Η Μόρια και η τραγωδία στη Λέσβο επιταχύνουν τις διαδικασίες λύσης έστω και με μέτρα που αφήνουν περιθώρια για εξελίξεις άμεσες αλλά ουσιαστικές στην αναθεώρηση της Συμφωνίας Δουβλίνου και Σέγκεν καθώς και της Οδηγίας για την Νόμιμη μετανάστευση κυρίως όμως για την Λαθρομετανάστευση!
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αποφασιστική και κάτω από την πίεση του Ευρωκοινοβουλίου όλη αυτήν εβδομάδα στο περιθώριο των συνεδριάσεων της ολομέλειας αλλά και του Κολεγίου των Επιτρόπων, συζήτησε μεταξύ των άλλων τις προϋποθέσεις για την λύση στο μεγάλο πρόβλημα που εξελίσσεται σε επιδημία για την Ελλάδα και Ιταλία ιδιαίτερα.
Προτάσεις που θα έλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων και μεταναστευτικής πολιτικής στις 23 Σεπτεμβρίου. Μία ημέρα πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των αρχηγών κρατών της ΕΕ. Όπου και εκεί εκτός των ελληνοτουρκικών το μεταναστευτικό θα βρεθεί στα πρώτα θέματα της ατζέντας.
Tomanifesto.gr σήμερα αποκαλύπτει ορισμένα από τα κύρια σημεία αναφοράς για το μεταναστευτικό με κύρια έκθεση για την Μόρια και την Λέσβο και γενικότερα την πρόθεση οριστικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις προθέσεις της κομισιόν όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΕ είναι “Μια προεργασία οριστικής επίλυσης του προβλήματος με μία νέα ανανεωμένη και θετικότερη Έκθεση-Οδηγία της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συμπλήρωση και αλλαγή του κανονισμού της Συμφωνίας του Δουβλίνου και ίσως της Σέγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση πολιτών της ΕΕ στις χώρες μέλη της”.
“Αποφασίσαμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος με μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και φυσικά να ακούσουμε τις θέσεις των εκπροσώπων των άμεσα ενδιαφερομένων κυβερνήσεων ώστε να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις μέχρι του τελικού σχεδίου έκθεσης-οδηγίας που θα παρουσιαστεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο” φέρεται να είναι οι πρώτες τοποθετήσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Ποια θα είναι όμως τα πρώτα σημεία των προτάσεων της κομισιόν;
1) Η επιτάχυνση περαιτέρω των διαδικασιών παροχής ασύλου στους υποβάλλοντες αίτηση στη χώρα που ήδη βρίσκονται.
2) Έρευνες για τις ΜΚΟ που βρίσκονται στα σύνορα εισόδου στις χώρες υποδοχής.
3) Η ευθύνη για την παροχή ασύλου θα είναι αποκλειστικά και κατά κύριο λόγο μόνο στα κράτη πρώτης υποδοχής!
4) Απόφαση για την διανομή και κατανομή του αριθμού μεταναστών ΟΛΩΝ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5) Πολλά από τα κράτη μέλη έχουν από καιρό εκφραστεί αντίθετα στην φιλοξενία μεταναστών. Μεταξύ αυτών κυρίως Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία και άλλες χώρες του Βίσεγκραντ.
Στις χώρες αυτές θα εξασκηθούν πιέσεις με οικονομικές ρήτρες σέ περίπτωση άρνησης.
6) στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκονται όπως είναι φυσικό τα κράτη της νότιας Ευρώπης κυρίως Ελλάδα, Ιταλία Μάλτα, Ισπανία, Κύπρος κ.α
Για τις πιο πάνω χώρες η μέριμνα και η αντιμετώπιση θα είναι διαφορετική και προς το θετικότερο.
7) Η σημαντικότερη, ίσως, σκέψη και απόφαση της ΕΕ που θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αφορά την Λέσβο και την Μόρια.
Πρόταση που θα κατατεθεί από την Μέρκελ και την Λάιεν.
Είναι και πρόθεση της Ελλάδας, όπως τονίστηκε από τις δύο κυρίες, δηλαδή της κατασκευής μιας νέας δομής παραμονής μεταναστευτών μέχρι της τελικής απόφασης των αρχών και αφού διερευνηθεί ή προέλευση τους και αποφασιστεί ή μεταφορά τους σε άλλους τόπους διαλογής και παραμονής και στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η πρόταση αφορά κυρίως τους μετανάστες της Μόριας. Η σκέψη αυτή με ειδική αντιμετώπιση από την κομισιόν (οικονομική ενίσχυση και παροχή βοήθειας σέ πρώτες ύλες) είδαν θετικά και άλλες κυβερνήσεις κυρίως όμως από τούς θεσμούς μεταναστευτικής πολιτικής των Βρυξελλών.
Σημειώνουν οι υπεύθυνοι της κομισιόν και όχι μόνον ότι “Η Λέσβος και ή Μόρια αποτελούν την ντροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλη ευθύνη βαραίνει την ίδια την ΕΕ χωρίς αλληλεγγύη και σχεδόν παντελή αδιαφορία έπί σειρά ετών…”
“Με ημίμετρα και την τουρκική απειλή που διαρκώς ζητούσε εκατομμύρια ευρώ…χωρίς όμως να περιορίζει τις εκροές προς τα ελληνικά νησιά!”
8) Επανεξέταση των συμφωνιών με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και νέοι όροι στην Φρόντεξ στα σύνορα τόσο στο Αιγαίο, όσο και στον Έβρο.
9) Ο σχεδιασμός για την Λέσβο θα έχει στόχο την αρχή ενός συντονισμού που θα έχει από κοινού ευθύνη της ΕΕ και της Ελλάδας με τις δυο σημαίες δίπλα η μία στην άλλη! Ενα πιλοτικό πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση του νησιού.
10) το πιλοτικό αυτό σχέδιο την απόλυτη διακυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα. Σε περίπτωση επιτυχίας μερικής ή ολοκλήρου το προγράμματος θα εφαρμοσθεί σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι ανάλογο. Ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Μάλτα που έχουν μαζί με την Ελλάδα τα μεγαλύτερα προβλήματα.
11) οι αποφάσεις που θα παρθούν στις 23 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες θα έχουν την μορφή “ευρωπαϊκής συμφωνίας” με όρους και κανόνες και υπογραφές των 27 κρατών μελών!
Με άλλα λόγια θα πρόκειται για ένα “Ευρωπαϊκό Μεταναστευτικό Κέντρο” το όποιο θα διαφέρει από την οποιαδήποτε παλαιότερη και σημερινή διαμονή μεταναστών.
12) Μία πρώτη σκέψη είναι η επάνοδος των πρώτων οδηγιών της ΕΕ με το οποίο θα καθορίζεται και ό χρόνος προσωρινού ασύλου παραμονής στην χώρα πρώτης υποδοχής για διάστημα από έξι μήνες έως ένα χρόνο. Μέχρι της τελικής απόφασης που προβλέπει απέλαση ή κατανομή στα άλλα κράτη.
13) Τέλος ενίσχυση κυρίως οικονομική των χωρών της Αφρικής απ’ όπου ξεκινάει το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών προς τα παράλια της Ευρώπης. Χωρίς να αποκλείονται οι διακρατικές συμφωνίες στον τομέα υποδοχής ή απόκρουσης εκροής μεταναστών.
Γεγονός είναι ότι η τραγωδία της Μόριας ταρακούνησε τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναπτύσσει ένα διπλωματικό μαραθώνιο μακράς διάρκειας και πίεσης με ενημέρωση των συναδέλφων του στην ΕΕ είναι βέβαιον ότι τα θετικά για τη Ελλάδα στον μακρύ αγώνα που δίνει η πατρίδα μας στην αντιμετώπιση της μάστιγας για την λαθρομετανάστευση, δεν θα αργήσουν να φανούν!
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ σύμβουλος στην Κομισιόν και εισηγητής γνωμοδότησης για την Νόμιμη και Παράνομη Μετανάστευση