O υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Economist, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.
Εκτίμηση του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι το δημογραφικό πρόβλημα ασφαλώς σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας αλλά όχι μόνο με αυτή. Οι αιτίες που μπορεί ένα ζευγάρι να μη θέλει να κάνει παιδιά έχουν σχέση με ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο. «Οι αιτίες που μπορεί ένα ζευγάρι να μην θέλει να κάνει παιδιά έχουν ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, την σχέση με την θρησκεία, με πολλές αξιακές παραμέτρους, οι οποίες αφορούν τον ορισμό της ικανοποίησης και της ανθρώπινης ευτυχίας και τη σχέση που έχει ο θεσμός της οικογένειας με όλες αυτές τις έννοιες», είπε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χθεσινή (11/12) συναίνεση που υπήρξε στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και σημείωσε ότι το αναφέρει για δύο λόγους που ως γεγονός το καθιστούν «γέφυρα» με τη συζήτηση για το δημογραφικό: «Ο πρώτος λόγος είναι, ότι αυτός ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε 400.000 παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης, να ψηφίσουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι νέοι άνθρωποι να θελήσουν να αποκτήσουν προοπτική ή να επιστρέψουν στην πατρίδα, αν αυτή η πατρίδα τους γυρίσει την πλάτη και τους δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για εκείνους. Για αυτό, ο χθεσινός νόμος ήταν πραγματικά ιστορικός. Γιατί διασφαλίζει ότι μια νέα γενιά Ελλήνων, αγοριών και κοριτσιών, που βρίσκονται σε όλες τις χώρες της γης για να μορφωθούν, για να σπουδάσουν, για να εργαστούν, για να αποκτήσουν μια καλύτερη τύχη στην ζωή τους, αισθάνονται πλέον, ότι έχουν λόγο, έχουν άποψη για αυτό που θα συμβεί στη χώρα. Άρα ισχυροποιούμε το δεσμό της Ελλάδας μαζί τους και άρα δίνουμε την προοπτική να επιστρέψουν στην πατρίδα. Και επιτρέψτε μου να πω, ότι για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας αυτό μπορεί να καθίσταται μια κρίσιμη παράμετρος. Δεν υπάρχει Ελλάδα με μέλλον χωρίς αυτή τη γενιά. Οι απογοητευτικές στατιστικές ότι το 2050 θα είμαστε κάτω από εννέα εκατομμύρια, πρέπει κατά κυριολεξία να μας συγκλονίσουν και πρέπει να συναισθανθούμε το μεγάλο πρόβλημα. Ο δεύτερος λόγος που αναφέρω το χθεσινό γεγονός της ψήφισης με τον αριθμό ρεκόρ ψήφων των 288, είναι διότι χθες το πολιτικό σύστημα επέδειξε συναίνεση σε ένα πολύ δύσκολο θέμα. Πιστεύω ότι αυτή η συναίνεση κυρίες και κύριοι, είναι απολύτως απαραίτητη όταν συζητούμε για το δημογραφικό πρόβλημα. Όσα θετικά πράγματα και αν κάνει ο Υπουργός Εργασίας ο κύριος Βρούτσης, όση θετική δουλειά και αν έχει πρώτα από όλα παράξει ο Πρωθυπουργός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική του για την οικονομική ανάπτυξη, για μια στέρεη οικονομική ανάπτυξη που θα διαχυθεί σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις πλευρές, σε όλες τις μεριές της χώρας, πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εθνική στρατηγική. Και εθνική στρατηγική σημαίνει όχι ορίζοντα τεσσάρων χρόνων, ούτε ορίζοντα οκτώ χρόνων. Πρέπει οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολλοί λίγοι και δεν επιτρέπεται να γίνουμε λιγότεροι. Πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση του προβλήματος και πρέπει να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου, η οποία να περιλαμβάνει την ανάσχεση όλων των αιτίων που οδηγούν στο δημογραφικό πρόβλημα και της οικονομικής διάστασης που είναι ισχυρή και καίρια, αλλά και όλων των προηγούμενων που προανέφερα. Εθνική στρατηγική χωρίς συναίνεση κυρίες και κύριοι δεν υπάρχει».
Αναφερόμενος στα πρόσφατα μέτρα – κίνητρα για την επιστροφή των νέων που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, είπε: «Οι αιτίες που οδηγούν στο εξωτερικό τα νέα παιδιά, δεν σχετίζονται μόνο με το αν θα μπορούν εδώ να έχουν μία εργασία. Σχετίζεται με το αν μπορούν να καλύψουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες της ζωής τους, με το αν αυτή η πατρίδα, αν αυτή η κοινωνία, αν αυτή η οικονομία και αν αυτό το κράτος όντως τους δίνει αξιοκρατία, τους δίνει ευκαιρίες και προοπτικές, τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν και σιγά σιγά να σταδιοδρομήσουν και να πετύχουν πράγματα στη ζωή τους. Για αυτό το λόγο ανέφερα πριν ότι το θέμα χρειάζεται μια συνολική εθνική στρατηγική, η οποία αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής, της οικονομικής ζωής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση βασικών κακοδαιμονιών αυτού του τόπου, από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε μεταπολιτευτικά η Ελλάδα».
Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση κυρίως σε ό,τι αφορά σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη στήριξη της οικογένειας, επισημαίνοντας ότι «η οικογένεια είναι ο βασικός θεσμός που μπορεί να προχωρήσει μπροστά μια κοινωνία».
Συμπερασματικά είπε: «Η δική μου σκέψη είναι, συγκλίσεις, συνεργασίες, συναίνεση για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, γιατί το δημογραφικό πρόβλημα είναι εθνικό πρόβλημα και στα εθνικά προβλήματα οι Έλληνες πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι».