Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής τη δέσμευσή του ότι κανένα από τα έργα που είχαν ενταχθεί στον «ΦιλόΔημο» δεν θα χαθεί, αντικρούοντας την κριτική των Τσακαλώτου και Χαρίτση για την οικονομία λέγοντας ότι «στα δικά σας χρόνια στείλατε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερταμείο». Στην κριτική δε για αστυνομική βία απάντησε πως «στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν περίκλειστο και φυλασσόμενο από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, γιατί καταφέρατε να είστε απομονωμένοι» από την κοινωνία. «Και την αστυνομική βία που σήμερα καταγγέλλετε τη χρησιμοποιήσατε όταν χτυπήσατε αλύπητα τους πολίτες που διαδήλωνε κατά των Πρεσπών», είπε.
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ψευδώς την κυβέρνηση ότι καταργεί τον ΦιλόΔημο-Ι και τινάζει στον αέρα τα έργα που είχαν εγκριθεί. «Τα έργα, όμως, τα οποία είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν χρηματοδότηση 134 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ» είπε. Σημειώνοντας ότι η σύμβαση της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λήγει σε 13 μέρες, «συνεπώς τα έργα δεν έχουν καμία γραπτή διασφάλιση», τόνισε: «Η δέσμευσή μου απέναντί στην εθνική Αντιπροσωπεία είναι ότι κανένα από τα έργα αυτά δεν θα χαθεί, γιατί θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους δήμους, αλλά και στα ΠΕΠ και στα Τομεακά Προγράμματα των Περιφερειών, όποια από αυτά μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ».
Στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι «βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις» στο Δημόσιο, η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με «νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα» και ο στόχος να γίνουν οι πόλεις πιο «φιλικές» στους πολίτες.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 2,4 δισ. αυξάνονται στα 2,5 δισ. και διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση «δημιουργούμε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων» που θα έχει ισχυρό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο: «Θα δίνει προτεραιότητα στην υψηλότερη αξία που υπάρχει, στην ανθρώπινη ζωή και στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή αλλά και από τροχαία ατυχήματα».
Το αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος συνδέεται με την ενίσχυση όλων των υποδομών και των υποδομών περιβάλλοντος και με τη στήριξη της ανακύκλωσης, καθώς το 2020 θα είναι για την αυτοδιοίκηση έτος πραγματικής ανακύκλωσης, είπε και συνέχισε: «Ήδη σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ξεκινήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πέντε δήμους με στόχο να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και να στηρίξουμε την προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος. Πρόγραμμα το οποίο επεκτείνεται σε όλες τις περιφέρειες».
Αρχές του 2020 το σ/ν που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής
Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε επίσης ότι για την ενδυνάμωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, στους πρώτους μήνες του 2020 έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής.
«Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευθεί από ενίσχυση πόρων και προσωπικού που θα μετακινηθεί από την κρατική εξουσία. Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα σφραγίσει το έργο και την πορεία της αυτοδιοίκησης» σημείωσε και προσέθεσε:
«Πρόθεσή μου, στη σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι να ακολουθήσω το μοντέλο του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν θα συντάξουμε ένα νομοσχέδιο για να το αναρτήσουμε για δέκα μέρες στη διαβούλευση ζητώντας τη γνώμη σας. Σύντομα θα καλέσω όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να διατυπώσουν με υπευθυνότητα τις θέσεις και τις προτάσεις τους γι’ αυτό που επιχειρούμε. Στη λειτουργία του κράτους απαιτείται συναίνεση και θα την επιδιώξουμε. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και αν δεν καταφέρουμε τη συναίνεση σε κοινοβουλευτικές ψήφους, θα έχουμε επιτύχει να γνωρίζουμε εγκαίρως και να λάβουμε υπόψξ μας τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων».
Διατηρείται και το 2020 ο κανόνας 1:1 στις προσλήψεις
Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι καθιερώνεται ο θεσμός των Υπηρεσιακών Γραμματέων, γίνεται πράξη η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, συγκροτείται επιτροπή για την αναμόρφωση του 2190/1994 (σύσταση ΑΣΕΠ) με στόχο την επιτάχυνση των χρονικών διαδικασιών στις προσλήψεις, και επίσης ότι προχωρά ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το σύνολο του δημοσίου τομέα.
Σημείωσε ότι ο κανόνας 1:1 στις προσλήψεις διατηρείται και για το έτος 2020. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, «θα προγραμματίσουμε σε κρίσιμους τομείς νέες προσλήψεις, αξιοποιώντας το διαθέσιμο υπόλοιπο για το έτος 2020 από τις αποχωρήσεις, καθώς και ένα μικρό ποσοστό των αποχωρήσεων του 2021».
Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις που εξαιρούνται από τη σχέση 1:1, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την πρόσληψη 8.116 υπαλλήλων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, 2.900 του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο ενισχύεται με 60 εκατ. ευρώ, 4.500 στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων που θα πραγματοποιηθεί για εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα για τον τομέα της Ιθαγένειας, είπε ότι έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να επεξεργαστεί ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο γρήγορο και πιο διαφανές στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας. «Κι έχω καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία αδιαφανή πράξη στον συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε εμφατικά.
Κλείνοντας την ομιλία του, είπε ότι ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές «υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους: είναι ο πατριωτισμός που έχουμε όλοι οι Έλληνες. Είναι η πατρίδα μας που αποτελεί μια σταθερή αναφορά, και η οποία σήμερα μας έχει ανάγκη όλο και πιο πολύ ενωμένους, παρά διχασμένους. Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε το στόχο της αναγέννησης της Ελλάδας».