Το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.
“Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ”, είπε η πηγή αυτή.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ “διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ”, πρόσθεσε.
Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τους στρατιώτες της στο Ιράκ, όμως θα τους αποσύρει εφόσον το ζητήσει η Βαγδάτη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.
Το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή την αποχώρηση των Αμερικανών και των άλλων ξένων στρατιωτών από τη χώρα, με αφορμή τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική πυραυλική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Προσπαθούμε (…) να τους κάνουμε να πουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν» οι Βρετανοί στρατιώτες, είπε ο Γουάλας μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αλλά θα σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία του Ιράκ. Αν απαιτήσουν να φύγουμε, είναι δικαίωμά τους και θα το σεβαστούμε», πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα, η Ρουμανία είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει τους 14 στρατιώτες της από το Ιράκ, λόγω της έντασης στην περιοχή. «Για την ασφάλεια του προσωπικού μας, οι 14 Ρουμάνοι στρατιώτες που εκτελούσαν αποστολή στο Ιράκ θα μεταφερθούν προσωρινά σε άλλη βάση του ΝΑΤΟ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να υψώσει τη φωνή της» και να αντιδράσει στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όπως και πολλές άλλες χώρες, το Βουκουρέστι έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, συνιστώντας στους Ρουμάνους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράκ. «Η κατάσταση στο Ιράκ μας ανησυχεί, επειδή έχουμε πολλούς Ρουμάνους που ζουν και εργάζονται στη Μέση Ανατολή», είπε ο Γιοχάνις.
Μένει η Γαλλία
Η Γαλλία δεν σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, μετά τον θάνατο του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή.
Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανέφερε μέσω του Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία καλεί το Ιράν να μην συμβάλει στην κλιμάκωση και να επιστρέψει και να συμμορφωθεί πλήρως με την πυρηνική συμφωνία του 2015», πρόσθεσε.
Η Γαλλία παρέχει εκπαίδευση και επιμελητειακή υποστήριξη στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.