Ο Υπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Επικρατείας, Tάκης Θεοδωρικάκος, περιγράφει πως είναι να βρίσκεται από την «άλλη πλευρά» και πόσο διαφορετικό είναι να αποτελεί μέρος της κυβέρνησης από το να αναλύει δημοσκοπήσεις.

«Έχω εργαστεί 35 χρόνια ήδη, άρα είμαι από την πλευρά της κοινωνίας που έχει δώσει τη μάχη για να σταθεί όρθια στα τελευταία χρόνια της κρίσης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του Grtimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά, και επισημαίνει ότι με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν μία πολύ ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία, καθώς ο ίδιος ήταν Σύμβουλος Στρατηγικής του Προέδρου της ΝΔ και Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος.

Ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αναφέρεται στον τρόπο που λειτουργεί ως Υπουργός Εσωτερικών, στις αλλαγές που έκανε ο ίδιος στον Κλεισθένη προκειμένου να μπορέσουν να διοικηθούν οι Δήμοι, αλλά και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε επιπλέον τροποποιήσεις. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που θα φέρει στη βουλή το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα ενισχύσει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης με περαιτέρω αρμοδιότητες απλοποιώντας τις διαδικασίες προς διευκόλυνση των πολιτών.

Όσον αφορά στο χρόνιο αίτημα μεγάλων αστικών δήμων, τη Μητροπολιτική διοίκηση, ο Υπουργός Εσωτερικών θα το θέσει προς συζήτηση τόσο στο νέο προεδρείο της ΚΕΔΕ, όσο και εντός της ΝΔ αλλά και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, καθώς όπως υπογραμμίζει «οι αλλαγές που φιλοδοξούμε να κάνουμε θέλω να τύχουν της μέγιστης δυνατής συνεννόησης και συναίνεσης», ενώ φέρνει ως παράδειγμα την ψήφο των απόδημων.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε συλλογικό επίπεδο διότι η κυβέρνηση δεν απέσυρε τη διάταξη για τα αποθεματικά των ΟΤΑ, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθυμίζει ότι αυτό είναι μία μνημονιακή υποχρέωση αλλά και ότι τηρούν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απαριθμεί τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν στη Βουλή μετά από αυτό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, εκείνο που αφορά την αυτοδιοίκηση, εκείνο που αφορά το πειθαρχικό δίκαιο το οποίο θα απλοποιήσει τη διαδικασία, αλλά και εκείνο που θα αφορά τον κώδικα ιθαγένειας.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο των απόδημων, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο απαιτεί 200 ψήφους, προϋπόθεση που προβλέπεται από το Σύνταγμα αλλά δεν την έθεσε ούτε ο ίδιος ούτε ο Πρωθυπουργός, καθώς και οι δύο τότε ήταν εκτός πολιτικής σκηνής.

Από τη συζήτηση δεν ξεφεύγει το σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού, καθώς και οι αντιδράσεις κατοίκων αλλά και δημάρχων. «Το μεταναστευτικό έχει πάρει διαστάσεις εθνικής ασφαλείας για την χώρα. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει. Πρέπει να γίνουμε κράτος και αυτό πρέπει να το αποδείξουμε με πράξεις.», εξηγεί ο Υπουργός Εσωτερικών και περιγράφει τις επαφές του με τους δημάρχους αλλά και τους πολίτες.

Παραμένοντας στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Θεοδωρικάκος απαντά στο ερώτημα για τη ρύθμιση της καθαριότητας και τις συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτή, με τις 1000 προσλήψεις μέσω της προκήρυξης 3Κ αλλά και με τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση του στόλου των απορριμματοφόρων, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

Ενόψει των εκλογών στην ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών λέει ότι δεν εμπλέκεται, ότι δεν του αρέσει να κάνει προβλέψεις και ότι όποιος κι αν εκλεγεί θα είναι καλός.

Ο κ. Π. Θεοδωρικάκος περιγράφει πώς είναι οι σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, λέγοντας ότι είναι ένας άξιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με τον Υφυπουργό του αρμόδιο του τομέα Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, λέγοντας ότι είναι πολύ έμπειρος και πολύ καλός γνώστης της Β.Ελλάδος αλλά και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τονίζοντας ότι έχουν μία εξαιρετική συνεργασία.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών απαντά αν του λείπουν οι δημοσκοπήσεις και στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Μακεδονία στην ανάπτυξη της χώρας.

(Πηγή:GrTimes.gr)