Τάξη στην ελληνική πολυνομία επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση μέσα από το ετήσιο πρόγραμμα κωδικοποίησης της νομοθεσίας, θέμα το οποίο εισηγήθηκε την Τετάρτη (30/9) στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Επικρατείας εισαγωγικά θύμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σύμφωνα με το νόμο 4622/2019, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το Ετήσιο Πρόγραμμα Κωδικοποίησης που έχει συνταχθεί από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ) και εντάσσεται στο Ενοποιημένο Προσχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το επόμενο έτος.
Ενώ υπογράμμισε και τη «σημαντική πρόοδο», όπως ανέφερε, που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην οργάνωση του κωδικοποιητικού εγχειρήματος. Έτσι, πρώτον, συστάθηκε η ΚΕΚ στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με τη συμμετοχή δεκατριών διακεκριμένων νομικών, υπό την προεδρία του επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρώην υπουργού Γιώργου Σταυρόπουλου, που συντονίζει κεντρικά το εγχείρημα της κωδικοποίησης. Δεύτερον, καταρτίσθηκαν, τόσο ένα διεξοδικό εγχειρίδιο που περιέχει τη μεθοδολογία κωδικοποίησης και τους νομοτεχνικούς κανόνες για τη σύνταξη των κωδίκων και την αναμόρφωση της νομοθεσίας και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, όσο και ένα υπόδειγμα προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και των υπουργείων, στο οποίο τυποποιείται ο τρόπος συνεργασίας, αναλόγως και των αναγκών κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης. Παράλληλα, συνέχισε στην εισήγησή του ο υπουργός Επικρατείας, «τους τελευταίους μήνες η ΚΕΚ εργάσθηκε συστηματικά, σε συνεργασία με τα υπουργεία, προκειμένου να προσδιορισθούν οι προς κωδικοποίηση θεματικές και οι εισηγητές-σύνδεσμοι της ΚΕΚ με τα αρμόδια υπουργεία και να συνταχθεί ένα πρωτόγνωρο σε εύρος πρόγραμμα κωδικοποίησης».
Σε ό,τι αφορά για το από εδώ και πέρα σκέλος, το πρόγραμμα διακρίνεται σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κωδικοποίηση μέρους ή του συνόλου της νομοθετικής ύλης των υπουργείων:
– Μετανάστευσης και Ασύλου
– Τουρισμού
– Προστασίας του Πολίτη
– Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
– Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ως προς τη δασική, καθώς και την πολεοδομική/χωροταξική νομοθεσία)
– Παιδείας και Θρησκευμάτων (ως προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και ως προς τα θρησκεύματα)
– Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ως προς την εργατική νομοθεσία)
– Πολιτισμού και Αθλητισμού
– Οικονομικών
– Ψηφιακής Διακυβέρνησης
– Εσωτερικών (ως προς τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων).
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει επίσης την κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία.
Ακολουθεί δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει την κωδικοποίηση μέρους ή του συνόλου της νομοθετικής ύλης των υπουργείων:
– Παιδείας και Θρησκευμάτων (ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση)
– Ανάπτυξης και Επενδύσεων
– Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ως προς την κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία)
– Υγείας
– Εσωτερικών
– Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ως προς το δίκαιο της ενέργειας)
– Υποδομών και Μεταφορών
– Εθνικής ‘Αμυνας
«Η επιτυχία του φιλόδοξου αυτού προγράμματος κωδικοποίησης προϋποθέτει την ουσιαστική συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων με την ΚΕΚ», επεσήμανε ο Γ. Γεραπετρίτης και έκλεισε σημειώνοντας πως «προς αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμο να αποδοθεί η δέουσα σημασία στο κωδικοποιητικό εγχείρημα, η ευόδωση του οποίου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη χώρα και την κυβέρνηση».