Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, σε πάνελ του Open με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κολοκυθά και Παναγιώτη Στάθη. Κληθείς να τοποθετηθεί εάν πρόκειται να γίνει το «μεγάλο ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ», λόγω των συνεδριάσεων της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής -4 και 7 Ιουλίου αντίστοιχα-, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε ότι «όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί είναι δυσάρεστα. Το γεγονός ότι έχουν ανοίξει πάρα-πάρα πολλά ζητήματα, όχι όπως θα έπρεπε, μέσα στα όργανα - που δεν έχουν συνεδριάσει εδώ και πέντε μήνες και πηγαίναμε χωρίς συνεδρίες των οργάνων στις εκλογές. Ουσιαστικά, ως μια λογική "one-man show" πηγαίναμε στις εκλογές», συμφωνώντας ουσιαστικά στην κριτική που έκανε και ο Παύλος Πολάκης. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν ο Στέφανος Κασσελάκης αποφασίζει και εκτελεί μόνος του, ο κύριος Θεοχαρόπουλος είπε ότι «έτσι έγινε προεκλογικά. Απ' τη στιγμή που δε συνεδρίασαν τα όργανα, αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Απ' τη στιγμή που έχουμε ένα αποτέλεσμα αρνητικό -κατά την άποψη τη δική μου, χάσαμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους και κατά την άποψη, θεωρώ, των περισσότερων πολιτών- αυτό πρέπει να αποτιμηθεί στα όργανα. Και πάλι, είδαμε έγινε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που μίλησε μόνο ο πρόεδρος και έφυγε». Είναι σαφές ότι στις επερχόμενες συνεδριάσεις των οργάνων, ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί προ των ευθυνών του. Κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει και την έκρηξή του, μιας και ο κύριος Κασσελάκης έχει αποδείξει ότι δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά με την κριτική.

Τις αποκλειστικές ευθύνες για την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτει επίσης ο κύριος Θεοχαρόπουλος, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «οι αναρτήσεις και η συζήτηση άνοιξε από τον πρόεδρο ενώ ήταν στην Αμερική από τα social media - και άνοιξε μια συζήτηση για τη διαφάνεια και τα μαύρα χρήματα στα κόμματα, για την Αυγή, για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χαρακτηρίζοντας υπονομευτή τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό της χώρας και στη συνέχεια ότι κάνει παιχνίδια εσωκομματικά και "πάμε κάπου, έλα να αναλάβεις, φεύγω εγώ από την ηγεσία, να αναλάβει κάποιος άλλος". Όλα αυτά άνοιξαν απ' τα social media, από τον πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν άνοιξαν από κάποιο στέλεχος. Όλο αυτό το οποίο αναφερθήκατε, δεν πρόκειται για κάποιο ξεκαθάρισμα. Ουσιαστικά, ήταν μια σύγκρουση αρχικά, του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη που "τα έβαζε" μόνος του με όλους». Ίσως ο Στέφανος Κασσελάκης να πήρε τοις μετρητοίς το «δόγμα Πολάκη»: «όλοι σας και μόνος μου, σας έχω». Το κατά πόσο «τους έχει», θα φανεί την Πέμπτη και την Κυριακή, όπου θα συνεδριάσουν η πολιτική γραμματεία και η κεντρική επιτροπή του κόμματος, στις οποίες συνεδριάσεις το κλίμα αναμένεται να είναι όχι απλά εκρηκτικό, αλλά κλίμα ρήξης.

Ενδιαφέρον όμως έχει η τοποθέτηση του κυρίου Θεοχαρόπουλου ότι «θέμα ηγεσίας έθεσε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δυο φορές. Μια, όταν ανέφερε δημοσίως ότι στην Κεντροαριστερά αν ανοίξει "εγώ θα είμαι υποψήφιος" και δεύτερο και κυριότερο, με την επιστολή που είπε ότι "να έρθει να αναλάβει κάποιος άλλος και πάμε". Πού πάμε; Σε εκλογές. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσει: αν τα εννοεί αυτά που λέει ο ίδιος -γιατί δεν τα έθεσε κανένας άλλος, το έθεσε μόνος του το θέμα ηγεσίας- αν τα εννοεί, τότε θα πρέπει να ορίσει τη διαδικασία που προβλέπεται στο καταστατικό». Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένοι να δώσουν τον χώρο στον Στέφανο Κασσελάκη, να κάνει μια... μεγαλοπρεπή «κωλοτούμπα» και να αναγάγει όλη αυτή την πολεμική που διεξήγαγε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, σε μια «παρεξήγηση λόγω της απόστασης». Αλλά εφόσον επιλέξει τον συγκεκριμένο δρόμο, θα βρεθεί απολογούμενος για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ούτως ή άλλως τα στελέχη του κόμματος, το χρεώνουν στον πρόεδρο. Στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, ενώ θα χρειαστεί ιδιαίτερη μαεστρία, προκειμένου να βγει αλώβητος ο ίδιος ως πρόεδρος, καθώς και δίχως να διασπαστεί εκ νέου το κόμμα του. Εάν θα το καταφέρει, θα φανεί τις προσεχείς ημέρες.

Η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου

Γιάννης Κολοκυθάς: «Εσείς ετοιμάζεστε για τις 4 και 7 Ιουλίου για το "μεγάλο ξεκαθάρισμα" στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που επιστρέφει ο πρόεδρος;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί είναι δυσάρεστα. Το γεγονός ότι έχουν ανοίξει πάρα-πάρα πολλά ζητήματα, όχι όπως θα έπρεπε, μέσα στα όργανα - που δεν έχουν συνεδριάσει εδώ και πέντε μήνες και πηγαίναμε χωρίς συνεδρίες των οργάνων στις εκλογές. Ουσιαστικά, ως μια λογική "one-man show" πηγαίναμε στις εκλογές».

Παναγιώτης Στάθης: «Συμφωνείτε με τον κύριο Πολάκη που λέει όχι -»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Σε αυτό ναι».

Παναγιώτης Στάθης: «Σε αυτό μόνο;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Και σε άλλα. Με ρωτάτε για αυτό τώρα και για αυτό απαντώ».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Μόνος του αποφασίζει, μόνος του εκτελεί στην ουσία;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Έτσι έγινε προεκλογικά. Απ' τη στιγμή που δε συνεδρίασαν τα όργανα, αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός. Απ' τη στιγμή που έχουμε ένα αποτέλεσμα αρνητικό -κατά την άποψη τη δική μου, χάσαμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους και κατά την άποψη, θεωρώ, των περισσότερων πολιτών- αυτό πρέπει να αποτιμηθεί στα όργανα. Και πάλι, είδαμε έγινε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που μίλησε μόνο ο πρόεδρος και έφυγε, τα όργανα συγκαλούνται αυτή την εβδομάδα -»

Παναγιώτης Στάθης: «Τίθεται θέμα ηγεσίας;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Πριν πάω σε αυτό, θέλω να τονίσω το εξής: οι αναρτήσεις και η συζήτηση άνοιξε από τον πρόεδρο ενώ ήταν στην Αμερική από τα social media - και άνοιξε μια συζήτηση για τη διαφάνεια και τα μαύρα χρήματα στα κόμματα, για την Αυγή, για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χαρακτηρίζοντας υπονομευτή τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό της χώρας και στη συνέχεια ότι κάνει παιχνίδια εσωκομματικά και "πάμε κάπου, έλα να αναλάβεις, φεύγω εγώ από την ηγεσία, να αναλάβει κάποιος άλλος". Όλα αυτά άνοιξαν απ' τα social media, από τον πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν άνοιξαν από κάποιο στέλεχος. Όλο αυτό το οποίο αναφερθήκατε, δεν πρόκειται για κάποιο ξεκαθάρισμα. Ουσιαστικά, ήταν μια σύγκρουση αρχικά, του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη που "τα έβαζε" μόνος του με όλους. Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να τονίσω».

Παναγιώτης Στάθης: «Θέμα ηγεσίας υπάρχει;»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Θέμα ηγεσίας έθεσε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δυο φορές. Μια, όταν ανέφερε δημοσίως ότι στην Κεντροαριστερά αν ανοίξει "εγώ θα είμαι υποψήφιος" και δεύτερο και κυριότερο, με την επιστολή που είπε ότι "να έρθει να αναλάβει κάποιος άλλος και πάμε". Πού πάμε; Σε εκλογές. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσει: αν τα εννοεί αυτά που λέει ο ίδιος -γιατί δεν τα έθεσε κανένας άλλος, το έθεσε μόνος του το θέμα ηγεσίας- αν τα εννοεί, τότε θα πρέπει να ορίσει τη διαδικασία που προβλέπεται στο καταστατικό, εκλογές, υποψήφιους και ούτω καθ' εξής. Πώς αλλιώς θα γίνει; Ξέρετε κάτι; Δεν υπάρχει ανάθεση - όπως λέει "να αναθέτω, φεύγω εγώ, έρχεται κάποιος άλλος". Είμαστε δημοκρατικό κόμμα, έχει εκλεγεί από τη βάση, είναι εκλεγμένος από τη βάση δημοκρατικά πριν από ένα χρόνο, ανοίγει ο ίδιος θέμα ηγεσίας μέσω μιας ανάρτησης ότι "εγώ φεύγω αν κάτι άλλο κι οτιδήποτε", αν το θέτει ο ίδιος το θέμα ηγεσίας, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει, έτσι ώστε να ορίσει τις διαδικασίες».