Για τις ενέργειες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, αλλά και για την άμεση οργάνωση των δομών υγείας της χώρας, μίλησε ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί», στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8.
Μεταξύ άλλων, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην επιστολή που στάλθηκε, στην αρμόδια επίτροπο για την διαχείριση του ΕΣΠΑ, από την οποία ζήτησε τροποποιήσεις στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων, πράγμα το οποίο έγινε δεκτό. Το αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα ανακατανομής των πόρων του ΕΣΠΑ, από προγράμματα σε προγράμματα αλλά και από περιφέρεια, σε περιφέρεια, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό και το οποίο αναμένεται να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Επίσης μίλησε για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, κα Κ. Λαγκαρντ, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που θα φέρει πολύ μεγάλη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και θα βοηθήσει κι αυτό με τη σειρά του στην ελληνική οικονομία. Τέλος αναφέρθηκε στην επιστολή του Πρωθυπουργού για την έκδοση ευρωομολόγου.
Ο κ. Γαϊτάνης επισήμανε όμως, την αβεβαιότητα που υπάρχει, καθώς η κρίση εξελίσσεται. “Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, πότε θα βγούμε από αυτή τη δύσκολη θέση. Πόσους μήνες θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Ακούτε πολλούς επιστήμονες να συζητούν, ότι μπορεί από το φθινόπωρο, να επανέλθει ξανά ένα δεύτερο κύμα του κορωνοιού και κατά συνέπεια, όλα τα ενδεχόμενα είναι μπροστά μας.”
Παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι έχουν αναπτυχτεί μέτρα, 6,8 δισ. ευρώ, όσο περίπου το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, τα οποία αφορούν, 8 στους 10 μισθωτούς, 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, και 3 στις 4 επιχειρήσεις. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι καλύφθηκε το δώρο Πάσχα, απαγορεύτηκαν με νόμο οι απολύσεις, έρχονται προγράμματα για στήριξη των ανέργων και υπάρχει προγραμματισμός ώστε μέχρι το καλοκαίρι, να αναπτυχθεί ένα δίκτυ προστασίας περίπου 14 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα χρήματα σε συνδιασμό με την ρευστότητα, που αναμένεται στις επιχειρήσεις να φθάσει περίπου τα 10 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν ένα συνολικό πακέτο 24 δισ.
Σε σχέση με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γαϊτάνης, σχολίασε ότι σ’ αυτές δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι απώλειες εσόδων από τη μη καταβολή ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, οι οποίες είναι για 6 μήνες περίπου 12 δισ. ευρώ και τα οποία θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία.
Αναφορικά με τη διαχείριση της επιδημίας σε υγειονομικό επίπεδο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκλεισε πρώτη τα σχολεία, σταμάτησε τις μαζικές εκδηλώσεις, πήρε μέτρα άμεσα σε σχέση με άλλες χώρες και φυσικά κατάφερε να οργανώσει πολύ γρήγορα το σύστημα υγείας, σε μια καλύτερη βάση. Σχολίασε ότι πριν από 2,5 μήνες είχαμε 565 κρεβάτια σε εντατικές θεραπείες, ενώ σήμερα έχουμε περίπου 950.
Δήλωσε τέλος ότι ο σχεδιασμός φαίνεται μέχρι στιγμής να αποδίδει. Συμπλήρωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στο να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ήδη άνεργοι και ζητάνε επιδόματα ανεργίας. Καταλήγοντας είπε ότι στη χώρα μας αυτό, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, δεν έχει συμβεί, και δεν θα συμβεί ούτε τους επόμενους μήνες.