Σε ένα θερμό επεισόδιο φαίνεται να επενδύει ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να αλλάξει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Στο σενάριο αυτό συμφωνούν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Τούρκος Αναλυτής Γιαβούζ Μπαϊντάρ.
“Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”, ακόμη κι αυτό ενός πολεμικού επεισοδίου μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές, λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη ο αυτοεξόριστος Τούρκος αναλυτής Γιαβούζ Μπαϊντάρ.
Ο αρχισυντάκτης της Άχβαλ Νιουζ που θεωρείται μια από τις πιο έγκυρες πηγές ενημέρωσης κι ανάλυσης στα τεκταινόμενα της σημερινής Τουρκίας εξηγεί πως η μόνη δύναμη που μπορεί να επιβληθεί στον Ερντογάν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι ενδεχόμενες Ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τον Τούρκο Πρόεδρο.
Αναλυτικά η συνέντευξη του:
Θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από την πλευρά του Ερντογάν;
«Τα πάντα είναι ανοιχτά. Θεωρώ ότι όλες οι επιλογές είναι επάνω στο τραπέζι, διότι όσο μεγαλώνει η κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας οδηγεί το σύστημα εξουσίας της και της ιδεολογίας της αυτής καθεαυτής προς τα εκεί. Η εσωτερική της λογική πιστεύει ότι ο πόλεμος είναι κομμάτι των επιλογών, γιατί χρειάζεται ένα πολεμικό συμβάν στο τέλος της ημέρας αν αυτό είναι εφικτό. Διότι ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο, τα ποσοστά δημοφιλίας του ανέβηκαν από το 48% περίπου στο 52-53%. Οπότε βλέπει αποτελέσματα από αυτή την τακτική κι αν αυτή είναι η πραγματικότητα θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο, παίζοντάς τα “όλα για όλα”. Κάπως σαν να τζογάρει, που μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους σύγκρουση, μικρή, μεσαία ή μεγάλη.
Κατανοητό αυτό που λέτε. Υπάρχουν δυνάμεις στο εξωτερικό, ίσως οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικανοί που θα μπορούσαν να ασκήσουν κάποια επιρροή επάνω στον Ερντογάν αυτή τη στιγμή;
Κάτω από κανονικές συνθήκες θα βλέπαμε πολύ πιο αποφασιστικές αντιδράσεις σε τέτοιες αλυτρωτικές και επεκτατικές κινήσεις, που έρχονται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο σε πολλές περιοχές. Όμως ο κόσμος περνάει μια πάρα πολύ ευαίσθητη φάση αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι οι Αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου μας λένε πως η περίοδος που απομένει μέχρι να τελειώσει ο Οκτώβριος μέχρι ακόμη και την περίοδο που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές, τους μήνες Νοέμβριο μέχρι την ορκωμοσία του Ιανουαρίου θα είναι πάρα πολύ ευαίσθητη. Νομίζω πως ο μόνος μηχανισμός ή δύναμη που υπάρχει και θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την κρίση είναι ακόμη οι ΗΠΑ. Υπάρχει ένα μεγάλο στρατιωτικό πλοίο αγκυροβολημένο στη Σούδα, το οποίο είναι κι ένας λόγος για αυτή την σπασμωδική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Και βέβαια η ασυνήθιστα σκληρή δήλωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στην Τουρκία τις προηγούμενες μέρες που μιλά για σχεδιασμένες προκλήσεις, δείχνοντας την Άγκυρα, λέει πολλά νομίζω για μια ενδεχόμενη παρέμβαση σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση.
Οι πιθανές Ευρωπαϊκές κυρώσεις, θεωρούνται αξιόπιστη απειλή κατά της Τουρκικής οικονομίας ή όχι;
Νομίζω πως οι προσδοκίες είναι πως σε περίπτωση που αυτές έρθουν, θα τις “πουλήσουμε” στο εσωτερικό μας ακροατήριο προς όφελος του κέντρου εξουσίας Ερντογάν-Μπαχτσελί. Η τακτική των δυο πλευρών θα πάει ως εξής: Η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες και η ΕΕ θα προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις για όσο διάστημα αυτό είναι εφικτό. Το παιχνίδι όπως πάντα αφορά το να κερδίσεις χρόνο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου και τις Αμερικανικές εκλογές. Αν αλλάξουν τα πράγματα, τότε θα αλλάξει και το διακύβευμα. Και θα είναι μεγάλη ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, τότε θα δούμε κάτι διαφορετικό, μια καινούρια κουρτίνα σε ένα νέο έργο πρόκειται να ανοίξει.
Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Mega σχολίασε πως «ο Ερντογάν παίζει τα τελευταία του χαρτιά, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μετά τη σύλληψη 100 τούρκων ανωτάτων αξιωματικών στην αεροπορία και το λιμενικό, την επόμενη μέρα υποχρεώθηκε να βγάλει το Οruc Reis, κάνει μια ύστατη προσπάθεια να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη, να ασχοληθεί και με τα δικά του θέματα (τα ευρωπαϊκά)».
«Νιώθει κρεμασμένος, διότι δεν ανταποκρίθηκε η Ευρώπη στα θέματα που έθεσε. Κάνει μια ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης».
«Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που έκανε και το καλοκαίρι. Θα δημιουργήσει αυτό το τείχος που δημιούργησε το καλοκαίρι. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν εξαιρετική δουλειά διότι κατάφεραν να σταματήσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη ερωτηθείσα για το ποια θα είναι η αντίδραση της χώρας μας σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή.
«Να επιδείξουμε ατσαλένια νεύρα, να μην πέσουμε στην παγίδα του, θέλει να μας τραβήξει από το συμπεφωνημένο πλαίσιο διαλόγο και να μας πάει σε ένα άλλο πλαίσιο γενικού πολιτικού διαλόγο. Να μείνουμε πιστοί στη γραμμή», υπογράμμισε.
«Η ελληνική κυριαρχία είναι 6 ν.μ. η δυνητική κυριαρχικά είναι τα 12 ν.μ είναι μονομερές δικαίωμα. Το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά. Ο Ερντογάν πάει γυρεύοντας για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου που θα αλλάξει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.
«Είμαστε σε επικίνδυνα φάση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση με την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα και τα γερά νεύρα που έχει επιδείξει το τελευταίο εξάμηνο» συμπλήρωσε.
Οσο για το ποιες είναι οι επιδιώξεις του Τούρκου Προέδρου, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πως: «Ο Ερντογάν ξέρει ότι η υπόθεση υδρογονανθράκων είναι μια υπόθεση πολλών χρόνων. Αυτό που σήμερα τον ενδιαφέρει είναι μια σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για να πάρει κάποιο από τα τρία θέματα που πραγματικά τον καίνε.
Τον καίει η τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό, τα χρήματα για το μεταναστευτικό και η VISA αν κι αυτό ξέρει ότι από τη Γαλλία δεν θα περάσει ποτέ. Δύο από τα τρία θέματα τα θεωρεί ανοιχτά. Θεωρεί ότι πιέζει την Ε.Ε. με αυτόν τον τρόπο.
Σήμερα ο μέσος Τούρκος έχει χάσει το 35% του εισοδήματός του, η ανεργία έχει εκτοξευτεί, το ψωμί έχει ανέβει 35% χρειάζεται μια απόφαση που θα τον στηρίξει οικονομικά», τόνισε για τα θέματα που απασχολούν τον Τούρκο Πρόεδρο.
Σε δεύτερο επίπεδο τον ενδιαφέρουν τα ζητήματα της ανατολικής μεσογείου, ανέφερε.
Ερωτηθείσα για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι «καθαρά δική μας απόφαση, δεν επηρεάζεται. Είναι εθνική απόφαση, όποτε θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε.
Δεν είναι σκόπιμο να το κάνουμε σήμερα, αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται σπασμωδικά. Όταν κάνουμε αυτές τις κινήσεις τις κάνουμε μελετημένα.
Στη φάση αυτή η Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο έχει όλα τα επιχειρήματα με το μέρος της».