Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου προοδευτικού πόλου, επεσήμαναν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς και ο Διονύσιος Τεμπονέρας, στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια πρόταση που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες τριβές, ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η συνένωση κομμάτων βρίσκει αντίθετο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ουσιαστικά άνοιξε το διάλογο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου με κόμματα της κεντροαριστεράς στο πλαίσιο των «Διαλόγων της Νισύρου» που διεξάγονται για τρίτη χρονιά στο νησί, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε: «Πιστεύω ότι η ενίσχυση ενός προοδευτικού πόλου θα ήταν σημαντική και για την πορεία μίας κοινωνικά δίκαιης πράσινης μετάβασης. Σημασία έχει η οποιαδήποτε διαμόρφωση μετώπου απέναντι στην “ηγεμονία” της δεξιάς, να στηρίζεται επάνω σε έναν ουσιαστικό και βαθύ πολιτικό διάλογο και σε συγκεκριμένες προγραμματικές και ιδεολογικές θέσεις. Το ζήτημα της πράσινης μετάβασης είναι κρίσιμο να συζητηθεί με βάση το ποιός την πληρώνει και ποιός ωφελείται από αυτή»

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος δεν δίστασε για ακόμη μια φορά να πάει κόντρα στην γραμμή του Στέφανου Κασσελάκη και να μιλήσει για τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού πόλου, αναφέροντας ως κοινό τόπο συζήτησης τα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο πάντα να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο το πολιτικό σύστημα ζει σε συνθήκες καχεκτικής ισορροπίας, η συγκρότηση ενός άλλου πόλου εναλλακτικής κοινωνικής πρότασης, σε αυτή τη φάση, με τη συμμετοχή αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων εντός και εκτός βουλής, συλλογικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων, πράγματι μπορεί να δείξει τον δρόμο. Έχουμε ήδη καταθέσει μία πρόταση, ενόψει και των επόμενων εκλογών όποτε κι αν γίνουν αυτές, καθώς ο κοινός συντονισμός αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας μπορεί πράγματι να αποτελέσει διέξοδο σε αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη σε όσα είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας καθώς όχι μόνο πάνε κόντρα στη επίσημη κομματική γραμμή αλλά ο τελευταίος επέλεξε να μην παρευρεθεί στην θυελλώδη Κεντρικη Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα την ίδια στιγμή που οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Διονύσης Τεμπονέρας μιλούσαν για ανάγκη δημιουργίας νέου κεντροαριστερού πόλου, ο Στέφανος Κασσελάκης απειλούσε με διαγραφές όσα στελέχη διαφωνούν δημόσια με την επίσημη κομματική γραμμή. Και η αναμπουμπούλα δεν έχει τελειωμό στην αριστερά.