Το 75,8% των ασθενών που παρουσιάζουν long covid δεν έχουν νοσηλευτεί, 60% των περιπτώσεων αφορούν γυναίκες, εκ των οποίων η πλειονότητα σε ένα ποσοστό 81% επίσης δεν έχει νοσηλευτεί. Η πιο συχνή ηλικιακή ομάδα που αναφέρει προβλήματα υγείας είναι η πιο παραγωγική ηλικία των 36 – 50 ετών, (σε ποσοστό 34,6%). Την ίδια στιγμή το 1/3 των ατόμων που αναφέρουν ότι έχουν σύνδρομο long covid, δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα υγείας πριν τη νόσηση από κορωνοϊό.
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση του ΜΚΟ «FAIR» στις ΗΠΑ, που διερευνά τα κόστη υγείας και αναλύει ετησίως δύο δισεκατομμύρια αιτήματα αποζημίωσης ασθενών, για την οποία μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη και πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ελπίς» Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Μαΐου, προέκυψε από μελέτη 78.252 αιτημάτων ασθενών που σχετίζονται με long covid.
Παρατηρούνται συμπτώματα ακόμα και μετά από 15 μήνες
Τα προβλήματα που συνήθως αναφέρονται μετά τη νόσηση, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, είναι: δύσπνοια σε ποσοστό 23%, βήχας σε ποσοστό 19%, και εύκολη κόπωση σε ένα ποσοστό 16,7. «Όσον αφορά τις μυαλγίες, είναι 11 φορές συχνότερες από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι διπλάσια από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Και υπάρχουν και οι πνευμονικές εμβολές, οι τόσο επικίνδυνες για τη ζωή μας, που είναι 2,6 φορές συχνότερες σε αυτά τα άτομα. Η μακρύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων αφορά κυρίως τις ηλικίες άνω των 50, όπου τα άτομα αναφέρουν ότι υπάρχουν συμπτώματα ακόμα και πέντε μήνες μετά τη νόσηση».
Ωστόσο σε μελέτη που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη από το «Northwestern University» του Ιλινόι, την οποία επικαλέστηκε ο καθηγητής, αναφέρεται ότι μέχρι και 15 μήνες μετά τη νόσηση έχουν ανιχνευθεί αυτά τα συμπτώματα». Σύμφωνα με τον κύριο Χαλβατσιώτη, ο εμβολιασμός φαίνεται να προστατεύει κατά κάποιο τρόπο, καθώς στα άτομα που έλαβαν ενισχυτική δόση, υποχώρησε η ένταση των συμπτωμάτων.
Μάθε κι εσύ αν έχεις long covid σε μερικά λεπτά
Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη μίλησε ακόμη για τη μελέτη που ετοιμάζει η Β Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο νοσοκομείο «Αττικόν». Ο διακεκριμένος παθολόγος που είναι υπεύθυνος για τη μελέτη αναφέρει ότι ετοιμάστηκε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, το οποίο τιτλοφορείται «Μάθε κι εσύ αν έχεις long covid σε μερικά λεπτά».
«Η μελέτη μας έχει την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου. Πριν ξεκινήσει τις απαντήσεις, ο κάθε συμμετέχων θα δηλώσει εγγράφως ότι αποδέχεται να δώσει τα στοιχεία του και τις πληροφορίες που σχετίζονται τόσο με τη φυσική κατάσταση, την παρουσία σωματικού πόνου, τη γενική υγεία, το βαθμό κόπωσης, το συναίσθημα, πιθανές διαταραχές ύπνου κλπ. Όλα αυτά θα απαντηθούν με τα ειδικά ερωτηματολόγια, που είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τα διεθνή standards. Είναι σημαντικό ότι όποιος θέλει, μπορεί να αφήσει το mail του, να του απαντήσουμε αν πρέπει να επισκεφτεί ένα ιατρείο long covid, για να εξεταστεί πιο λεπτομερώς, γιατί πιθανότατα να ανήκει σε αυτή την κατηγορία των συνανθρώπων μας». Το ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με τον κύριο Χαλβασιώτη, θα βγει στον «αέρα» από τη Δευτέρα (30/5). «Θα κοινοποιηθεί στα social media, αλλά και γενικότερα σε διάφορα site υγείας, αλλά και έντυπα. Μπορεί κάποιος να δει το ερωτηματολόγιο με ένα QR Code που διαβάζοντας το με το κινητό του όπως με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα μπαίνει στο link των ερωτήσεων».