Περίπου 100 μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν σήμερα (23/9) στη Γαλλία μια ανοικτή επιστολή με την οποία καλούν σε κινητοποίηση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης σε υποστήριξη του Charlie Hebdo που απειλείται και πάλι από την Αλ-Κάιντα μετά την αναδημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.
Ενώ η δίκη για την επίθεση που στις 7 Ιανουαρίου 2015 στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους συνεχίζεται μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, η διευθύντρια ανθρώπινων πόρων του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού, η Μαρικά Μπρε, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας πως χρειάσθηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της εξαιτίας απειλών οι οποίες θεωρήθηκαν σοβαρές.
Την παραμονή της έναρξης της δίκης, το σατιρικό περιοδικό αποφάσισε να ξαναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ που το είχαν καταστήσει στόχο τζιχαντιστών.
Η αναδημοσίευση αυτή χαιρετίσθηκε από μερικούς, όμως στοίχισε στο περιοδικό νέες απειλές, ιδιαίτερα από την πλευρά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα, και καταδικάσθηκε από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.
«Μετά την εκ νέου δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, το Charlie Hebdo απειλείται και πάλι από τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόκειται για απειλές που αποτελούν μια αληθινή πρόκληση εν μέσω της δίκης και προχωρούν πολύ πέρα του Charlie καθώς στοχοθετούν επίσης όλα τα μέσα ενημέρωσης και ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο Riss, ο διευθυντής του Charlie Hebdo, σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Μας φαίνεται απαραίτητο να προτείνουμε στα μέσα ενημέρωσης να σκεφθούν σχετικά με τη συλλογική απάντηση που αξίζει να δοθεί σ’ αυτή την κατάσταση», εξηγεί.
Η κινητοποίηση αυτή μεταφράσθηκε σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους γάλλους πολίτες, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού, καθώς και στις σελίδες και τους ιστότοπους των μέσων ενημέρωσης που την συνυπογράφουν, μεταξύ των οποίων ο εθνικός και περιφερειακός γαλλικός Τύπος, τα κύρια τηλεοπτικά δίκτυα, περιοδικά και ραδιοσταθμοί.
«Σήμερα, το 2020, ορισμένοι από εσάς απειλούνται με θάνατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν εκθέτουν ιδιαίτερες απόψεις. Μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται ανοιχτά στόχοι από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Κράτη ασκούν πιέσεις σε γάλλους δημοσιογράφους ‘ενόχους’ επειδή δημοσίευσαν κριτικά άρθρα», αναφέρεται στο κείμενο αυτό με τίτλο «Μαζί, υπερασπίζουμε την Ελευθερία».
Επικαλούμενοι τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1789, οι συντάκτες του κειμένου προσθέτουν: «ολόκληρο το νομικό οικοδόμημα, που δημιουργήθηκε σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο αιώνων για να προστατευθεί η ελευθρία έκφρασής σας, δέχεται επίθεση όπως ποτέ άλλοτε εδώ και 75 χρόνια. Και αυτή τη φορά από νέες ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που προσποιούνται μερικές φορές ότι εμπνέονται από θρησκευτικά κείμενα».
«Σας έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη την κινητοποίησή σας. Τις επάλξεις των συνειδήσεών σας. Πρέπει οι εχθροί της ελευθερίας να καταλάβουν πως όλοι μαζί είμαστε οι αποφασισμένοι αντίπαλοί τους, όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας στις απόψεις ή την πίστη μας», τονίζουν οι υπογράφοντες.