Για το τροχαίο στη Θεσσαλονίκη θέλω να γράψω δυο λόγια. Ο οδηγός που θέρισε μια οικογένεια έχει εντοπιστεί από την ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον πέντε φορές να οδηγεί υπό την επήρεια μέθης. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι στις τέσσερις από τις πέντε φορές έχει γίνει και προσωρινή αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης, όπως επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία.

Η γυναίκα ήταν πέντε μηνών έγκυος, το έμβρυο πέθανε στη μήτρα της και χθες της το ξερίζωσαν από τα σπλάχνα, παραμένουν με τον σύζυγό της διασωληνωμένοι και χαροπαλεύουν μπας και επιζήσουν να φροντίσουν το παιδάκι τους που νοσηλεύεται αλλά πιο ελαφρά τραυματισμένο.

Δεν ξέρω γιατί σήμερα οι λέξεις μου είναι τόσο φτωχές, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να φτιάξω μερικές καινούργιες που να μπορούν να αποτυπώσουν σε όλο το εύρος της αυτήν την κτηνωδία να πίνει κάποιος μέχρι σκασμού και μετά να βγαίνει παγανιά κι όποιον πάρει ο μαύρος χάρος.

Δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι με το αλκοόλ να ξεχειλίζει κι από τα αυτιά «οδηγούν καλύτερα» – το έχω ακούσει δεκάδες φορές από μεθυσμένους. Δεν ξέρω γιατί η αστυνομία έχει πιάσει πέντε φορές έναν μεθυσμένο να οδηγεί και του έχει αφαιρέσει για κάποιες μέρες την άδεια ικανότητας οδήγησης – μάλλον το επιτάσσει κάποιος νόμος, που συντάχθηκε από έναν νομοθέτη ο οποίος θα σκέφτηκε «μια δυο τρεις πέντε, πού θα πάει, κάποιον θα σκοτώσει ο μεθυσμένος».

Άλλη εξήγηση δεν βρίσκω, αλλά δεν είναι και το μόνο ανεξήγητο σε τούτη τη ζωή που από τύχη την αποκτούμε κι από κακοτυχία τη χάνουμε. Ίσως οι νομοθέτες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στη φαρέτρα τους και μέτρα όπως το ξεμάτιασμα με λάδι και καρβουνάκι, την υποχρεωτική ανάρτηση στο καθρεφτάκι ενός λαγοπόδαρου και μιας ματόχαντρας – οπωσδήποτε κάτι τόσο δραστικό, σε άλλο σημείωμα θα εισφέρω περισσότερα.

Κλείνοντας και για να μη γίνει παρανόηση, προφανώς και είναι αδύνατον οι Αρχές να γνωρίζουν ποιος οδηγεί μεθυσμένος – μιλώ για τις περιπτώσεις που έχει γίνει ο έλεγχος και αντί να τον τιμωρήσουν διά παντός, του δίνουν ελαφρά χτυπηματάκια στην πλάτη να περάσει ο λόξιγκας…