Ο Αλέξης Τσίπρας, που επιχείρησε να μπαχαλοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας με την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας, είχε κατ' επανάληψη αναφερθεί στη Γερμανία. Και είχε εξάρει την κυβέρνηση συνεργασίας με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς φέρνοντάς τη ως παράδειγμα την προεκλογική περίοδο. Μια κυβέρνηση που έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και πλέον αδυνατεί να συμφωνήσει ακόμη και στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού της χώρας της.

Η φράση «Άγιο είχαμε» ακούστηκε το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η χώρα απέκτησε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακούστηκε και μέσα στις διεθνείς κρίσεις που κληθήκαμε ν' αντιμετωπίσουμε. Κυρίως όμως ακούστηκε στις εκλογές του Μαΐου, αυτές που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ένα σύστημα που ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε το 2016 με στόχο να μην καταστεί εφικτή η διακυβέρνηση της χώρας.

Ο ίδιος έστησε πάνω στην απλή αναλογική όλο του το προεκλογικό αφήγημα. Μετέτρεψε τις κυβερνήσεις συνεργασίας σε ιερό τοτέμ. Η Γερμανία και η κυβέρνησή της αποτέλεσαν το παράδειγμα που έδινε, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κυβερνήσεις με τη συνεργασία πολλών κομμάτων.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία όμως επιβεβαιώνουν την ακριβώς αντίθεση θέση. Αυτή που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την ανάγκη να υπάρχουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Που θα αποφασίζουν άμεσα, θα λαμβάνουν μέτρα, θα προωθούν μεταρρυθμίσεις και θα αναλαμβάνουν και το όποιο πολιτικό κόστος. Και οι οποίες επί της ουσίας θα καθιστούν την κυβερνησιμότητα ισχυρό όπλο απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό.

Η κυβέρνηση συνεργασίας της Γερμανίας βρίσκεται πλέον στη δεινή θέση να μην μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2024. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάτγια Μαστ ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «αν και έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε, ο προϋπολογισμός για το 2024 δεν μπορεί να ψηφιστεί εγκαίρως φέτος». Η ενημέρωση αυτή έγινε μέσω μηνύματος στα κινητά τους.

Η «Bild» μεταδίδει επίσης ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Και ναι μεν θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, εν τούτοις το θέμα –όπως καταγράφεται– αναδεικνύει τα προβλήματα που ανακύπτουν μέσα από τις κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ κομμάτων, αλλά και το γεγονός πως στη χώρα μας απεφεύχθησαν τέτοια σενάρια που προκαλούν ένα είδος τρόμου. Πολύ περισσότερο σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε και η οποία επισημαίνεται ως θετική απ' όλους. Εντός και εκτός Ελλάδας.