Την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε μια συνέντευξη στο CNN την Τρίτη για να στείλει ένα προσεκτικό αλλά σαφές και ανατριχιαστικό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνει το ίδιο το CNN.
Σε σχετική ανάλυσή του σημειώνει πως όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να σκεφτεί να πυροδοτήσει ένα από τα τα πιο αποτρόπαια όπλα του κόσμου ως πράξη απελπισίας σε έναν ηττημένο πόλεμο, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα το κάνει». Αλλά ο Αμερικανός ηγέτης, ο οποίος έθιξε για πρώτη φορά αυτό το θέμα εκτός κάμερας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, κατέστησε ξεκάθαρο ότι έστελνε ένα δημόσιο μήνυμα στον κ. Πούτιν σχετικά με τους κινδύνους του να πιστεύει ότι η χρήση μιας τακτικής πυρηνικής βόμβας χαμηλότερης απόδοσης θα ήταν μεμονωμένο γεγονός.
«Αυτό για το οποίο μιλάω τώρα, μιλάω προς τον Πούτιν. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να συνεχίσει ατιμώρητα να μιλάει για τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου σαν να είναι ορθολογικό», είπε ο κ. Μπάιντεν, προτού προειδοποιήσει για επικίνδυνες συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.
«Τα λάθη γίνονται, ο λανθασμένος υπολογισμός μπορεί να συμβεί, κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος τι θα συμβεί και θα μπορούσε να καταλήξει στον Αρμαγεδδώνα», είπε, τονίζοντας και πάλι ότι μια πυρηνική έκρηξη που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα που θα μπορούσαν να βγουν εκτός ελέγχου.
Ο κ. Μπάιντεν εκδηλώνει τον φόβο ορισμένων στρατηγών που προειδοποιούν για μια σταδιακή πορεία κλιμάκωσης που θα μπορούσε να συμβεί εάν χρησιμοποιηθεί πυρηνική βόμβα και πυροδοτήσει αντίποινα από τη Δύση – παρόλο που οποιαδήποτε αρχική απάντηση των ΗΠΑ σίγουρα δεν θα προχωρούσε πέρα από τη συμβατική στρατιωτική δράση.
Φαίνεται επίσης ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα αποτροπής γύρω από τη συγκεκριμένη κατάσταση στην Ουκρανία. Η λογική των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων μεγάλης εμβέλειας των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι ότι η χρήση τους αποτρέπεται επειδή μια σύγκρουση θα ήταν αυτοκτονική και για τις δύο πλευρές. Αυτή η εξίσωση δεν υπάρχει στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η χώρα δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι αντιπροσωπεύει ένα ζωτικό εθνικό συμφέρον που θα οδηγούσε την Ουάσιγκτον να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε τυχόν πυρηνική στροφή του κ. Πούτιν.
Υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και ένας τακτικός πυρηνικός μηχανισμός – που θα μπορούσε να είναι αρκετά μικρός για να καταστρέψει μια αεροπορική βάση ή αρκετά μεγάλος για να μετατρέψει μια πόλη σε ερείπια – θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι χειρότερο, ο κ. Μπάιντεν φαίνεται ότι σχεδόν επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα αλυσίδα υπολογισμών στο μυαλό του Πούτιν, με μοναδικό σκοπό την αποτροπή μιας τέτοιας κίνησης.
Πηγή: CNN