Σε συναγερμό βρίσκονται τόσο οι λιμενικές αρχές όσο και οι στρατιωτικές αφού μέσα σε τρεις ημέρες συνέβησαν τρία ναυάγια με 30 έως τώρα μετανάστες να έχουν χάσει τη ζωή τους. Στο τελευταίο τραγικό συμβάν στην Πάρο, έχουν περισυλλεγεί 16 σοροί έως νωρίς σήμερα, ξημερώματα Χριστουγέννων.
Όπως επισημαίνουν στο protothema.gr πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και δεν δικαιολογούν την τραγική κατάληξη σε κανένα από αυτά τα περιστατικά.
Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι θα σημειωθούν και άλλα εισροές παράνομων μεταναστών αφού όπως εκτιμούν οι Τούρκοι δοκιμάζουν την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών και στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα σε Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Τα περιστατικά
Τα τρία περιστατικά έχουν ως εξής:
–Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, πρώτο περιστατικό, στην Φολέγανδρο. Ξημερώματα. Οι ίδιοι οι αλλοδαποί που επέβαιναν στο σκάφος ανέφεραν στην αρχή μηχανική βλάβη και λίγο αργότερα ανέφεραν και εισροή υδάτων. Παραμένει άγνωστος ως τώρα ο πραγματικός αριθμός των επιβαινόντων στο σκάφος, ενώ τα σωστικά συνεργεία περισυνέλλεξαν 13 αλλοδαπούς σώους και τρείς σορούς. Κανείς από αυτούς δεν φορούσε σωσίβιο.
«Αν λάβει κανείς υπόψη του τις αναφορές των επιβαινόντων τότε στο εν λόγω σκάφος θα πρέπει να ήταν κατ΄ ελάχιστο 35 άτομα και κατά μέγιστο 60. Καιρός: Έπνεαν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ» τονίζουν λιμενικές αρχές στο protothema.gr
–Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, απόγευμα, καταγράφεται νέο περιστατικό. Αυτή τη φορά στα Αντικύθηρα. Διασώθηκαν 90 άτομα ενώ 11 έχασαν τη ζωή τους. Καιρός: Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ.
«Το ιστιοφόρο που τους μεταφέρει προσκρούει, για άγνωστους λόγους, στην βραχονησίδα Πρασονήσι, ανοικτά των Αντικυθήρων. Είναι ακόμα μέρα. Πώς καταλήγει το σκάφος να προσκρούσει στα βράχια; Το σίγουρο είναι πως για το περιστατικό αυτό δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανθρώπινο λάθος» εκτιμούν πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας. Στο περιστατικό των Αντικυθήρων έχουν ήδη συλληφθεί δύο διακινητές. Οι έρευνες συνεχίζονται.
– Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00, Πάρος. Και πάλι άγνωστος αριθμός επιβαινόντων στο σκάφος το οποίο αναποδογυρίζει. Μέχρι τα μεσάνυχτα έχουν διασωθεί 63 άτομα και έχουν περισυλλεγεί 16 σοροί. Καιρός: Δυτικοί άνεμοι εντάσεως 2 μποφόρ δυτικοί.
«Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι το σκάφος είναι trimaran. Πως ένα trimaran αναποδογυρίζει με 2 μποφόρ;» αναρωτιόνται με νόημα πηγές του Λιμενικού μιλώντας στο protothema.gr και συνεχίζουν:
Και τα τρία σκάφη είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία και -θεωρητικά πάντα- είχαν προορισμό την Ιταλία.
Αλλά τελικά είχαν όντως προορισμό την Ιταλία ή ο προορισμός τους ήταν να βουλιάξουν στο Αιγαίο και όσοι ζήσουν, μόνο και μόνο για να «ζυγίσουμε» την Ελληνική αντίδραση;»
Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.
BREAKING: 88 people in distress in the #Aegean. We were alerted to yet another shipwreck of a boat on the way from Turkey to Italy. Water is coming into the boat and there are people in the water already!@HCoastGuard is informed. We urge them to rescue now! pic.twitter.com/1FyOXdoUVc
— Alarm Phone (@alarm_phone) December 24, 2021
Πλακιωτάκης: Εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης με δήλωσή του ήταν οργισμένος και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα:
«Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.
Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας.
Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας».