Μια οργουελική παρωδία εκτυλίχθηκε νωρίτερα στο πάνελ του OPEN, με καλεσμένους τον Άγγελο Συρίγο, τον Θόδωρο Μαργαρίτη και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Όταν η συζήτηση πήγε στις παρακολουθήσεις ο κύριος Συρίγος είπε ότι «μπορεί οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης να μας αρέσουν, ή να μη μας αρέσουν, από πολιτικής πλευράς. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς πρέπει να κλονίζουμε την εμπιστοσύνη του Έλληνα προς τη Δικαιοσύνη. Το "χάσαμε". Καλώς ή κακώς παρακολουθείτο ο κύριος Ανδρουλάκης; Ερωτήθην προηγουμένως απ' τον κύριο Μαργαρίτη. Η απάντηση είναι -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- κακώς παρακολουθήθηκε και για αυτό ζήτησε συγγνώμη - επειδή λένε "για ποιο λόγο ζήτησε συγγνώμη"», με τον Θόδωρο Μαργαρίτη να παρεμβαίνει λέγοντας «ποιος φταίει για αυτό; Ποιος φταίει; Ποιος κρύβεται πίσω απ' αυτό;». Στην απάντηση του Άγγελου Συρίγου ότι δεν γνωρίζει, ο κύριος Μαργαρίτης έπαθε μια.. μικρή υστερία λέγοντας «άρα θα μείνει η "κουκούλα". Κουκούλα! Συγκάλυψη! Ποιος φταίει;». Στην περίπτωση που δεν το κατάλαβε ο κύριος Μαργαρίτης, με τη συγκεκριμένη φράση κατηγόρησε τη Δικαιοσύνη για «κουκούλα» και «συγκάλυψη». Ψιλά γράμματα, για το ένα και μοναδικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ...
Ενδιαφέρον όμως απέκτησε η συζήτηση, όταν ο Άγγελος Συρίγος έβαλε στη συζήτηση τον παράγοντα «νόμος 2225/1994», τον οποίο ψήφησε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, ο κύριος Συρίγος είπε «από εκεί και πέρα, το 1994 ψηφίστηκε ένας νόμος απ' το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εφαρμοζόταν μέχρι το 2022, που επέτρεπε τις παρακολουθήσεις με εντολή εισαγγελέα, χωρίς να διευκρινίζεται επάνω στην εισαγγελική εντολή ο λόγος. Αυτή είναι η πραγματικότητα», με τον κύριο Μαργαρίτη να απαντά «εντάξει, κύριε Συρίγο εκτίθεστε. Εκτίθεστε. Εκτίθεστε. Δεν είναι σωστό». Ο κύριος Συρίγος ρώτησε τον κύριο Μαργαρίτη, εάν εκτίθεται εκείνος, για έναν νόμο που ψήφησε το ΠΑΣΟΚ το 1994 και που ίσχυε μέχρι το 2022, όπου και τον άλλαξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κύριος Μαργαρίτης είπε ότι «αυτό ήταν ένα λάθος του ΠΑΣΟΚ και το έχει πει δημόσια ότι ήταν λάθος». Θα ήταν σκόπιμο να προσκομίσει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ -μιας και ουδείς την έχει υπόψη του-, η οποία ανακοίνωση εφόσον υπάρχει, θα έχει κάποιο πολίτικό νόημα, εφόσον είναι πριν από τον Αύγουστο του 2022, διότι προφανώς, κατόπιν εορτής δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.
Οργουελική παρωδία
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον -από ψυχαγωγικής άποψης- έχει η συνέχεια του διαλόγου του κυρίου Συρίγου με τον κύριο Μαργαρίτη, καθώς στην ερώτηση του κυρίου Μαργαρίτη «ποιος παρακολούθησε τον Νίκο Ανδρουλάκη», καθώς και «για ποιον λόγο», ο κύριος Συρίγος απάντησε ότι την παρακολούθηση την έκανε η ΕΥΠ και δεν ξέρουμε τον λόγο, προφανώς απευθυνόμενος στον νόμο 2225/1994 του ΠΑΣΟΚ, υπό τον οποίο επέτρεπε τις παρακολουθήσεις με εντολή εισαγγελέα, χωρίς να διευκρινίζεται επάνω στην εισαγγελική εντολή ο λόγος. Η απόκριση του κυρίου Μαργαρίτη ήταν μια δεύτερη... μικρή υστερία, καθώς απάντησε «α, δεν θα μάθουμε; Όρμπαν! Όρμπαν! Όρμπαν! "Σας φροντίζω, πριν από εσάς, για εσάς! Σας προσέχω, σας προστατεύω" - ποιος θα μας προστατέψει απ' τους προστάτες; Ποιος θα μας προστατέψει απ' τους προστάτες; Για πείτε μου».
Ενώ το «Όρμπαν! Όρμπαν! Όρμπαν!» ενώ είναι η επιτομή του λαϊκισμού, δεν έχει τόσο ενδιαφέρον, όσο το «"σας φροντίζω, πριν από εσάς, για εσάς! Σας προσέχω, σας προστατεύω" - ποιος θα μας προστατέψει απ' τους προστάτες; Ποιος θα μας προστατέψει απ' τους προστάτες;», καθώς αυτό είναι το concept του Μεγάλου Αδελφού, από το έργο «1984» του Τζώρτζ Όργουελ. Η ειρωνεία είναι όμως, ότι ο Τζώρτζ Όργουελ στο ίδιο έργο εισήγαγε άλλο ένα concept, αυτό της «διπλής σκέψης» (doublethink στο πρωτότυπο), υπό το οποίο λόγω της προπαγάνδας, εκείνοι που έχουν υποστεί «πλύση εγκεφάλου» δύνανται να συμφωνούν με δυο εντελώς αντίθετες απόψεις. Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου εισήγαγε τον συγκεκριμένο νόμο, τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ωρύονται για τον συγκεκριμένο νόμο και αποκαλούν «Όρμπαν» την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία τον άλλαξε! Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν ζούσε σήμερα ο Τζώρτζ Όργουελ, μάλλον θα πήγαινε από ακατάσχετο γέλωτα.
Ο επίμαχος διάλογος
Άγγελος Συρίγος: «Μπορεί οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης να μας αρέσουν, ή να μη μας αρέσουν, από πολιτικής πλευράς. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς πρέπει να κλονίζουμε την εμπιστοσύνη του Έλληνα προς τη Δικαιοσύνη. Το "χάσαμε". Καλώς ή κακώς παρακολουθείτο ο κύριος Ανδρουλάκης; Ερωτήθην προηγουμένως απ' τον κύριο Μαργαρίτη. Η απάντηση είναι -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- κακώς παρακολουθήθηκε και για αυτό ζήτησε συγγνώμη - επειδή λένε "για ποιο λόγο ζήτησε συγγνώμη"».
Θόδωρος Μαργαρίτης: «Ποιος φταίει για αυτό; Ποιος φταίει; Ποιος κρύβεται πίσω απ' αυτό;»
Άγγελος Συρίγος: «Δεν ξέρω ποιος κρύβεται πίσω απ' αυτό -»
Θόδωρος Μαργαρίτης: «Άρα θα μείνει η "κουκούλα". Κουκούλα! Συγκάλυψη! Ποιος φταίει;»
Άγγελος Συρίγος: «Εκείνο το οποίο ξέρω, είναι ότι ο Μητσοτάκης είπε ότι "κακώς παρακολουθήθηκε και αν εγώ το ήξερα, δεν θα είχα επιτρέψει να παρακολουθηθεί"».
Θόδωρος Μαργαρίτης: «Ποιος τον παρακολούθησε κύριε Συρίγο; Άμα δεν το βρουν οι θεσμοί, ποιος θα το βρει; Εγώ;»
Άγγελος Συρίγος: «Από εκεί και πέρα, το 1994 ψηφίστηκε ένας νόμος απ' το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εφαρμοζόταν μέχρι το 2022, που επέτρεπε τις παρακολουθήσεις με εντολή εισαγγελέα, χωρίς να διευκρινίζεται επάνω στην εισαγγελική εντολή ο λόγος. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Θόδωρος Μαργαρίτης: «Εντάξει, κύριε Συρίγο εκτίθεστε. Εκτίθεστε. Εκτίθεστε. Δεν είναι σωστό».
Άγγελος Συρίγος: «Εκτίθεμαι; Για τον νόμο που ψήφησε το '94 το ΠΑΣΟΚ και ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια;»
Θόδωρος Μαργαρίτης: «Αυτό ήταν ένα λάθος του ΠΑΣΟΚ και το έχει πει δημόσια ότι ήταν λάθος. Δεύτερη ερώτηση, γιατί ζήτησε συγγνώμη ο κύριος Μητσοτάκης;»
Άγγελος Συρίγος: «Διότι παρακολουθήθηκε ο κύριος Ανδρουλάκης».
Θόδωρος Μαργαρίτης: «Ποιος τον παρακολούθησε;»
Άγγελος Συρίγος: «Η ΕΥΠ».
Θόδωρος Μαργαρίτης: «Για ποιον λόγο τον παρακολούθησε;»
Άγγελος Συρίγος: «Δεν ξέρουμε τον λόγο».
Θόδωρος Μαργαρίτης: «Α, δεν θα μάθουμε; Όρμπαν! Όρμπαν! Όρμπαν! "Σας φροντίζω, πριν από εσάς, για εσάς! Σας προσέχω, σας προστατεύω" - ποιος θα μας προστατέψει απ' τους προστάτες; Ποιος θα μας προστατέψει απ' τους προστάτες; Για πείτε μου».