«Δεν μ’ αρέσει να παίρνω μέρος σε συζητήσεις που δεν έχουν νόημα», είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση περί δημιουργίας κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά. «Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πολιτική της στο ζήτημα» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όπως επισήμανε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος όγκος των ανθρώπων που συρρέουν στα ελληνικά νησιά είναι πολύ περισσότερο οικονομικοί μετανάστες. «Δεν είναι το προφίλ των ανθρώπων που είχαμε συνηθίσει σε παλαιότερα χρόνια. Η συνολική πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα, τα οποία πείθουν σταδιακά την κοινή γνώμη, ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και στην Ελλάδα δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει και μετά να κάνει ό,τι θέλει. Θα κατασκευαστούν αρκετά κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα τα οποία θα διασφαλίζουν μία κανονική και ανθρώπινη ζωή στους μετανάστες που θα βρίσκονται μέσα».

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ο κ. Θεοδωρικάκος σχολίασε τα εξής: «Η αντιπολίτευση καλά θα κάνει να μάθει ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα διότι αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τις συνήθειες που έχουν αποκτήσει όλοι επί χρόνια σε αυτή τη χώρα. Φυλακή δεν είναι να έχεις σοβαρό κράτος. Ας μας πει η αντιπολίτευση σε ποια χώρα του κόσμου επιτρέπεται να μπαίνει όποιος θέλει, χωρίς άδεια, παρανόμως, και να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στη χώρα αυτή; Αν κάποιος πάει παρανόμως στις ΗΠΑ έχει τύχει να κυκλοφορεί ελεύθερος; Αν μπει κάποιος παρανόμως στη Ρωσία έχει τύχει να κυκλοφορεί ελεύθερος; Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε γιατί είναι ένα πολύ κακό παράδειγμα να κυκλοφορούν χιλιάδες άνθρωποι στο εσωτερικό της χώρας χωρίς να γνωρίζουν ποιοι είναι, από που έρχονται και τι κάνουν εδώ».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, «υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ, υπάρχει η διάσταση της εθνικής ασφάλειας πλέον σε αυτήν την υπόθεση». Το ζήτημα, συνέχισε ο κ. Θεοδωρικάκος, έχει ασφαλώς τις ανθρωπιστικές πλευρές του αλλά έχει πλεον και τις πλευρές της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής μέσα στη χώρα. «Επομένως, πρέπει να συνδυάσουμε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων. Αυτή τη στιγμή, συγκροτείται ένα πλαίσιο με όλα αυτά τα κέντρα προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η υπόθεση αυτή με μεγαλύτερη ασφάλεια», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την επικείμενη ψηφοφορία για την ψήφο αποδήμων, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Δεν μπορώ να ξέρω αν θα ψηφιστεί και από τους 300 αλλά νιώθω την υποχρέωση να επαναλάβω σήμερα ότι οφείλουν και οι 300 να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με το οποίο διευκολύνονται οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα που επιβεβαιώνει τον δεσμό των Ελλήνων όπου και αν βρίσκονται με την πατρίδα. Προβλέπεται από το Σύνταγμα και επί δεκαετίες δεν έχει μπορέσει να γίνει κατορθωτό διότι υπήρχε η συνθήκη ότι κάτι τέτοιο απαιτούσε 200 ψήφους από το ελληνικό κοινοβούλιο».

«Όταν στα τέλη Αυγούστου συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό για αυτό το θέμα, και πως πρέπει να το χειριστούμε, ανάμεσά μας υπήρχε ένα απόλυτο ερώτημα: Θέλουμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό που θα κάνει πράξη την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ακόμα και αν αυτό γίνει με τρόπους και με μία συνολική εικόνα που δεν είναι η θέση της ΝΔ; Με τον Πρωθυπουργό δώσαμε μία ξεκάθαρη απάντηση: Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε μέσα από συμβιβασμούς τη σύγκλιση, τη συναίνεση και τη λύση και αυτό το ακολουθήσαμε με πάρα πολύ πιστό τρόπο, ακόμα και αν σε πολλούς δεν ήταν κατανοητό γιατί θα έπρεπε να αποδεχθούμε πράγματα τα οποία δεν συμφωνούσαν», συμπλήρωσε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να κάνει ιδιαίτερα σχόλια για τη στάση κανενός κόμματος: «Θα πάμε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή και έχω τη γνώμη ότι όλοι θα σκεφτούν υπεύθυνα και σοβαρά. Θα σκεφτούν ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά και όχι δύο βήματα πίσω. Ειδικά, κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, την υπευθυνότητα και τη στοιχειώδη σοβαρότητα, θα πρέπει να είναι σε θέση να την αποδεικνύουν. Το κάλεσμά μου είναι κάλεσμα ευθύνης, σοβαρότητας και στοιχειώδους αξιοπιστίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ας δώσουμε, στις δύσκολες εποχές που περνάμε, ένα μήνυμα στοιχειώδους ενότητας και αξιοπιστίας προς όλον τον ελληνισμό».