Δυο «εξισώσεις» στο μέγα στοίχημα του Μαξίμου για το Ταμείο Ανάκαμψης απομένουν στα χέρια του Πρωθυπουργού και της κυβερνητικής ομάδας κρούσης, η οποία επιταχύνει τον βηματισμό της, με το ελληνικό σχέδιο πλέον στην τελική ευθεία.
Από τη μία υπάρχει η λεπτή επιχείρηση κοστολόγησης των προτεινόμενων δράσεων από ανεξάρτητο εκτιμητή και από την άλλη απαιτούνται κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για το οριστικό περιεχόμενο της λίστας έργων. Το γράψε-σβήσε είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο όλα δείχνουν ότι κλειδώνουν περίπου 300 δράσεις, ανάμεσά τους περί τις 80 μεταρρυθμίσεις. Η «ακτινογραφία» του ελληνικού προγράμματος άλλωστε αποτυπώνει, κατά πληροφορίες που επικαλείται η Ελένη Ευαγγελοδήμου στα Νέα, μια ποσόστωση 70% επενδύσεις και 30% μεταρρυθμίσεις, ενώ το σίγουρο είναι ότι επιδιώκεται μια συνεκτική – και όχι «απλωμένη», όπως συμβαίνει στο ΕΣΠΑ – εθνική πρόταση προς την Κομισιόν για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ. Το βέβαιο είναι επίσης ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, παρότι ολοκληρώνονται στα επόμενα 24ωρα και οι τελευταίες συνεννοήσεις της κυβερνητικής ομάδας με τα υπουργεία. Στόχος είναι το τελικό σχέδιο να σταλεί στα μέσα του Απριλίου, ενώ θα αναρτηθεί στο opengov.gr και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πιθανώς και εντός Μαρτίου να το παρουσιάσει στη Βουλή.
Ο αγώνας δρόμου εστιάζει στην εξασφάλιση τ ο συντομότερο των προκαταβολών ύψους 5,5 δισ. ευρώ, με κυρίαρχη πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα είναι στο πρώτο γκρουπ χωρών (αντίστοιχα καλή θεωρείται η προετοιμασία της Ισπανίας) με το επίσημο πράσινο φως. Εξού και προτεραιότητα έχει το συμμάζεμα της έκθεσης, καθώς καταγράφεται υπέρβαση… μερικών δισεκατομμυρίων του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα η ομάδα δράσης να τη δουλεύει πλέον έργο-έργο. Αυτό έγινε κατά πληροφορίες επί διημέρου στο Μαξίμου σε κλειστές συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με εξ απορρήτων του, όπως με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλό του Αλέξη Πατέλη και μεταξύ άλλων με τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού.
Ο μεγαλύτερος πολιτικός γρίφος αφορά δράσεις που φαίνεται να εγκρίνονται εκ μέρους της Ευρώπης, ωστόσο η ελληνική πλευρά, με στόχο να μειώσει το συνολικό κόστος, τις αντιμετωπίζει με τεχνοκρατική ματιά ως υποψήφιες για «ψαλίδι» – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την… απογοήτευση υπουργών που θα δουν προτάσεις τους εκτός τελικής λίστας. Αντίστοιχα υπάρχουν κλειδωμένες δράσεις τις οποίες προκρίνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση οι τέσσερις προτεραιότητες δεν αλλάζουν – πράσινη ατζέντα, ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση και έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις -, ενώ ειδικά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ενταχθούν η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η υλοποίηση του νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και η επικουρική ασφάλιση. Το πλάνο των επενδύσεων περιλαμβάνει το μεγάλο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το πρότζεκτ της υπογειοποίησης των ηλεκτρικών καλωδίων (που αναδείχθηκε ως επιτακτική ανάγκη στην κακοκαιρία «Μήδεια»), έργα υποδομών όπως ο Βόρειος Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο Ε65, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, δράσεις ψηφιοποίησης σε Υγεία, Δικαιοσύνη και Παιδεία, η χρηματοδότηση πολεοδομικών σχεδίων και προγράμματα κατάρτισης.
Εξάλλου η απορρόφηση κονδυλίων για ενίσχυση του εργατικού δυναμικού είναι ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτησή του στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ανάκαμψη στην μετά COVID εποχή με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Θα έχει μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία μας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ειδικά μάλιστα το θέμα της απασχόλησης το τοποθέτησε στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του ΕΛΚ για την επόμενη πενταετία, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Βέμπερ συμφώνησαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινωνική, δίκαιη και «πλούσια σε θέσεις εργασίας» ανάκαμψη.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 που δημοσιοποιήθηκαν χθες καλύπτουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε δήλωσή του μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν σημείωσε ότι με βάση τις νέες προτάσεις, που συζητούνται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2022, δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης, ενώ θα αξιολογηθεί από το 2023 και μετά η κατάσταση κάθε κράτους-μέλους λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα. Στα μηνύματα που εκπέμπει η Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παρότρυνσή τους για τη λήψη πιο στοχευμένων μέτρων στήριξης των οικονομιών τους, ενώ ζητείται η εφαρμογή αξιόπιστων δημοσιονομικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας και στηρίζουν την ανάκαμψη, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα.