Στις 7 η ώρα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Βελλίδειο στρέφονται τα βλέμματα, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει την κεντρική ομιλία του στο φετινό φόρουμ της ΔΕΘ, ξεδιπλώνοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Εκεί είναι και το «κλειδί» της ομιλίας του, καθώς ο πρωθυπουργός εν μέσω τριών παράλληλων κρίσεων -ελληνοτουρκικά, κορωνοϊός και προσφυγικό- δεν μπορεί παρά να πηγαίνει σε αυτή τη φάση βήμα βήμα, ώστε να βγει η χώρα από την πολλαπλή καταιγίδα.

Οι τρεις κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο εν πολλοίς αντιλαμβάνονται και οι πολίτες που εξακολουθούν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: οφείλονται όλες σε εξωγενείς παράγοντες και η εξέλιξή τους δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι της κυβέρνησης. Αντίθετα, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που προέκυψε από τον κορωνοϊό, είναι αποκλειστικά θέμα που μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, εντός βεβαίως λογικών ορίων, καθώς δεν υπάρχει κάποιο «λεφτόδεντρο», όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει σήμερα το βράδυ στο Βελλίδειο, ακριβώς σε αυτό τον τομέα, γνωρίζοντας πως θα αποτελέσει κεντρικό βαρόμετρο για την κυβέρνησή του, ώστε η εκκίνηση να γίνει, ει δυνατόν, από το πιο πλεονεκτικό σημείο για το 2021. Η άποψη άλλωστε που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι πως η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη, αρκεί φέτος να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός όσο το δυνατόν πιο αλώβητη και με την κοινωνία όρθια.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού θα υπάρχουν αναφορές στην «τριπλή κρίση» που συνθέτουν τα ελληνοτουρκικά, ο κορωνοϊός και το μεταναστευτικό.

Κεντρικός άξονας συνεπώς της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι η ενίσχυση όσων επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, προσφέροντας ένα «σωσίβιο» μέχρι να φανεί ξανά η στεριά. Από τα χείλη του πρωθυπουργού θα ακουστούν γι’ αυτό τον σκοπό συγκεκριμένα μέτρα, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η περαιτέρω μείωση του ΕΝ- ΦΙΑ. Τα μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων θεωρούνται κομβικά και για ακόμα έναν λόγο, απολύτως συνυφασμένο με τους κυβερνητικούς στόχους: τη συγκράτηση της ύφεσης πέριξ του 8%, όπως έχει πει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, και της ανεργίας περίπου στο ποσοστό του 18%. Σε αυτή την περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως το 2021 θα ξεκινήσει με πιο ευνοϊκούς όρους ώστε να επιτευχθεί, με την ύφεση της πανδημίας, η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η συγκυρία επιβάλλει εκτενή αναφορά και στα ελληνοτουρκικά και στην προαναγγελθείσα ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, όπως σκιαγραφήθηκε άλλωστε από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου των χωρών του Νότου. Οι αναφορές του πρωθυπουργού θα κινηθούν σε τρεις άξονες: εξοπλιστικά, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω 5.000 προσλήψεων ΕΠΟΓΙ, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

του Σταύρου Παπαντωνίου από την Καθημερινή