέδρια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει και επισήμως το θέμα διαχωρισμού και όχι μόνον των δύο παρατάξεων που προέρχονται από την Ελλάδα. Διαχωρίζοντας και ως νέος αρχηγός της νόμιμης για το Κοινοβούλιο σοσιαλιστικής παράταξης το επίσημο από τον παρατηρητή και ομιλητή στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος θα υπερισχύσει. Ο χρόνος θα δείξει.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.