ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ γυρνούν την πλάτη στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος με το ατόπημά του στη Λιβύη επιβεβαιώνει την Ελλάδα και τις καταγγελίες για αναθεωρητική πολιτική.

 

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

 

Στο περιθώριο μπαίνει ο Ερντογάν από τη διεθνή κοινότητα αφού επέλεξε να εκμεταλλευτεί για μια ακόμη φορά την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και την ύπαρξη μιας προσωρινής κυβέρνησης στην Τρίπολη για να προκαλέσει την Ελλάδα (αλλά και την Αίγυπτο) προκειμένου να δημιουργηθεί θέμα αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και να προκαλέσει τετελεσμένα βασισμένα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ΗΠΑ, ΕΕ και μεμονωμένα χώρες όπως η Γερμανία έστειλαν σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο ότι προβαίνει εν ολίγοις σε παράνομες και μη αποδεκτές πράξεις καλώντας όλες τις πλευρές να επιλέξουν την οδό της σύνεσης. Μήνυμα εστάλη όμως και στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, εγκαλώντας τη για πράξεις που δεν συνάδουν με τον ρόλο της, κυρίως όμως δύνανται να εγείρουν νέο κύκλο αντιδράσεων και συγκρούσεων στο εσωτερικό της χώρας.

ΗΠΑ, ΕΕ και κυβερνήσεις χωρών μελών της εμφανίζονται πλέον να γυρνούν την πλάτη στον Ερντογάν, ο οποίος με τη στάση του και τις παρεμβάσεις του επιβεβαιώνει την ελληνική πλευρά και τις καταγγελίες για την αναθεωρητική πολιτική του σε βάρος της χώρας μας.

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η αντίδραση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ήταν σαφής και ξεκάθαρη αφού εκπρόσωπός του, μεταφέροντας τις θέσεις των ΗΠΑ, σημείωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να υπογράφει συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. «Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Επαναλαμβάνοντας τη θέση πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης του 2019 «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο τόνισε ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

 

Το Βερολίνο

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και ως εκ τούτου οι όποιες συμφωνίες «δεν δεσμεύουν την Ελλάδα».

Μάλιστα ανέφερε πως «δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου – ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους».

 

Το λιβυκό Κοινοβούλιο

Είχε προηγηθεί αντίδραση του λιβυκού Κοινοβουλίου, που χαρακτήρισε παράνομη τη συμφωνία, καθώς και καταγγελία του Λίβυου υπουργού Πετρελαίου, σύμφωνα με την οποία του αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση της Τρίπολης να υπογράψουν τη σχετική με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες συμφωνία με την Τουρκία.

Οι αντιδράσεις έχουν διεθνή απήχηση. Και αναδεικνύουν τη στάση και τη συμπεριφορά του Ερντογάν επιβεβαιώνοντας και τα όσα αναφέρει και δημοσιοποιεί η ελληνική πλευρά αναφορικά με την προκλητικότητα που επιδεικνύει και η οποία βαίνει διαρκώς κλιμακούμενη το τελευταίο διάστημα.

Επιβεβαιώνουν όμως και τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης που, μέσω της διπλωματικής οδού και των επαφών και του πρωθυπουργού, έχουν αναδείξει σε όλες τις πλευρές και εκφάνσεις την αναθεωρητική λογική του Ταγίπ Ερντογάν.

Αρκεί να σημειωθεί πως οι διεθνείς παρεμβάσεις προκάλεσαν την αντίδραση της τουρκικής πλευράς, που επιχειρεί και σε αυτήν την περίπτωση να υποστηρίξει πως την καταδιώκουν οι χώρες της Δύσης. Επίσης πρέπει να αναφερθεί και ότι το μνημόνιο που αρχικά υπεγράφη και αφορά την κήρυξη ΑΟΖ έτυχε διεθνούς αποδοκιμασίας. Παρ’ όλα αυτά ο Ερντογάν προχώρησε στο επόμενο βήμα επιχειρώντας ενδεχομένως να τσεκάρει τις αντιδράσεις των υπολοίπων.

Σημειώνεται ακόμη ότι η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε σε όλους του τόνους ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με τον Νίκο Δένδια να συναντά τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα όπως και αυτόν της Γαλλίας.

Παράλληλα αναμένεται την Κυριακή να βρεθεί στο Κάιρο για συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, με τον οποίο επικοινώνησε αμέσως μετά την υπογραφή της τουρκολιβυκής συμφωνίας και από κοινού κατήγγειλαν το γεγονός τονίζοντας πως οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες.