Πολιτική παγίδα επιχειρεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, δεδομένου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση υπέστη σοβαρή ήττα. Το χαρτί της προσέγγισης με τη Χαριλάου Τρικούπη το έπαιξε η Κουμουνδούρου και πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (επειδή κυρίως δεν έβρισκε υποψηφίους), αλλά τώρα βρήκε ως «όχημα» και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου λειτούργησε ουσιαστικά ως «λαγός», ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης και στη συνέχεια ο Χρήστος Σπίρτζης το πήγαν ένα βήμα παρακάτω. Επί της ουσίας, η Κουμουνδούρου προχωρά σε μια ιδιότυπη επίθεση φιλίας, έτσι ώστε να δείξει ότι έχουν την ίδια ατζέντα και ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί... συμπλήρωμα!

Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι η πολιτική αυτοτέλεια είναι εκ των ων ουκ άνευ και αντιλαμβανόμενοι το «παιχνίδι» του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να βάλουν στοπ σε οποιοδήποτε σενάριο έχει αναπτυχθεί. Προχθές ο Νίκος Ανδρουλάκης άναψε νέες φωτιές όταν υπογράμμισε ότι είναι ανοικτός για διάλογο με την Αριστερά, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι αυτό αποτελεί προσκλητήριο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να κερδίσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα παραπάνω. «Η φράση του προέδρου δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ», έλεγαν χαρακτηριστικά και προσέθεταν ότι το ΠΑΣΟΚ συζητά με τον κόσμο του προοδευτικού Κέντρου και της Αριστεράς.

Αμφίπλευρη διεύρυνση

Στόχος, συμπλήρωναν, είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση, όχι όμως δήθεν συζητήσεις κορυφής. «Εμείς απευθύνουμε προσκλητήριο στους αριστερούς πολίτες και στους κεντρώους», έλεγαν στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Με άλλα λόγια, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ πλέον θα «ψάξει» να αλιεύσει ψήφους από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως στήριξαν υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Open είχε επισημάνει ότι «στην Αριστερά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας στον αγώνα απέναντι στη συντήρηση. Υπάρχουν άνθρωποι και στο προοδευτικό Κέντρο, που θέλουν να είναι μαζί μας. Τι είναι προοδευτικό σήμερα; Ακούω για προοδευτικό Κέντρο. Είναι προοδευτικό Κέντρο ο κ. Μητσοτάκης; Αυτός που τα βρίσκει με τον Βελόπουλο και με τον Μπέο; Πάμε στην Αριστερά. Είναι προοδευτικό κάποιοι να αποκαλούν τα ΜΜΕ “βοθροκάναλα” και τώρα που τους παίζουν μέρα-νύχτα –όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για βόλτες με σκυλάκια– δεν υπάρχει πια αυτή η έννοια; Αυτοί που καταδίκαζαν τις δημοσκοπήσεις ως στημένες και τελικά απεδείχθη ότι τους είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι πήραν πού είναι σήμερα; Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ και με το Κέντρο και με την προοδευτική Αριστερά, όπως έκανε και ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα, αρκεί να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές, συντηρητικές αντιλήψεις και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σταθερά υπονομεύει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα μιας ενδεχόμενης συμπόρευσης ή μιας συνεργασίας είναι κάτι που θα απασχολήσει τα δύο κόμματα στο μέλλον. Ο Χρήστος Σπίρτζης ισχυρίστηκε ότι «ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους δεν πρόκειται να κυβερνήσουν μόνοι τους», φράση που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κι αυτό διότι εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υπέστη σημαντική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μια επωδό που και τα στελέχη των δύο κομμάτων χρησιμοποίησαν επίμονα μετά τα αποτελέσματα.