Στην εποχή Κασσελάκη, όλες οι κινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον συνυφασμένες, σε έναν μεγάλο βαθμό, με την υποκρισία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μαύρο πανό για τα Τέμπη, το οποίο είχε αναρτηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου. Ανεξαρτήτως αν από την κυβέρνηση μίλησαν για τυμβωρυχία – στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν δείξει ανάλογη ευαισθησία για την εκατόμβη στο Μάτι–, οι εικόνες από την κοινή παρουσία Κασσελάκη – Γεροβασίλη, στην πορεία της ΑΔΕΔΥ ήταν ανάγλυφες.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Ο πρόεδρος του κόμματος, μαζί με την αντιπρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή Καλλιόπη Βέττα, εκμεταλλεύτηκαν την επέτειο μιας εθνικής τραγωδίας προκειμένου με χαμόγελα να δείξουν ότι συνεχίζουν… ενωμένοι. Μάλιστα, όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει από τις φωτογραφίες, Στέφανος Κασσελάκης και Ολγα Γεροβασίλη αντάλλαξαν χειραψία και φιλί, ποζάροντας χαμογελαστοί!
Σαρωτικές αλλαγές
Μετά το συνέδριο, στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη κυριαρχεί ο «ανασχηματισμός» σε πρόσωπα, μια κίνηση η οποία περνά μέσα από τη «συλλογική απόφαση», δηλαδή τη βούληση των μελών, όπως έσπευσε να τη χαρακτηρίσει ο ενισχυμένος εσωκομματικά, Νίκος Παππάς.
Οι αλλαγές φαίνεται ότι θα αρχίσουν με την αντικατάσταση των γραμματέων του κόμματος, δηλαδή της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή. Μεταξύ των ονομάτων που συζητιούνται ως αντικαταστάτες τους είναι αυτά της πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπίας Τελιγιορίδου, για τη θέση της γραμματέως και του Θανάση Οικονόμου, ως αναπληρωτή.
Ανακατατάξεις και αντικαταστάσεις προβλέπονται και λόγω του ευρωψηφοδελτίου, καθώς ως υποψήφιοι φέρονται η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, αλλά και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Τσίπρας. Μάλιστα για τη θέση του τελευταίου ακούγεται ο «πασοκογενής» Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος αποτελεί κομβικό πρόσωπο στον πολιτικό σχεδιασμό Κασσελάκη. Οσον αφορά το επικοινωνιακό επιτελείο, τη Δώρα Αυγέρη δεν αποκλείεται να διαδεχθεί η -εκ Κοζάνης- Εφη Μιχελάκη, ένα από τα 11 νέα πρόσωπα της ομάδας που συγκρότησε από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του ο Στέφανος Κασσελάκης, η οποία ήταν παρούσα σε όλες τις κομματικές διαδικασίες που ακολούθησαν της διάσπασης από την Ομπρέλα.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν τελικά ο Παύλος Πολάκης απομακρυνθεί από υπερ-συντονιστής των τομεαρχών, δεν αποκλείεται τη θέση του να καταλάβει η Θεοδώρα Τζάκρη, πρόσωπο εξ απορρήτων του Στέφανου Κασσελάκη και μέχρι σήμερα γραμματέας της ΚΟ, ενώ κυκλοφορεί και το όνομα του Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος από την Κουμουνδούρου θεωρείται ότι εκπροσώπησε καλά τον ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη.
Kasselistas παντού
Σε κάθε περίπτωση, το βάρος της χάραξης της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πέσει στην ανασυγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο δεν αποκλείεται να συνεδριάζει σε καθημερινή βάση, στη λογική του «πρωινού καφέ», προκειμένου να διαχειρίζεται θέματα επικαιρότητας. Στο ενδεχόμενο αυτό, και καθώς πρόκειται για θεσμικό όργανο που προβλέπεται από το Καταστατικό, πλην του Στ. Κασσελάκη, αναμένεται να μετέχουν οι δύο νέοι γραμματείς του κόμματος, ο/η εκπρόσωπος Τύπου, ο πρόεδρος της ΚΟ, η γραμματέας της ΚΟ, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά και ορισμένα πρόσωπα προσωπικής επιλογής του προέδρου, όπως ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Πληροφορίες για αξιοποίηση υπάρχουν και για τους βουλευτές Νίνα Κασιμάτη και Πέτρο Παππά, τον σύμβουλο διεθνών σχέσεων Γιάννη Μπουρνούς, τον σύμβουλο για εκκλησιαστικά ζητήματα Γιάννη Βουλγαράκη και το μέλος της ΚΕ Μάρκος Χατζησάββα.
Επίσης άγνωστο παραμένει αν η αναδιοργάνωση του ΕΓ θα γίνει μέσω παράκαμψης της Πολιτικής Γραμματείας, ή αν θα εκλεγεί μέσω Κεντρικής Επιτροπής, μαζί με τους νέους γραμματείς. Προς στιγμήν, φέρεται να προκρίνεται το πρώτο σενάριο, δεδομένου ότι θα περιλαμβάνει και τη θεσμική έκφραση του κόμματος, αν και τυχόν υποβάθμιση του ρόλου της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέο εσωκομματικό σάλο.
Βροχή τα «καρφιά»
Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, με φόντο τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του συνεδρίου, σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι Φαρ Ουέστ», εγείροντας παράλληλα θέμα για εκείνα τα στελέχη που ανήκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα και τώρα έχουν πλαισιώσει τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Η ανανέωση είναι μια πολιτική διαδικασία, την οποία νομίζω πως οφείλει κάθε κόμμα να κάνει. “Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ πέθανε, ζήτω ο νέος ΣΥΡΙΖΑ’’, νομίζω είναι μια πράξη που πρέπει να οδηγήσει τον πρόεδρο στο να βάλει άλλον πρόεδρο ΚΟ, να παρακαλέσει τον Νίκο Παππά, τον Γιώργο Τσίπρα, όλους όσοι τον στηρίζουν, να κάνουν στην άκρη», επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης.
Στο μεταξύ ο «άτυπος» εκπρόσωπος του Κασσελάκη, γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, έκανε νέα παρέμβαση που συζητήθηκε. Στηλιτεύοντας τον Γιώργο Τσίπρα για τη φράση «δεν αποκλείω comeback του Αλέξη», του πρότεινε να «σωπάσει για 8-10 χρόνια», ενώ αποκάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη «σταρ του Χόλιγουντ, με απίστευτη ενέργεια και επικοινωνιακή δύναμη» αλλά και «εντελώς άπειρο στην πολιτική».