pixabay

Το “εμβόλιο ανάπτυξης” για τη Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση για τη Μακεδονία και τη Θράκη, στο οποίο έχω αναφερθεί πολλές φορές, αν θέλουμε να έχει “θεραπευτική” δράση, πρέπει να διαθέτει ως κύρια συστατικά την αξιοπιστία, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα. Την αξιοπιστία προκειμένου να αποκατασταθεί το χαμένο κύρος της Πολιτείας, τη συνέπεια για να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι ότι (επιτέλους) κάτι αλλάζει προς το καλύτερο και την αποτελεσματικότητα για να αποδείξουμε ότι τα έργα μας μιλούν δυνατότερα από τα λόγια.

του Θεόδωρου Καράογλου*

Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), έχοντας ως φιλοσοφία το παραπάνω τρίπτυχο, υλοποιούμε δυο Mega Projects που καθιστούν τη Βόρεια Ελλάδα σημείο αναφοράς στη Ν.Α. Ευρώπη.

Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς “Thess Intec”, στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού,  μετατρέπει την περιοχή ευθύνης μας σε “θερμοκοιτίδα” καινοτομίας και ανάπτυξης, ενώ η ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO καθιερώνει τη Θεσσαλονίκη ως εκθεσιακό hub υψηλών προδιαγραφών, χάρη στην κατασκευή και λειτουργία ενός υπερσύγχρονου λειτουργικού και βιώσιμου Εκθεσιακού Κέντρου.

Για το “Thess Intec”, στόχος μας είναι να ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2023, με θεματοφύλακα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Ήδη, στις αρχές Αυγούστου υπογράφηκε η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της ΕΑΝΕΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου), η οποία έχει την ευθύνη υλοποίησης του εγχειρήματος και δρομολογήθηκαν η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα, η ανάθεση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και η ανάθεση της μελέτης λειτουργίας του πάρκου.

Τηρώντας στο ακέραιο τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έθεσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,  μέχρι την Άνοιξη του 2022 θα ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και το 2023 τα θέματα που αφορούν στις υποδομές, ώστε οι επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα που θα φιλοξενηθούν στην έκταση των 761 στρεμμάτων να υποδεχθούν περίπου 7.000 νέους εργαζόμενους.

Αναφορικά με την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, επίσης όλα προχωρούν βάσει προγραμματισμού. Στα τέλη Σεπτεμβρίου προκηρύχθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021 και θα ακολουθήσει η προκήρυξη των λοιπών μελετών ώστε τον Σεπτέμβριο του 2026 η πόλη να γιορτάσει τη συμπλήρωση ενός αιώνα του θεσμού της ΔΕΘ στις νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτελούν νέο τοπόσημο για την πόλη.

Με την παράδοση του νέου συγκροτήματος εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων η Θεσσαλονίκη αποκτά το πιο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη και καθιερώνεται ως διεθνής επιχειρηματικός και τουριστικός προορισμός. Παράλληλα, οι Θεσσαλονικείς θα απολαμβάνουν έναν ανοιχτό χώρο πρασίνου περίπου 60 στρεμμάτων, στην “καρδιά” του μητροπολιτικού κέντρου της πόλης, κατάλληλο για υπαίθριες πολιτιστικές και εκθεσιακές χρήσεις.

Τα δυο εμβληματικά έργα που παρουσίασα συνοπτικά είναι καθοριστικά “εμβόλια ανάπτυξης” για τη Θεσσαλονίκη, διότι θεραπεύουν τον ιό του brain drain και της ανεργίας. Είναι η απάντηση στην πανδημία της αποβιομηχάνισης των προηγούμενων χρόνων και η καλύτερη θεραπευτική αγωγή για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο αυτό  το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) ανέλαβε και υλοποιεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να φέρει στη Μακεδονία και τη Θράκη τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη, από την οποία ήταν αποκομμένη την τελευταία 5ετία.


  • Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.